Siyaset

Özgür Özel “İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa’nın ilk 4 maddesi üzerindeki tartışmalara ilişkin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Devletin milletiyle ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesinin değişmesi gerektiği sözlerine sert tepki gösterdi. Özel, “İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız” dedi.

Abone Ol

Özgür Özel, Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile ilgili sözleri nedeniyle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sert tepki gösterdi. Muğla’da Datça Belediye Başkanlığı’nı ziyaret eden Özel, burada yaptığı açıklamada, HÜDAPAR’ın Anayasa’nın ilk dört maddesinin tartışılmasını istemesi üzerine değerlendirme yaptı.

Özel, “HÜDAPAR ‘Anayasa’nın ilk 4 maddesi tartışılsın’ dedi. Geçtiğimiz aylarda sordum, kıvırdılar. TBMM Başkanı, ‘Devletin milletiyle ve ülkesiyle bir bölünmez bir bütün olduğu ifadesi yanlış’ dedi. Güya entelektüel bir tartışma başlatacak” diye konuştu.

Özel, Kurtulmuş’un bu sözlerine şöyle yanıt verdi:

“Elini uzatanın eli kırılsın. Anayasa’nın ilk dört maddesinden orayı okuyunca şunu anlıyorsun. ‘Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, milletiyle, ülkesiyle bölünmez bir bütündür. Nokta. Bu yüzden Anayasa’nın ilk 4 maddesine el uzatanın elini kıracağız.”

Özel’den HÜDAPAR’a yanıt

Özel, HÜDAPAR’a yönelik eleştirilerini de dile getirdi. Özel, “Tayyip Bey HÜDAPAR’a bir şey diyemiyor. Bahçeli HÜDAPAR’a bir şey söylemiyor. Numan Bey, HÜDAPAR’ın alanını genişletecek. Dolayısıyla hesapta entelektüel tartışma açıyor” dedi.

Ayrıca CHP lideri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir bütün olduğuna dikkat çekti. Özel, “Biz hep beraber bir ve beraberiz. Devletimizle, milletimizle, ülkemizle birlikte bir bütünüz. Bayrağımız belli, başkentimiz belli, kurucumuz belli. Dolayısıyla bunlarla sorunu olanlar da belli” dedi.

Numan Kurtulmuş ne dedi?

TBMM Başkanı, 10 Ekim 2024’te Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılma Töreni’ninde konuştu. Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle alakalı Kurtulmuş, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesinin değişmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca TBMM Başkanı “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu yüzden bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir” dedi.