Siyaset

MESEM Projesi Yolsuzluk İddialarıyla Gündemde: İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu Sorular Sordu

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri (MESEM) Projesi'nde ortaya atılan yolsuzluk iddialarını gündeme taşıdı.

Abone Ol

MESEM Projesi Yolsuzluk İddialarıyla Gündemde: İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu Sorular Sordu

İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri (MESEM) Projesi'nde ortaya atılan yolsuzluk iddialarını gündeme taşıdı. Konukçu, özellikle Kocaeli, Adana, İzmir, İstanbul ve Gölcük gibi Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan skandalların ardından Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik çeşitli sorular yöneltti.

Projenin, patronlara yönelik olarak "Ara eleman ihtiyacınızı karşılarız, ders programını siz belirleyin" şeklinde yapılan çağrılarla çocuk işçiliğini ve emeği sömürüsünü meşrulaştırdığını iddia eden Konukçu, özellikle idari kayırmacılık ve denetimsizlikten kaynaklanan skandalların önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Konukçu'nun açıklamalarıyla gündeme gelen sorular şunlar:

  1. MESEM Projesi kapsamında zincir market çalışanları, tekstil sektörü emekçileri ve fabrika işçilerinin, bilgileri dahi olmadan okullara kaydedildiğine ilişkin iddialar bilginiz dahilinde midir? Bu konuda kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılması planlanmakta mıdır?

  2. Tasarruf tedbirleri kapsamında taşımalı eğitimde öğrencilere verilen servis ve bir öğün yemek hakkının kaldırılmasına rağmen MESEM yolsuzluklarının Türkiye genelinde yaygınlaştığı iddiaları doğru mudur? Bakanlık bu konuda ne gibi adımlar atmaktadır?

  3. MESEM'lerin denetimleri hangi sıklıkta ve nasıl yapılmaktadır? Denetimsizlik yolsuzlukların asıl sebebi midir?

  4. MESEM uygulaması başladığından bu yana kaç kişi veya kurum haksız kazanç elde etmiştir? Bu yolsuzluklar sonucunda oluşan kamu zararı ne kadardır?

  5. MESEM'ler kapsamında haksız kazanç elde eden kişi ve kurumlar hakkında açılan soruşturmaların sonuçları nelerdir? İdari ve cezai işlemler hangi ölçüde uygulanmıştır?