2024 yılı itibarıyla Türkiye’de pasaport fiyatları yüksek seviyelerde seyrediyor. 3 yıl ve üzeri geçerliliğe sahip bir Türk pasaportu için ödenen harç ve defter ücreti toplamda 8.623 TL’ye (yaklaşık 229 euro) ulaşmış durumda. Bu, birçok Avrupa ülkesindeki pasaport harçlarının iki katı kadar olmasıyla dikkat çekiyor.

Yurt Dışında Yaşayan Türkler Daha Az Ödüyor

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise pasaport almak için Türkiye'ye kıyasla daha az ödeme yapıyor. Yurt dışındaki Türkler, harç, defter ve posta ücretleri dahil toplamda 105 euro ödüyor. Bu da Türkiye’deki vatandaşların neredeyse iki katı kadar daha fazla ödediğini ortaya koyuyor.

Adana Alevi Platformu; "Tekçi, Irkçı, Ayrımcı ve Asimilasyoncu Eğitime Hayır" Adana Alevi Platformu; "Tekçi, Irkçı, Ayrımcı ve Asimilasyoncu Eğitime Hayır"

Avrupa ve Diğer Ülkelerle Kıyaslama

Türk pasaportunun dünya genelinde en pahalı pasaportlardan biri olarak kabul edildiği ve 54. sırada yer aldığı biliniyor. 199 ülkeden yalnızca 52’sine vizesiz giriş imkanı sunan Türk pasaportu, Avrupa ve gelişmiş ülkelerdeki pasaportlara kıyasla oldukça maliyetli. Örneğin, Almanya’da 10 yıl geçerli bir pasaport 101 euro, Fransa’da 96 euro, Japonya’da ise 117 euroya alınabiliyor. Bu ülkelerdeki vatandaşlar, Türk pasaportunun yarı fiyatına çok daha geniş bir vize serbestliği ile seyahat edebiliyor.

Farklı Ülkelerde Pasaport Harçları:

  • Almanya: 101 euro
  • Fransa: 96 euro
  • Japonya: 117 euro
  • İngiltere: 124 sterlin
  • Avustralya: 221 euro

Vatandaşlar Tepkili

Yurt içinde pasaport almak isteyen Türk vatandaşları, Avrupa’ya kıyasla yüksek pasaport ücretlerinden şikayetçi. Pasaport fiyatlarının hem seyahat özgürlüğünü kısıtladığı hem de diğer ülkelerle olan ekonomik farkları gözler önüne serdiği belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi