Rusya Dışişleri Bakanlığı, konuşmanın yayınlanmasından bir gün sonra Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Bağımsızlık Günü konuşmasında çizdiği siyasi gidişatın son derece kusurlu olduğunu söyledi. Bakanlık, başbakanın sözlerinin yalnızca Rusya'yı suçlayarak ve Batı ile flört ederek hükümetinin hatalarının sorumluluğundan kaçınma girişimi olduğunu ekledi.
Pazar günü Paşinyan, Azerbaycan'ın hızlı bir askeri operasyonla kontrolü ele geçirdiği tartışmalı bölgede yakın zamanda yaşanan gerilimin ortasında "Dağlık Karabağ'daki Rus barışı koruma birliğinin hedeflerini ve amaçlarını" sorguladı.
Paşinyan ayrıca "yıllardır güvendiğimiz müttefikleri" herhangi bir ulus belirtmeden "zayıflığımızı açığa vurma ve Ermeni halkının bağımsız bir devlete sahip olamamasını haklı gösterme hedefi koymakla" suçladı . Ayrıca Dağlık Karabağ'daki gerilimin ve oradaki etnik Ermenilerin karşılaştığı tehlikelerin kendi hükümetiyle "hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi.
Başbakan, Rusya liderliğindeki savunma ittifakına atıfta bulunarak, "KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) ve Ermeni-Rus stratejik ortaklığının araçlarının Ermenistan'ın ulusal güvenliğini sağlamakta yetersiz olduğu hepimiz için açık hale geldi" dedi.
Rusya bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Paşinyan'ın açıklamasındaki "Rusya'ya yönelik doğrudan ve dolaylı saldırıların", "Batı'dan ilham alan ve Erivan tarafından teşvik edilen yıkıcı... süreçlerin ara sıra değil, sistemik nitelikte olduğunu" gösterdiğini söyledi.
Erivan'daki hükümetin kasıtlı olarak Ermenistan'ı Rusya'dan uzaklaştırmaya çalıştığını belirterek, Sovyet sonrası iki devletin "güvenlik ve kalkınma alanlarında büyük ölçüde ortak çıkarlara sahip olmasına" rağmen Batı'nın yalnızca "stratejik zarar vermeye" çalıştığı uyarısında bulundu. Rusya” ve “Avrasya bölgesini istikrarsızlaştırmak.”
Bakanlık, Moskova'nın her zaman bir müttefik olarak görevlerine bağlı kaldığını ve Ermenistan'ın güvenliğine, ekonomik ve kültürel gelişimine aktif olarak katkıda bulunduğunu söyledi. Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarının, Erivan'ın 2020'de Azerbaycan ile yaşanan ihtilafta "toplam yenilgiyi" önlemesine yardımcı olduğunu belirten rapor, Rusya'nın, bölgedeki durumu çözmek için temel olarak kullanılabilecek bir ateşkes anlaşmasına aracılık ettiğini de sözlerine ekledi. Gelecekte Dağlık Karabağ'ın tartışmalı bölgesi.
Paşinyan, Rusya'nın aracılık ettiği anlaşmaya bağlı kalmak yerine Batı'ya yöneldi ve Prag ve Brüksel'de yapılan görüşmelerde Azerbaycan'ın tartışmalı bölge üzerindeki egemenliğini tanıdı. Bakanlık, Erivan'ın bu eylemlerinin, Moskova'nın varılmasına yardımcı olduğu anlaşmayı ve bu anlaşmanın bir parçası olarak Dağlık Karabağ'a gönderilen Rus barış güçlerinin durumunu ciddi şekilde etkilediğini açıkladı.
Ermenistan, "Erivan ile Bakü arasındaki barış anlaşmasına ilişkin müzakereleri ilerletmenin yanı sıra sınırların sınırlandırılması ve bölgesel iletişim kanallarının engellerinin kaldırılması için kullanılabilecek değerli zamanı kaybetti" ki bu da Ermenistan için ek güvenlik garantileri oluşturacaktı . bakanlık dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Erivan hükümetinin, Ermenistan ile Rusya arasındaki karmaşık ve yüzyıllardır süren bağları kasıtlı olarak yok etmeye çalışarak ve aynı zamanda kendi ulusunu Batı'nın jeopolitik oyunlarının rehinesi haline getirerek büyük bir hata yaptığına inanıyoruz." söz konusu.