Yeni UNICEF raporu, 67 milyon çocuğun, gergin sağlık sistemleri ve kıt kaynakların başka yöne yönlendirilmesi, çatışma ve kırılganlık ve azalan güven nedeniyle hizmet kesintisi nedeniyle üç yılda bir veya daha fazla aşıyı kaçırdığını gösteriyor.
UNICEF'in 20 Nisan Perşembe günü yayınladığı yeni aşılama raporunda, araştırılan 55 ülkeden 52'sinde COVID-19 salgını sırasında aşıların çocuklar için önemine ilişkin kamuoyu algısının azaldığı konusunda uyarıda bulunuldu.
Dünya Çocuklarının Durumu 2023: Her Çocuk İçin Aşılama, pandeminin başlamasından sonra Kore Cumhuriyeti, Papua Yeni Gine, Gana, Senegal ve Japonya'da çocuklar için aşıların önemine ilişkin algının üçte birden fazla azaldığını ortaya koyuyor . The Vaccine Confidence Project tarafından toplanan ve bugün UNICEF tarafından yayınlanan yeni verilerde, verilerin sağlam tutulan ve hatta iyileştirilen aşıların önemine dair algıyı gösterdiği, üzerinde çalışılan tek ülkeler Çin, Hindistan ve Meksika oldu. Çoğu ülkede, 35 yaşın altındaki insanlar ve kadınların, pandemi başladıktan sonra çocuklara yönelik aşılara daha az güven duyduklarını bildirme olasılığı daha yüksekti.*
Aşı güveni değişkendir ve zamana özeldir. Bulguların daha uzun vadeli bir eğilimin göstergesi olup olmadığını belirlemek için ek veri toplama ve daha fazla analiz gerekecektir. Düşüşlere rağmen, aşılara yönelik genel destek nispeten güçlü olmaya devam ediyor. Araştırma yapılan 55 ülkenin neredeyse yarısında, katılımcıların yüzde 80'inden fazlası aşıların çocuklar için önemli olduğunu düşünüyor.
Ancak rapor, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesinin aşı tereddütü tehdidinin artmakta olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu faktörler arasında pandemiye verilen yanıtla ilgili belirsizlik, yanıltıcı bilgilere artan erişim, uzmanlığa olan güvenin azalması ve siyasi kutuplaşma yer alıyor.
“Pandeminin zirvesindeyken, bilim adamları hızla sayısız hayat kurtaran aşılar geliştirdiler. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, "Ancak bu tarihi başarıya rağmen, her tür aşıyla ilgili korku ve dezenformasyon virüsün kendisi kadar geniş çapta yayıldı" dedi. "Bu veriler endişe verici bir uyarı sinyali. Rutin aşılara duyulan güvenin bir başka pandemi kurbanı olmasına izin veremeyiz. Aksi takdirde, bir sonraki ölüm dalgası kızamık, difteri veya diğer önlenebilir hastalıklara sahip daha fazla çocuk olabilir.”
Endişe verici bir şekilde, güvendeki düşüş, COVID-19 salgını tarafından körüklenen, çocukluk aşılamasında son 30 yıldaki en büyük sürekli gerilemenin ortasında geliyor. Pandemi, özellikle sağlık sistemlerine yönelik yoğun talepler, bağışıklama kaynaklarının COVID-19 aşılamasına yönlendirilmesi, sağlık çalışanı eksiklikleri ve evde kalma önlemleri nedeniyle hemen hemen her yerde çocukluk döneminde aşılamayı kesintiye uğrattı.
Bugünün raporu, 2019 ile 2021 yılları arasında toplam 67 milyon çocuğun aşılanmadığı konusunda uyarıda bulunuyor ve 112 ülkede aşılama oranları düşüyor. Pandemiden hemen önce veya sırasında doğan çocuklar artık normalde aşılanacakları yaşları geçiyor ve bu da kaçırılanları yakalamak ve ölümcül hastalık salgınlarını önlemek için acil eylem ihtiyacının altını çiziyor. Örneğin 2022'de kızamık vakalarının sayısı bir önceki yılki toplamın iki katından fazlaydı. Çocuk felci nedeniyle felç olan çocuk sayısı 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 16 arttı. 2019 ile 2021 dönemi önceki üç yıllık dönemle karşılaştırıldığında, çocuk felci nedeniyle felç olan çocuk sayısında sekiz kat artış oldu , aşılama çabalarının sürdürülmesini sağlama ihtiyacının altını çiziyor.
Pandemi, mevcut eşitsizlikleri de şiddetlendirdi. Özellikle en dışlanmış topluluklarda olmak üzere çok sayıda çocuk için aşı hala mevcut, erişilebilir veya uygun fiyatlı değil. Pandemiden önce bile, dünya en marjinal çocuklara ulaşmak için mücadele ederken, aşılama konusundaki ilerleme neredeyse on yıldır durmuştu.
