33 yıldır vazgeçmiyoruz; üç kuşaktır İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istiyoruz.
Gözaltında kaybetmeler, insan haklarının sistematik ve yaygın bir şekilde ihlal edildiği cezasızlık sistemlerinde gerçekleşir. Bu sistemlerde kaybedilenlerin yakınlarının da etkili hukuk yolu hakkı ihlal edilir.
Türkiye’de devlet, cezasızlık politikasının bir sonucu olarak gözaltında kaybetmeleri inkâr ediyor, bu suçu işleyenleri ödüllendiriyor. Gözaltında kaybetmeleri ortaya çıkarma çabalarını engelliyor.
Oysa devletlerin, eylem ve işlemlerden dolayı sorumluluk taşıması, hukuk devleti ilkesinin ve insan hakların temel bir prensibidir.
1029 haftadır bunu hatırlatıyoruz. Barışı, insan haklarını ve demokrasiyi imkansızlaştıran inkar ve cezasızlık politikalarına karşı duruyor, hakikat ve adalet talebimizde ısrar ediyoruz.
1029. haftamızda, 33 yıldır inkar ve cezasızlık kıskacında sonuçsuz bırakılan İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyasında adalet istiyoruz.
36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu Köyü’nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı.
12 Aralık 1991 tarihinde İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın İdil’den evlerine dönmek için köylülerle birlikte bindikleri traktör, yolda askerler tarafından durduruldu.İbrahim Demir ve Agit Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındı.
Jandarma karakoluna giden ailelere, karakol komutanı “Onları hiç görmedik” dedi.Bir asker gizlice aileleri “mağaralara gidin” diye yönlendirdi.Aileler köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı.13 Aralık 1991 tarihinde girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı.
Olayla ilgili başlatılan soruşturmada, İdil Cumhuriyet Başsavcılığı, Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ile ilgili er ve erbaşların “adam öldürme” suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi. Ancak, Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu, savcılığa soruşturma izni vermedi, bu da şüphelilerin yargılanmasını engel oldu.
2011 yılında, aileler, avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden suç duyurusunda bulundu.Yeni bir soruşturma başlatan savcılık, dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar, arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi ya da belgeye rastlamadıklarını bildirdi.
Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak”tan soruşturma başlattı.Ancak, yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı ve dosya zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldı.
Gözaltında kaybedilişlerinin 33.yılında, İbrahim Demir ve Agit Akipa dosyasındaki zamanaşımı kararlarının kaldırılmasını, soruşturmanın yeniden açılmasını, etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmesini talep ediyoruz.
Kaç yıl geçerse geçsin; İbrahim Demir ve Agit Akipa için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.
Cumartesi Anneleri
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon