İsrail Başbakanı NetanyahuABD Kongresi liderlerinin daveti üzerine Kongre'deki ortak oturumda yaklaşık 1 saat süren konuşma yaptı.

Netanyahu, konuşmasının başında Gazze'de çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 39 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği savaşı "medeniyet ve barbarlık" arasında yapılan bir savaş olarak tanımladı. Netanyahu, “Bu, ölümü yüceltenlerle yaşamı kutsayanlar arasındaki çatışmadır. Medeniyet güçlerinin zafer kazanabilmesi için ise ABD ile İsrail'in bir arada durması gerekiyor. Çünkü bir arada durduğumuzda çok basit bir şey oluyor; biz kazanıyoruz ve onlar kaybediyor. Dostlarım, bugün size bir şeyin teminatını vermeye geldim. Kazanacağız” dedi.

7 Ekim 2023'deki Hamas'ın saldırıları ABD'deki 1941 Pearl Harbor ve 2001 İkiz Kule saldırılarına benzediğini savunan Netanyahu, ABD Başkan Joe Biden'a Gazze saldırılarında İsrail'e verdiği destek ve "gururlu bir siyonist” olduğunu söylemesinden dolayı teşekkür etti.

Netanyahu, Gazze’de, sivillerin öldürülmesi ile ilgili açıklamaların "yalan" olduğunu öne sürerek, "Duyduğunuz tüm yalanlara rağmen Gazze, şehir savaşları tarihinde savaşmayan sivillerin savaşanların kayıplarına göre en düşük olduğu yerdir." iddiasında bulundu.

“İSRAİL, GAZZE'DE SİVİLLERİ KORUMAK İÇİN ÇOK ÇABA SARF EDİYOR”

Geçen hafta Refah'a gittiğini ve İsrail ordusu komutanlarıyla görüştüğünü söyleyen Netanyahu, burada “kaç sivil öldürüldüğü” sorusuna “bir bombanın şarapnel parçasının Hamas'ın silahlı bir personeline çarptığı ve bu nedenle istemeden iki düzine insanı öldürdüğü tek bir olay dışında hiç sivilin öldürülmediği" şeklinde cevabını aldığını öne sürdü.

Netanyahu, Kongre üyelerine İsrail’in Gazze'de sivilleri korumak için çok çaba sarf ettiğini anlatarak, sivil ölümlerden Hamas'ın sorumlu olduğunu iddia etti.

Gazze'ye "40 binden fazla insanı yardım kamyonunun geçişine izin verdiklerini" öne süren Netanyahu, "Gazze'de yeterince yiyecek alamayan Filistinliler varsa, bunun nedeni İsrail'in bunu engellemesi değil, Hamas'ın bunları çalmasıdır." şeklinde iddiada bulundu.

Netanyahu'nun, yaklaşık bir saat süren konuşması boyunca her cümlesinin sonunda ABD Kongresi üyeleri tarafından ayakta uzun uzun alkışlanması dikkat çekti.

Netanyahu’nun girişindeki alkış tam 3 dakika 40 saniye sürdü. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi’nde ayakta alkışlanırken, İsrail'in Gazze'deki katliamı devam ediyordu.

Telegram Kurucusu Pavel Durov, Fransa'da Havalimanında Gözaltına Alındı Telegram Kurucusu Pavel Durov, Fransa'da Havalimanında Gözaltına Alındı

PROTESTOCULARA HAKARET ETTİ

ABD Kongresi dışında kendisini protesto eden göstericilere yönelik aşağılayıcı ifadeler kullanan Netanyahu, “Bildiğimiz kadarıyla, şu anda bu binanın çevresinde devam eden İsrail karşıtı protestoları İran finanse ediyor. Çok sayıda olmasalar da oradalar ve şehir genelinde de varlar. Bu göstericilere bir mesajım var. Eşcinselleri vinçlere asan ve saçlarını örtmedikleri için kadınları öldüren Tahran'daki zalimler sizi övüyor, destekliyor ve finanse ediyorsa, siz resmen İran'ın kullanışlı ahmakları haline gelmişsiniz demektir. Bu protestoculardan bazıları ‘Eşcinseller Gazze'yi destekliyor' şeklinde pankartlar taşıyor. Bu tıpkı, ‘Tavuklar, KFC'yi destekliyor' şeklinde bir pankart taşınmasına benziyor” dedi.

LÜBNAN SINIRINDAKİ ÇATIŞMALARA DEĞİNDİ

Netanyahu, konuşmasında ayrıca İsrail'in Lübnan sınırında güvenliği sağlayacağını belirtti. Hizbullah ve İsrail güçleri arasında çatışmaların yaşandığı Lübnan sınırında binlerce İsraillinin tahliye edildiğini ifade eden Netanyahu, İsrail güçlerinin “kendi yurtlarında mülteci halinde olduklarını” ve İsrail'in güvenliği tesis etmek için “ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi.

“ABD ARKAMIZDA”

Yemen'deki Husiler tarafından gerçekleştirilen saldırılara da değinen Netanyahu, hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti'den Kongre üyelerine İsrail'e devam eden destekleri için teşekkür etti. Netanyahu, “Biz tüm cephelerde kendimizi müdafaa ederken, ABD'lilerin arkamızda olduğunu biliyoruz. Bunun için size teşekkür ediyorum” dedi.

TRUMP'A ÖVGÜ

Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında ayrıca başkanlığı döneminde İsrail'in önceliklerine önem veren Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı ve eski Başkan Donald Trump'a da teşekkür eden Netanyahu, Trump'a yönelik suikast girişiminin ABD demokrasisine yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi. Netanyahu, “ABD'liler gibi, İsrailliler de Başkan Trump'ın alçakça saldırıdan, ABD demokrasisine yapılmış alçakça saldırıdan sağ çıkmasından müsterih olmuştur. Demokrasilerde siyasal şiddete yer yoktur” dedi.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NİN MÜSLÜMAN KADIN ÜYESİ TLAİB'TEN DÖVİZLİ TEPKİ: “SOYKIRIM SUÇLUSU”

ABD Kongresi'nde onlarca Demokrat Partili Kongre üyesi, Tel Aviv yönetiminin Gazze'de binlerce sivilin ölümü ve ortaya çıkarılan insani kriz nedeniyle Netanyahu'nun konuşmasını boykot etti. Temsilciler Meclisinin Müslüman kadın üyesi Rashida Tlaib'in ise kefiye taktığı ve İsrail başbakanının konuşması sırasında “Soykırım Suçlusu” yazılı döviz taşıdığı görüldü. Bir katılımcının ise İsrailli esirlerin serbest bırakılması için Hamas ile anlaşma yapılması çağrısında bulunan "Anlaşmayı şimdi yapın" yazılı sarı bir tişört giydiği görüldü. Konuşma sırasında Demokrat Parti'nin başkan adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in salonda bulunmaması dikkat çekti.

100'DEN FAZLA ABD KONGRESİ STAJYERİ NETANYAHU'NUN KONUŞMASINI BOYKOT ETTİ

ABD Kongresi'nde staj yapan 100'den fazla stajyer, seçmenlerin taleplerini gerekçe göstererek Netanyahu'nun konuşmasını boykot etti. Stajyerler, "Ülkenin demokratik kurumlarının bel kemiği olarak bizler, seçmenlerin sesini duyurmakla görevliyiz. Ezici talep açıktır: Başbakan Netanyahu insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutulmalıdır. Bu seslerin susturulmamasını sağlamak bizim ahlaki yükümlülüğümüzdür. Bir protesto olarak birçoğumuz bugün iş bırakma kararı aldık. Netanyahu'nun eylemlerinin kurbanlarıyla tam bir dayanışma içindeyiz" dedi.

Editör: Haber Merkezi