Bangladeş savunma bakanlığı kamplarda faaliyet gösteren en az 11 silahlı grup tespit etti

LHOKSEUMAWE, Endonezya: Endonezya'daki geçici barınakta oğlunun elini tutan Rohingya Mohamed Ridoi, yaygın kaçırma, gasp ve cinayet tehditlerinden kaçmak için Bangladeş'teki büyük mülteci kamplarından 12 günlük tehlikeli deniz yolculuğu yaptığını söylüyor.

27 yaşındaki kişi, Endonezya'nın batı Aceh Eyaletindeki geçici bir barınakta "barışçıl bir hayata" başladığını söyledi. Burada bu ay 1.000'den fazla Rohingyalı insan geldi; bu, 2015'ten beri görülen en büyük akındı. O ve diğerleri, gerilimi tırmandırarak kaçtıklarını söyledi

. Bir milyondan fazla insanı barındıran ve çetelerin düzenli olarak sakinleri fidye için kaçırıp işkence ettiği Cox's Bazar ve çevresindeki kamplardaki vahşet.

Eşi, iki çocuğu ve erkek kardeşiyle birlikte oradan ayrılan Ridoi, "Gruplardan biri beni kaçırdı ve silahlarını satın almak için 500.000 Bangladeş takası (4.551 dolar) talep etti" dedi.

"Parayı onlara vermezsem beni öldüreceklerini söylediler."

Geçen ay serbest bırakılması için sonunda 300.000 taka ödediğini ve birkaç hafta içinde Endonezya'ya giden bir tekneyle 21 Kasım'da vardığını söyledi.

“Bangladeş'te güvende değiliz. Bu yüzden kendimin ve ailemin hayatını kurtarmak için Endonezya'ya gitmeye karar verdim" dedi.

İlk olarak Myanmar'daki devlet destekli zulümden (BM'nin soykırım soruşturmasına tabi olan 2017 baskıları da dahil) kaçan mülteciler, şimdi kendilerini tıka basa dolu, çürük teknelerle haftalarca süren 1.800 kilometreden fazla yolculuk yapmak zorunda buluyor.

Endonezya, BM Mülteci Sözleşmesini imzalayan taraflardan biri değil ve Myanmar'dan mülteci almak zorunda olmadığını söylüyor ancak komşu ülkeler kapılarını kapattı, bu da neredeyse başka seçenekleri olmadığı anlamına geliyor.

14 Kasım'dan bu yana yarım düzineden fazla tekne Aceh'e ulaştı ve bazı yerel halkın gelen tekneleri tekrar denize çevirmesine ve kıyıda devriyeleri artırmasına rağmen gözlemciler daha fazlasının da yolda olduğunu söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu yıl, sayıları iki düzineden fazla olan Bangladeş mülteci kamplarında suç çetelerinin ve İslamcı silahlı gruplara bağlı olduğu iddia edilen kişilerin geceleri korku yarattığını bildirdi.

Bangladeş savunma bakanlığı kamplarda faaliyet gösteren en az 11 silahlı grup tespit etti, ancak hak grupları Dakka'nın mültecileri şiddetten korumak için yeterince çaba göstermediğini söylüyor.

Kontrol için yarışan ve uyuşturucu kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı gibi faaliyetlerde bulunan bu çeteler, özellikle Rohingya toplumu liderlerini ve aktivistlerini hedef aldı.

19 yaşındaki Aisha, iki çocuğu ve kocasıyla birlikte Ridoi ile aynı tekneyle Aceh'e geldi.

“Her gece para istediler, kocamı kaçırmakla tehdit ettiler. Onlar yüzünden geceleri uyuyamadım” dedi bir tercüman aracılığıyla.

Bangladeş polisi, bu yıl kamplardaki şiddet olaylarında yaklaşık 60 Rohingyalının öldürüldüğünü söyledi.

HRW'nin Asya direktör yardımcısı Phil Robertson, Bangladeş hükümetinin mültecilerin kaderini "umursamıyor" gibi göründüğünü söyledi.