2019 ile 2021 yılları arasında rutin aşılamayı kaçıran 67 milyon çocuktan 48 milyonu, “sıfır doz” olarak da bilinen tek bir rutin aşı bile olmadı. 2021'in sonu itibarıyla, Hindistan ve Nijerya (her ikisi de çok büyük doğum kohortlarına sahip ülkeler) sıfır doz uygulanan çocukların en fazla olduğu ülkelerdir, ancak sıfır doz uygulanan çocukların sayısındaki artış özellikle Myanmar ve Filipinler'de dikkat çekicidir.
Eksik olan çocuklar, zaman zaman çatışmalardan etkilenen en fakir, en uzak ve marjinal topluluklarda yaşıyor. Uluslararası Sağlıkta Eşitlik Merkezi'nin raporu için ürettiği yeni veriler, en fakir hanelerde 5 çocuktan 1'inin sıfır dozda olduğunu, en zenginlerde ise sadece 20'de 1 olduğunu ortaya koydu. kırsal alanlar veya kentsel gecekondu mahalleleri gibi ulaşılması zor topluluklar. Genellikle okula gidememiş ve aile kararlarında çok az söz sahibi olan anneleri vardır. Bu zorluklar, kentsel alanlarda yaklaşık 10 çocuktan 1'inin ve kırsal alanlarda 6 çocuktan 1'inin sıfır doz olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde en fazladır. Üst-orta gelirli ülkelerde, kentsel ve kırsal kesimdeki çocuklar arasında neredeyse hiç fark yok.
Her çocuğu aşılamak için birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve çoğu kadın olan ön saflardaki çalışanlara ihtiyaç duydukları kaynak ve desteği sağlamak hayati önem taşıyor. Rapor, kadınların aşı sağlamada ön saflarda yer aldığını, ancak düşük ücret, kayıt dışı istihdam, resmi eğitim ve kariyer fırsatlarının eksikliği ve güvenliklerine yönelik tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını ortaya koyuyor.
UNICEF, bu çocuk ölüm krizini ele almak için hükümetleri aşılama için finansmanı artırma taahhütlerini ikiye katlamaya ve aşılama çabalarını acilen uygulamak ve hızlandırmak için COVID-19 fonları da dahil olmak üzere mevcut kaynakları ortaya çıkarmak için paydaşlarla birlikte çalışmaya çağırıyor. çocukları korumak ve hastalık salgınlarını önlemek için.
Rapor hükümetleri şu çağrılarda bulunuyor:
- Tüm çocukları, özellikle de COVID-19 salgını sırasında aşılarını kaçırmış olanları acilen tespit edin ve onlara ulaşın.
- Güven oluşturmak da dahil olmak üzere aşı talebini güçlendirmek
- Bağışıklama hizmetlerine ve birinci basamak sağlık hizmetlerine fon sağlamaya öncelik verin
- Kadın sağlık çalışanlarına, inovasyona ve yerel üretime yatırım yaparak dayanıklı sağlık sistemleri oluşturun
Catherine Russell, "Aşılar milyonlarca hayatı kurtardı ve toplulukları ölümcül hastalık salgınlarından korudu" dedi. "Hastalıkların sınır tanımadığını çok iyi biliyoruz. Rutin aşılamalar ve güçlü sağlık sistemleri, gelecekteki salgınları, gereksiz ölümleri ve ıstırabı önlemek için en iyi şansımızdır. COVID-19 aşılama kampanyasından elde edilen kaynaklar hâlâ mevcutken, şimdi bu fonları bağışıklama hizmetlerini güçlendirmek ve her çocuk için sürdürülebilir sistemlere yatırım yapmak üzere yönlendirme zamanı."
Editörlere Notlar:
Dünya Çocuklarının Durumu, UNICEF'in en önemli raporudur. 2023 baskısı, raporun yalnızca rutin aşılamaya adanmış ilk baskısıdır. UNICEF her yıl dünyadaki çocukların neredeyse yarısına hayat kurtaran aşılarla ulaşıyor.
*London School of Hygiene & Tropical Medicine'deki Aşı Güvenirliği Projesi (VCP), 2015'ten beri ulusal temsili ülke anketlerinden elde edilen verileri analiz ederek aşı güvenini izliyor. Bu raporda sunulan veriler, 2015 ile Kasım 2019 arasında ve 2021'den bu yana aşı güvenindeki değişikliklere ilişkin büyük ölçekli bir retrospektif çalışmadan gelmektedir. Bu rapordaki veriler, VCP tarafından toplanan daha eksiksiz bir veri setinin bir alt kümesini temsil etmektedir. Bu etkileşimli harita aracını kullanarak tüm veri setini keşfedebilirsiniz .