Yerli Avustralyalı liderler Pazar günü, anayasada İlk Halkların tanınmasına yönelik referandumun kesin bir şekilde reddedilmesinin ardından bir haftalık sessizlik ve derinlemesine düşünme çağrısında bulundu.
Avustralyalıların yüzde 60'ından fazlası, cumartesi günü yapılan ve anayasanın Aborijinleri ve Torres Boğazı Adası halkını tanıyacak şekilde değiştirilip değiştirilmeyeceğinin sorulduğu, yerli danışma organı olan "Parlamentonun Sesi"nin sorulduğu dönüm noktası niteliğindeki referandumda "Hayır" oyu verdi.
Avustralya'da neredeyse çeyrek yüzyıldır yapılan ilk referandumun kabul edilmesi için ulusal çoğunluk ve en az dört eyalette çoğunluk gerekiyordu. Altı eyaletin tamamı öneriyi reddetti.
Yerli liderler bir açıklamada "Bu acı bir ironi" dedi. "Sadece 235 yıldır bu kıtada bulunan insanların, bu toprakların 60.000 ve daha fazla yıldır evi olan insanları tanımayı reddetmesi mantık dışıdır."
Aborijin ve Torres Boğazı Adası bayrağını bir hafta boyunca yarıya indireceklerini söylediler ve diğerlerini de aynısını yapmaya çağırdılar.
Sonuç, ülkenin Yerli topluluğuyla uzlaşma çabaları açısından büyük bir başarısızlıktır ve Avustralya'nın, İlk Milletler halkına nasıl davrandığı konusunda dünyadaki imajına zarar vermektedir.
Kanada ve Yeni Zelanda gibi benzer geçmişleri olan diğer ulusların aksine Avustralya, İlk Halklarını resmi olarak tanımadı veya onlarla bir anlaşmaya varmadı.
Aborijinler ve Torres Boğazı Adası halkı, Avustralya'nın 26 milyonluk nüfusunun yüzde 3,8'ini oluşturuyor ve ülkede yaklaşık 60.000 yıldır yaşıyor. Ancak anayasada adı geçmiyor ve sosyoekonomik ölçütlerin çoğuna göre ülkenin en dezavantajlı insanları bunlar.
Voice'un mimarlarından Marcia Langton, "Uzlaşmanın öldüğü çok açık" dedi. "Avustralyalıların sömürgeci nefretlerini arkalarında bırakabilmeleri ve varlığımızı kabul edebilmeleri için en az iki nesil geçmesi gerekeceğini düşünüyorum."
Yerli bir kuruluş olan Uzlaşma Avustralya, topluluğun tartışmanın bir özelliği olduğunu söylediği "çirkin ırkçılık ve dezenformasyon eylemleriyle" boğuşmak zorunda kaldığını söyledi.
Avustralya Yerli lideri ve eski ulusal ragbi birliği oyuncusu Lloyd Walker, uzlaşmaya giden yolun artık zor göründüğünü ancak topluluğun mücadeleye devam etmesi gerektiğini söyledi.
Bay Walker, "Oyun reddedildiğini söyleyebiliriz, ancak bunu isteyen insanların hala yüzde 40'ı vardı. Yıllar önce bu yüzdeye kesinlikle sahip olamazdık" dedi.
Başbakan Anthony Albanese, Voice referandumuna önemli bir siyasi sermaye ayırmıştı ancak kendisini eleştirenler bunun, geçen yılın mayıs ayında iktidara gelmesinden bu yana en büyük yanlış adımı olduğunu söylüyor.
Muhalefet lideri Peter Dutton, bunun "Avustralya'nın yapmasına gerek olmayan bir referandum olduğunu" ve bunun yalnızca ülkeyi bölmekle sonuçlandığını söyledi.
Kaybın en büyük nedenlerinden biri, büyük muhafazakar partilerin liderlerinin "Hayır" oyu için kampanya yürütmesi nedeniyle iki partiden desteğin olmamasıydı.
Avustralya'da iki partinin desteği olmadan hiçbir referandum geçmedi.
Liderler açıklamada, "Bu sonuçta Yerli halka karşı ırkçılık ve önyargının rolü hakkında çok şey sorulacak" dedi. "İstediğimiz tek şey, bu seçimde oy veren her Avustralyalının bu soru üzerinde derinlemesine düşünmesidir."