İspanya'da Yüzyılın Felaketi: Sel Can Aldı, Ölü Sayısı 250'ye Çıktı İspanya'da Yüzyılın Felaketi: Sel Can Aldı, Ölü Sayısı 250'ye Çıktı

"Sonuç olarak Bangladeş hükümeti tüm Rohingyaların mümkün olan en kısa sürede Myanmar'a geri dönmesini istiyor; bu, mültecileri kamplarda mutlak sefalet koşullarına maruz bırakarak ayrılmaları anlamına gelse bile."

Genç anne Aisha, risklere rağmen ailesinin Endonezya'ya tekne yolculuğu için suçlulardan duyduğu korkunun, ailesini yasadışı aracılara 200.000 taka (1.819 $) ödemeye ittiğini söyledi.

Aisha, "kampta ölmek yerine denizde ölmeyi tercih ettiğini" söyledi.

"Çocuklarım için güvenli bir yer aradım, okuyabileceklerini ve eğitim alabileceklerini umuyordum" dedi.

Rohingya hakları örgütü Arakan Projesi'nin yöneticisi Chris Lewa, yiyecek kıtlığının kamp koşullarını da kötüleştirdiğini ve daha önce görüldüğü gibi sadece genç erkek gruplarının değil, tüm ailelerin kamptan ayrıldığını söyledi.

“Artık profil farklı, artık birçok ailemiz var. Daha önce pek fazla yoktu” dedi.

“Günümüzde küçük çocukları görüyoruz, yola çıkan çok sayıda aile var. Sadece Bangladeş'ten uzak olmak istiyorlar."

Aisha ve çocukları şimdi Lhokseumawe'nin Aceh kentindeki bir barınakta penceresiz bir odayı yüzden fazla kadın ve çocukla paylaşıyor ve tropikal sıcakta vantilatör olmadan yerdeki minderlerde uyuyorlar.

Aisha bunun Bangladeş kampında korku içinde yaşamaktan çok daha iyi olduğunu söyledi.

Ridoi ayrıca ailesini Endonezya'ya getirme kararının oğulları için daha iyi bir yaşam getireceğini umuyordu.

"Doktor ya da mühendis olmaya uygun değilim ama onların da öyle olması için elimden geleni yapıyorum" dedi.

“Çocuklarım benim her şeyimdir.”

IOM, Koruma Arayan Rohingyalara Bölgesel Desteğin Artırılması Çağrısında Bulundu

Cenevre / Bangkok  — Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Bangladeş ile Endonezya arasındaki Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nde Rohingya mültecilerini taşıyan gemilerin durdurulduğu ve geri itildiği yönündeki raporlar nedeniyle alarma geçti. 

Ekran görüntüsü 2023-11-29 085955

IOM, 14 Kasım ile 22 Kasım tarihleri ​​arasında çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 1.087 Rohingya mültecisini taşıyan en az beş geminin Endonezya'ya vardığını doğruladı. Endonezya, Bangladeş'teki Cox's Bazar'daki sıkışık ve yetersiz kaynaklara sahip mülteci kamplarından, Ekim 2022 ile Eylül 2023 arasındaki geçmiş yelken sezonunun tamamından daha fazla Rohingya mültecisini kabul etti. 

IOM, Endonezya Hükümeti'ni ve Aceh eyaletindeki yerel toplulukları, uluslararası koruma arayan çaresiz Rohingya mültecilerinin karaya çıkarılmasını kolaylaştırdığı için takdir ediyor ve tüm Üye Devletleri ve ortakları, göçmenleri korumak ile göçmen kaçakçılarını tespit edip kovuşturmak arasında bir denge kurmaya teşvik ediyor.  

IOM'un Asya ve Pasifik Bölge Direktörü Sarah Lou Ysmael Arriola, “IOM bölgedeki diğer ülkeleri denizde arama ve kurtarma faaliyetleri yürütmeye, Rohingyalar için güvenli bir liman sağlamaya ve Endonezya'nın yükünü hafifletmeye teşvik ediyor” dedi. "Rohingya mültecilerinin karaya çıkmasının engellenmesi ve onları denize geri itilmesi, temel insan haklarının ve tüm Devletlerin eşit ve ahlaki açıdan yükümlü olduğu uluslararası geleneksel hukuk ilkelerinin ihlalidir."  

Bangladeş'te kötüleşen yaşam koşulları, Coxs Bazar'da yaklaşık 1 milyon Rohingya mültecisi için insani destek ve kalıcı çözüm eksikliği ve Myanmar'da artan çatışmalar, daha fazla insanın gemilere binmesine neden oluyor. Binlerce Rohingya mültecisi bu yıl Tayland ve Malezya'ya da girdi ve burada gözaltı ve diğer koruma riskleriyle karşı karşıya kaldılar.  

Endonezya'daki IOM ekipleri, yerel ve ulusal yetkililerle yakın koordinasyon içinde, Aceh'deki Rohingya mültecilerine tıbbi kontroller ve psikososyal destek, temel yardım malzemeleri, barınma ve toplum temelli barınma yerlerine taşınma yardımı dahil olmak üzere insani yardım sağlamayı başardı.  

En son gelenlerin neredeyse dörtte üçü kadın ve çocuklardan oluşuyor. IOM, güvenli ve onurlu yaşam koşulları da dahil olmak üzere temel yardıma erişimleri olmadığında, suç çeteleri tarafından sömürülmeleri ve güvenliklerine, sağlıklarına, onurlarına ve insan haklarına yönelik tehditler de dahil olmak üzere çok sayıda riske maruz kalmalarından endişe duymaktadır.  

Aşırı sömürü ve istismar tehlikesine ve risklerine rağmen, çoğu Rohingya mültecisi, göçmen kaçakçılarının kolaylaştırdığı deniz yolculuklarına çıkıyor ve büyük bir Rohingya topluluğunun ve gelir getirici fırsatların bulunduğu Endonezya'ya ve ardından Malezya'ya ulaşmayı amaçlıyor.   

Ek olarak, IOM'nin Rohingya İnsani Krizine yönelik 2023 Ortak Müdahale Planı (JRP) kapsamındaki çağrısının şu ana kadar yalnızca yüzde 49'u finanse edildiğinden, Bangladeş'teki Rohingyalara yönelik insani yardım ciddi şekilde yetersiz finansmanla karşılanıyor.  

Cox's Bazar kampları da yangın ve kasırga gibi felaketlerden etkileniyor. IOM'nin mültecilerden aldığı raporlara göre, genel olarak berbat koşullar ve kaçırma olaylarını da içeren diğer güvenlik kaygıları mültecilerin durumunu daha da kötüleştiriyor.  

Editörler için bilgi:  
IOM'un bölgede Rohingyalara ev sahipliği yapan ülkelerdeki insani yardımı şunları içeriyor:   

  • Bangladeş: Hayat kurtaran insani yardım dağıtımı, Çocuk Koruma, İnsan Ticaretiyle Mücadele, Cinsiyete Dayalı Şiddete karşı koruma, Barınma ve Gıda Dışı Malzemeler, Alternatif Yakıt (LPG), Saha Yönetimi ve Saha Geliştirme, Sağlık, Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek, Su Sanitasyon ve Hijyen (WASH), sosyal uyum, beceri geliştirme, afet risk yönetimi desteği.  
  • Endonezya: Gıda, su, WASH, sağlık hizmetleri, psikososyal destek, geçici konaklama ve ortak tesislerin yenilenmesi dahil olmak üzere temel hizmetlere erişimin kolaylaştırılması ve gemiden inmeye destek.    
  • Malezya: Nakit bazlı kiralama yardımı ve savunuculuk.  
  • Tayland: Sağlık ve psikososyal desteğe, gıda ve ek beslenmeye, acil yardım malzemelerine, eğlence faaliyetlerine ve öğrenme kitlerinin sağlanmasına erişimin kolaylaştırılmasının yanı sıra savunuculuk platformlarının desteklenmesi ve gözaltına alternatif kapasitelerin güçlendirilmesi.    
Editör: Süleyman Devrim Boğa