BM haklar ofisi (OHCHR) Salı günü yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya'daki suç çetelerinin yüz binlerce insanı, yılda milyarlarca dolar getiren bir çevrimiçi dolandırıcılık operasyonuna zorlamak için işkence ve taciz kullandığını söyledi.

BM İnsan Hakları Ofisi tarafından 29 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanan bir rapora göre yüz binlerce kişi, Güneydoğu Asya'da romantik yatırım dolandırıcılığından kripto dolandırıcılığına ve yasa dışı kumara kadar, organize suç çeteleri tarafından zorla çevrimiçi suç faaliyetlerine dahil ediliyor. 

Mağdurlar, emniyet ve güvenliklerine yönelik tehditler de dahil olmak üzere bir dizi ciddi ihlal ve istismarla karşı karşıya kalıyor; Raporda, birçoğunun işkenceye, zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele veya cezaya, keyfi gözaltılara, cinsel şiddete, zorla çalıştırmaya ve diğer insan hakları ihlallerine maruz kaldığı belirtiliyor.

OHCHR , Myanmar'da en az 120.000, Kamboçya'da ise 100.000 kişinin yasadışı kumardan kripto dolandırıcılığına kadar kazançlı çevrimiçi dolandırıcılık yapmaya zorlandıkları durumlarda alıkonulabileceğini söyledi.

Lao PDR, Filipinler ve Tayland gibi diğer Devletler de ana varış veya geçiş ülkeleri olarak belirlendi.

Suçlu değil mağdur

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Bu dolandırıcılık operasyonlarında çalışmaya zorlanan insanlar, suç işlemeye zorlanırken insanlık dışı muameleye maruz kalıyor" dedi. “Onlar mağdur. Onlar suçlu değil” diye ısrar etti.

En son OHCHR raporu, Asya'da büyük bir sorun haline gelen siber suç dolandırıcılıklarına yeni bir ışık tutuyor; birçok işçi tuzağa düşürüldü ve internet üzerinden insanları hedef alan dolandırıcılıklara katılmaya zorlandı.

Raporda, işçilerin bir dizi ciddi insan hakkı ihlaliyle karşı karşıya kaldığı ve birçoğunun işkence, keyfi gözaltı, cinsel şiddet ve zorla çalıştırma gibi istismarlara maruz kaldığı belirtiliyor.

Bu tür operasyonların kurbanları, genellikle düzenlemeye tabi olmayan sosyal medya uygulamaları aracılığıyla gönderilen karmaşık komut dosyaları aracılığıyla kişi başına ortalama 160.000 ABD doları tutarında dolandırılabiliyor.

OHCHR'ye göre bu kurbanlar ASEAN bölgesinin yanı sıra Çin ana karası, Hong Kong ve Tayvan, Güney Asya ve hatta Afrika ve Latin Amerika'nın daha uzak bölgelerinden geliyor.

Tweet URL'si

Sayın Türk, Devletlere “korkunç derecede istismara uğrayan insanlar için” adaleti sağlamaya çağrıda bulundu. 

Göze çarpan trendler

Cenevre'de konuşan OHCHR'nin Asya Pasifik Göç ve İnsan Hakları Kıdemli Danışmanı Pia Oberoi, devam eden bölgesel “ekonomik sıkıntının” COVID-19 salgınıyla birleştiğinde insana yakışır iş fırsatlarına giden düzenli ve güvenli yolların eksikliği anlamına geldiğini söyledi.

"Bu, toplumların işe alım forumlarına veya aracılara güvenme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor", dolayısıyla suç çeteleri bu platformlar aracılığıyla bireyleri giderek daha fazla hedef alıyor ve bu da kurbanların kaderinin gerçek işler olduğunu öne sürüyor.

Raporda, özellikle daha eğitimli, çok dilli genç erkekler için "kırmızı bayraklar kaldırılmıyordu" ve bu durumun sıklıkla mağdur olduğu belirtildi.

Bayan Oberoi, "Bu, bölgede işçi göçünün nasıl gerçekleştiğine dair bir modeli takip ediyor ve aynı zamanda bu hileli işe alımların karmaşıklığına da değiniyor" diye ekledi.

Zayıf düzenlemeler

OHCHR'ye göre, COVID-19 salgını ve buna bağlı müdahale tedbirleri, sanal çalışmanın artması ve iş dünyasının daha az düzenlemeye tabi alanlara taşınmasıyla birlikte bölge genelinde yasa dışı faaliyetler üzerinde ciddi bir etki yarattı. 

Bayan Oberoi, durumun "düzenlemenin zayıf olduğu yerlerde ortaya çıktığını", örneğin Myanmar'daki çatışmalardan etkilenen sınır bölgeleri, "hukukun üstünlüğünün çok az olduğu veya hiç olmadığı" ve "Laos PDR'deki özel ekonomik bölgeler gibi gevşek bir şekilde düzenlenmiş yargı bölgelerinde ortaya çıktığını" söyledi. Kamboçya." 

Bölgedeki eğilimleri açıklayarak, ASEAN vatandaşlarının vizesiz sınır ötesi seyahat edebilmesinin aynı zamanda "koruma duyarlı tarama eksikliği" anlamına geldiğini, zira yetkililerin her zaman "koruma hassasiyetini belirleme" eğitimine sahip olmadıklarını ekledi. tepkiler."

Mağdurlar için adalet

Bu tür suçları kovuşturmak için çeşitli bölgesel yasal çerçeveler olmasına rağmen OHCHR, Devletler tarafından uygulama eksikliği bulunduğunu ve zorla suç işlemenin çoğu zaman yasal bir ihlal olarak görülmediğini söyledi.   

OHCHR, mağdurların kurtarılsa veya kaçsalar bile korunmak ve ihtiyaç duydukları rehabilitasyon ve çözüme erişim sağlamak yerine sıklıkla cezai kovuşturmaya veya göçmenlik cezalarına maruz kaldıklarını söyledi. 

Bay Türk, "Etkilenen tüm Devletlerin, yolsuzlukla mücadeleye yönelik ciddi ve sürekli çabalar da dahil olmak üzere, insan haklarını güçlendirmek, yönetişimi ve hukukun üstünlüğünü geliştirmek için siyasi iradeyi toplaması gerekiyor" dedi.

"Yalnızca böylesine bütünsel bir yaklaşım cezasızlık döngüsünü kırabilir ve bu kadar korkunç bir şekilde istismara uğrayan insanlar için koruma ve adalet sağlayabilir."

Editör: Haber Merkezi