Almanya’da Festivale Bıçaklı Saldırı: 3 Ölü, En Az 5 Ağır Yaralı Almanya’da Festivale Bıçaklı Saldırı: 3 Ölü, En Az 5 Ağır Yaralı

Uluslararası Paralimpik Komitesi, Salı günü yaptığı açıklamada, sekiz sporcu ve bir rehber koşucunun şimdiye kadarki en büyük Mülteci Paralimpik Takımı olarak Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda yarışacağını duyurdu.

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Başkanı Andrew Parsons, "Tüm Paralimpik sporcuların inanılmaz dayanıklılık hikayeleri var ancak bu sporcuların ve savaş ve zulümden kaçarak Paralimpik Oyunları'nda yarışmaya giden mültecilerin hikayeleri inanılmaz derecede ilham verici" dedi .

Dünya çapında zorla yerinden edilmiş 120 milyondan fazla kişiyi ve 1,2 milyar engelliyi temsil eden bu sekiz sporcu altı ülkede bulunuyor ve altı spor dalında yarışacak: Para atletizm, Para güç kaldırma, Para masa tenisi, Para tekvando, Para triatlon ve tekerlekli sandalye eskrim.

"Bu sporcular, Paris 2024'e ulaşmak ve dünyadaki her mülteciye umut vermek için azim gösterdiler ve inanılmaz bir kararlılık gösterdiler . Mülteci Paralimpik Takımı, sporun dönüştürücü etkisine ışık tutuyor," diye ekledi Bay Parsons.  

'Asla hayal kurmaktan vazgeçme'

Şu anda İtalya'da yaşayan Amelio Castro Grueso , Paris'te tekerlekli sandalye eskriminde yarışmaya hazırlanıyor. Kolombiya'da henüz 16 yaşındayken annesinin ölümünü atlattıktan sonra, dört yıl sonra bir trafik kazasında bacaklarını kullanamaz hale geldiğinde daha büyük bir trajediyle karşı karşıya kaldı.  

Daha sonra kendisine yönelik tehditler nedeniyle ülkesinden kaçmak zorunda kaldı ve konuşulan dili bilmeden, kendisine yardım edecek kimse olmadan tekerlekli sandalye ile yeni bir ülkeye geldi.  

Uzun bir iyileşme sürecinin ardından hikayesini paylaşmak için bir kitap yazmaya yemin etti; ancak madalya kazanan bir atlet olsaydı daha fazla insanın bunu okuyacağını fark etti.  

Bay Grueso, bugüne kadarki en büyük spor başarılarından birini, bu mayıs ayında Brezilya'da düzenlenen 2024 Tekerlekli Sandalye Eskrim Amerika Şampiyonası'nda Erkekler Epe B Kategorisi'nde kazandığı bronz madalya ile elde etti.

Yaşadığı deneyim ona, çok büyük zorluklar karşısında bile hayatın en önemli dersinin asla vazgeçmemek olduğunu göstermişti.  

"Hayal kurmayı asla bırakmayın ve hayatınız veya karşı karşıya olduğunuz an ne kadar zor olursa olsun, pes etmeyin, savaşmaya devam edin. En az beklediğiniz gün, tünelin sonundaki ışığı bulacaksınız ve her şeyin daha iyiye doğru değiştiği o harika an gelecek," dedi.  

'Hepimiz için bir model'

Diğer katılımcılar arasında Suriyeli mülteci İbrahim El Hüseyin de var . 2012 yılında Suriye'deki iç savaş sırasında arkadaşını kurtarmaya çalışırken bir patlamada bacağını kaybeden ve cebinde hiç parası olmadan tekerlekli sandalye ile Yunanistan'a kaçan kişi.

Bu, Sayın Hüseyin'in Mülteci Paralimpik Takımı'nı temsil ettiği üst üste üçüncü Paralimpik Oyunları olacak.  

Kamerunlu Guillaume Junior Atangana ise Tokyo 2020'de T11 400 metre yarışında dördüncü olarak ikinci Paralimpik Oyunları'na hazırlanıyor.  

Aslında büyük bir futbolcu olmayı istiyordu ama görme yetisini kaybedince atletizme yöneldi.  

Bu yıl rehberi ve aynı zamanda mülteci arkadaşı olan Donard Ndim Nyamjua ile birlikte sahneye çıkacak .

'Asla inanmayı bırakma'

Tüm katılımcıların hikayeleri, her birinin karşılaştığı muazzam zorlukları yansıtırken, aynı mesaj tekrar tekrar parlıyor: Hiçbir şey imkansız değil.    

"Mülteci Paralimpik Takımı hepimiz için bir model sunuyor. Koşulları ne kadar zor olursa olsun, bu sporcular Paralimpik sporunun en üst seviyesinde yarışmanın bir yolunu buldular," dedi Mülteci Paralimpik Takımı lideri Nyasha Mharakurwa .

Editör: Haber Merkezi