Kars’ta bir ebeveyn çiftin, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerinden alınması gereken topuk kanı numunesini reddetmesinin ardından gelişen hukuki süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Kars İl Sağlık Müdürlüğü'nün, bu durumu koruyucu tedbir olarak mahkemeye taşımasına rağmen Kars Aile Mahkemesi, bilimsel temelleri yok sayarak başvuruyu reddetmişti. Bu karar, halk sağlığı açısından endişe yaratmış ve büyük tepki toplamıştı.
Türk Tabipleri Birliği ve Bölge Tabip Odalarından Hukuki Destek
Kars Aile Mahkemesi’nin bu kararına karşı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır Tabip Odası, Kars İl Sağlık Müdürlüğü’nün yanında yer alarak, feri müdahillik talebinde bulunmuş ve istinaf yoluna başvurmuştu. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi, 11 Ekim 2024 tarihinde TTB ve ilgili tabip odasının müdahillik talebini usuli açıdan reddetmekle birlikte, Kars Aile Mahkemesi'nin verdiği kararı hukuka aykırı bularak kaldırdı.
İstinaf Mahkemesi'nden Oybirliği ile Karar
Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi, kararında, duruşma yapılmadan evrak üzerinden inceleme yapılmasının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. Kararda, çocuğun üstün yararının korunması gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
"Mahkemece duruşma açılmadan, tarafların hukuki dinlenilme hakkı ihlal edilerek karar verilmiştir. Çocuğun hak ve menfaatleri doğrudan etkilenmekte olup, ilgili tarafların delillerinin toplanması ve değerlendirilmesi gerekmektedir."
Mahkeme, bu gerekçelerle, Kars Aile Mahkemesi'nin kararını bozarak dosyayı ilk derece mahkemesine geri gönderdi.
Halk Sağlığının Önemi Vurgulandı
Bu karar, bilim dışı uygulamaların önlenmesi ve halk sağlığının korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilirken, TTB ve ilgili tabip odalarının sürece katılımı halk sağlığı adına önemli bir hukuki mücadele olarak görülüyor.