Arjantin'in Buenos Aires kentindeki eski Donanma Mekanik Okulu veya ESMA, ülkenin askeri diktatörlüğü sırasında bir işkence ve yasadışı hapis merkeziydi.

Duvarların arkasında yaklaşık 5.000 kişi kayboldu. Birçoğu bir daha hiç görülmedi.

Şimdi, gizli gözaltı merkezine dönüştürülen bir askeri okul olan Arjantin Donanma Mekanik Okulu (ESMA), tüyler ürpertici tarihini korumak amacıyla Birleşmiş Milletler Dünya Mirası alanı seçildi.

Başkan Alberto Fernández, Salı günü BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) gönderdiği video mesajda, "Deniz Kuvvetleri Mekanik Okulu, devlet destekli terörizmin en kötü yönlerini aktardı" dedi.

ESMA'yı miras alanı olarak belirlediği için UNESCO'ya teşekkür etti. Fernández, eski okulda yaşanan “dehşetlere” atıfta bulunarak, “Hafızanın canlı tutulması gerekiyor” dedi.

1976'da askeri bir grup Başkan Isabel Perón'u devirerek 1983'e kadar uzanan bir diktatörlük dönemini başlattı.

Onun liderliğinde, askeri liderler muhalefeti, aktivizmi ve sol siyasi görüşleri ortadan kaldırmaya çalışırken, yaygın insan hakları ihlalleri yaşandı.

30.000 kadar insanın hayatını kaybettiğine inanılıyor ve çoğunun akıbeti hala bilinmiyor. Askeri gözaltında ortadan kayboldular ve kendilerinden bir daha haber alınamadı.

Ülke genelinde 340'a yakın gözaltı merkezi ortaya çıktı. Ancak ESMA, darbenin ilk günlerinde mahkumların oraya nakledildiği ilklerden biriydi.

Aynı zamanda Arjantin'deki en büyük tesislerden biri olacak. Başkent Buenos Aires'te bulunan gözaltı merkezi, okulun planını bir işkence alanına dönüştürdü. Sadece yaklaşık 200 mahkum hayatta kaldı.

ESMA'da hamile tutukluların çocuklarının doğum yapar yapmaz kendilerinden alındığını gördükleri bir doğumhane bile vardı. Bu çocuklar genellikle diktatörlük yanlısı ailelere evlat edinildi.

Askeri liderler hem diktatörlük sırasında hem de sonrasında ESMA'da ortaya çıkan suçları gizlemeye özen gösterdi.

Örneğin, 1979 yılında uluslararası gözlemciler insan hakları iddialarını araştırmak üzere buraya geldiğinde, ESMA'daki işçiler işkencenin çoğunun gerçekleştiği bodrum katına inen merdivenleri kaldırdılar. Merdiven boşluğunu gizlemek için bir duvar bile inşa ettiler.

Onlarca yıl sonra, 2007'de ESMA bir anma mekanı olarak yeniden tasarlanacak ve burada meydana gelen insan hakları ihlallerinin öyküsünün anlatılması için halka yeniden açılacaktı.

Daha bu yıl ESMA müzesi, " ölüm uçuşları " adı verilen bir uygulamayla bölgede tutulan tutukluları öldürmek için kullanılan bir uçağı satın aldı. Mahkumlara uyuşturuldu ve bir tür infaz olarak uçuş sırasında genellikle canlı olarak denize atıldı.

Müze organizatörleri, uçağın ve benzeri sergilerin gelecek nesillerin ESMA'da yaşanan trajediyi hatırlamasına ve demokrasinin öneminin altını çizmesine yardımcı olacağını umuyor.

UNESCO şu anda Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde 45. genişletilmiş oturumunu düzenliyor ve burada Dünya Mirası listesine daha fazla alan ekliyor. Salı günü duyurulan yeni eklemeler arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaletindeki yerlilere ait tören ve mezar höyükleri de vardı.

Ancak ESMA'nın Dünya Mirası listesine dahil edilmesi, Arjantin'deki bazı yüksek profilli politikacıların askeri diktatörlüğün vahşetini inkar etmekle suçlandığı bir dönemde onun öneminin altını çiziyor.

Başkanlık adaylarından Javier Milei'nin başkan yardımcısı adayı Victoria Villarruel, o dönemdeki şiddeti küçümsediği için eleştirilen politikacılar arasında yer alıyor.

Sağcı bir popülist olan Milei, Ağustos ayında yapılan ön seçimlerde düzenin adaylarını geride bırakarak lider olarak ortaya çıktı.

Ancak Arjantin İnsan Hakları Sekreteri Horacio Pietragalla Corti, UNESCO'nun kararının ESMA gibi yerlerde meydana gelen insan hakları ihlallerini görmezden gelmek isteyenlere yönelik bir azarlama olduğunu söyledi.

Corti, "Bu uluslararası tanınma, devlet terörünü ve son sivil-asker diktatörlüğünün suçlarını inkar eden veya küçümsemeye çalışanlara karşı güçlü bir yanıt teşkil ediyor" dedi. 

Başkan Fernández de Salı günü New York'taki BM Genel Tartışması'nda sahneye çıktığında UNESCO'nun bu unvanı inkarcılığa karşı bir siper olarak alkışladı.

"İnkarcıların gizlemek istediği hatırayı aktif bir şekilde koruyarak bu acının bir daha tekrarlanmayacağından emin olacağız" dedi. "İnsanlığa karşı işlenen bu suçlar karşısında çözümümüz intikam değil adalettir, çünkü 30.000 insanın ortadan kaybolmasının yarattığı dehşeti biliyoruz."

Editör: Haber Merkezi