Adele’den Münih’e Duygusal Veda: "Hayatımın En Güzel Anlarıydı" Adele’den Münih’e Duygusal Veda: "Hayatımın En Güzel Anlarıydı"

Gazze'de savaş devam ederken, BM insan hakları sorumlusu Volker Türk Salı günü İsrail'in savaşın parçaladığı bölgeye yönelik "acımasız" saldırılarını kınadı ve geri kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması yönünde uzun süredir devam eden çağrıyı yineledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, şu anda Cenevre'de toplanan İnsan Hakları Konseyi'ne yaptığı geleneksel açılış konuşmasında , Hamas'ın ateşlediği çatışmanın 7 Ekim'de patlak vermesinden bu yana tüm taraflarca  yönünde Ofisi tarafından dile getirilen ciddi kaygılarını da yineledi. -İsrail'de birçok hedefe yönelik terör saldırıları düzenledi.

Enklavda 120.000 kişi öldü veya yaralandı

BM insan hakları şefi, sekiz aydan uzun süredir devam eden şiddetli çatışmaların neden olduğu yaygın yıkımı vurgulayarak Üye Devletlere "Kanunsuz ölüm ve acı yaşandı" dedi. İsrail'in yoğun saldırıları sonucu 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 120 binden fazla insan öldürüldü veya yaralandı" dedi .

Refah serpintisi

Sayın Türk, yoğun İsrail bombardımanı nedeniyle sakatlanan veya öldürülenlerin yanı sıra, İsrail güçlerinin Mayıs ayı başlarında Refah'a yönelik operasyonlarını artırmasından bu yana neredeyse bir milyon Filistinlinin "bir kez daha" yerlerinden edildiğini,  yardım teslimatlarının daraldığını ve bu durumun insani erişimi etkilediğini kaydetti. bundan da öte.

“İnsani yardımın keyfi olarak reddedilmesi ve engellenmesi devam ediyor ve İsrail binlerce Filistinliyi keyfi olarak gözaltına almaya devam ediyor. Bu sona ermeli," diye ısrar eden BM insan hakları şefi, Deir A-Balah'ta barınan binlerce ailenin hijyenden yoksun aşırı kalabalık koşullarda nasıl yaşadığını ve kişi başına günde yalnızca 0,7 litre suya erişimi olduğunu anlatan BM insani yardım görevlilerinin dile getirdiği endişeleri yineledi. 

BM yardım koordinasyon ofisi OCHA Cuma günü yaptığı güncellemede,  "Gıda dağıtımları düzensiz ve bölge sakinleri hepatit A, cilt hastalıkları ve solunum yolu hastalıkları gibi bir dizi sağlık sorunu bildirdi" dedi.

Batı Şeria da krizde

Gazze'deki acil durumla bağlantılı olarak Bay Türk, Filistinlilere yönelik artan saldırılar ve İsrail askerlerinin hedef alınması nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria'daki durumun "dramatik biçimde kötüleştiği" konusunda da uyardı.

Türk, "15 Haziran itibarıyla 133'ü çocuk 528 Filistinli, Ekim ayından bu yana İsrail güvenlik güçleri ve/veya yerleşimciler tarafından öldürüldü; bu durum çoğu durumda hukuka aykırı öldürmelere ilişkin ciddi endişelere yol açıyor" dedi. "Aynı dönemde, Batı Şeria'da ve İsrail'de Filistinlilerle yaşanan çatışmalarda veya Filistinlilerin saldırılarında aralarında İsrail güvenlik güçlerinin sekiz üyesinin de bulunduğu 23 İsrailli öldürüldü."

Lübnan bağlantısı

Gazze ihtilafıyla bağlantılı olarak BM insan hakları şefi, Lübnan ile İsrail arasında "tam ölçekli bir savaş" olasılığı konusunda derin endişesini dile getirdi.

Lübnan'da devam eden roket saldırıları ve ortak sınır boyunca karşılıklı ateş açılması sonucu aralarında sağlık görevlileri ve gazetecilerin de bulunduğu 401 kişinin öldüğünü söyleyen Türk, ülkede 90.000'den fazla kişinin de yerinden edildiğini söyledi.

İsrail'de yaklaşık 60.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 25 İsrailli öldürüldü. "Binlerce bina yıkıldı. Yüksek Komiser, "Düşmanlıkların durdurulması ve nüfuz sahibi aktörlerin geniş çaplı bir savaşı önlemek için mümkün olan tüm önlemleri alması yönündeki çağrımı yineliyorum" dedi.

Savaşın küresel maliyeti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, savaşın dünya çapındaki etkisine ilişkin üzücü bir değerlendirmede, silahlı çatışmalarda ölen sivil sayısının geçen yıl yüzde 72 oranında arttığını da kaydetti .

Sayın Türk'ün Ofisi tarafından toplanan veriler, 2023'te öldürülen kadın oranının 2023'e göre iki katına, çocuk oranının ise üç katına çıktığını gösterdi.

Sayın Türk, “Sivillerin öldürülmesi ve yaralanması günlük bir olay haline geldi” dedi. “Hayati altyapının tahrip edilmesi günlük bir olaydır. Yıkıcı ve umursamaz. Çocuklara ateş açıldı. Hastaneler bombalandı Ağır toplar tüm topluluklara fırlatıldı. Üstelik nefret dolu, bölücü ve insanlık dışı söylemlerle birlikte.”

Ukrayna itirazı

Ukrayna'ya dönen BM insan hakları şefi, Rus silahlı kuvvetlerinin Kharkiv bölgesine yönelik kara saldırısının "toplumları tümüyle yok ettiğini" söyledi. Bay Türk, "enerji altyapısına yönelik tekrarlanan büyük ölçekli saldırı dalgalarını" kınamadan önce, sakinlerin "bodrumlarda, elektriksiz, susuz ve yeterli yiyecek olmadan, bölge geniş alan etkili patlayıcı silahlarla yoğun saldırılara maruz kaldığından" saklandığını söyledi. Ukrayna'nın elektrik üretim kapasitesinin yüzde 68'ini felce uğrattı.

Editör: Haber Merkezi