• Dünya nüfusu 2024 yılının ortalarında yaklaşık 8,2 milyara ulaştı ve önümüzdeki 60 yıl içinde iki milyar daha artarak 2080'lerin ortasında yaklaşık 10,3 milyara ulaşması bekleniyor.
  • 2024 yılında dünya genelinde doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 3,5'i yani 4,7 milyonu 18 yaşın altındaki annelerden dünyaya geldi.

Dünya nüfusu, on yıl önce beklenenden 700 milyon daha düşük olan 10,2 milyara düşecek. Bu, BM'nin Perşembe günü yayınladığı Dünya Nüfus Beklentileri 2024 raporunda ortaya çıkan temel bulgulardan sadece biri.

Ancak, küresel nüfus değişimleri eşitsiz ve demografik manzara değişiyor. Bazı yerlerde hızlı nüfus artışı, bazılarında ise hızlı yaşlanma yaşanıyor. Bu da güvenilir nüfus verilerinin "her zamankinden daha önemli" olmasını sağlıyor. Birleşmiş Milletler Cinsel ve Üreme Sağlığı Kurumu ( UNFPA ), Dünya Nüfus Günü'nde yayımlanan raporda, şunları kaydetti:

Ajans, raporun "geride bırakılanların ihtiyaçlarına ulaşmak ve yanıt vermek için kullanılması gerektiğini" sözlerine ekledi.

'Herkes önemlidir'

BM Genel Sekreteri António Guterres, uluslararası günü kutlarken , herkesin doğru sayılmasının önemli olduğunu, çünkü "herkesin önemli olduğunu" söyledi.

"Zengin insan dokumuz ancak en zayıf ipliği kadar güçlüdür. Veriler ve diğer sistemler marjinaldekiler için çalıştığında, herkes için çalışır. İlerlemeyi herkes için bu şekilde hızlandırırız."

Bu nüfus verilerini daha yakından incelemek amacıyla, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (DESA) tarafından 1951'den bu yana yayımlanan Dünya Nüfus Beklentileri'nin (WPP) 28. baskısı, 1950'den 2024'e kadar 237 ülkeye ait en son demografik verileri ve 2100 yılına kadar olan projeksiyonları sunmaktadır.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin izlenmesinde WPP büyük önem taşıyor ; göstergelerin yaklaşık dörtte biri onun verilerine dayanıyor.

Düşük doğurganlık, yaşlanan nüfus

Dünya genelinde doğurganlık oranları düşüyor; kadınlar ortalama olarak 1990'lara kıyasla bir çocuk daha az doğuruyor.

Tüm ülkelerin ve bölgelerin yarısından fazlasında, kadın başına düşen ortalama canlı doğum sayısı, bir nüfusun sabit bir büyüklüğe sahip olması için gereken düzey olan 2,1'in altındadır.

Almanya'nın Solingen kentindeki bir festivalde gerçekleşen saldırıda üç kişi öldü Almanya'nın Solingen kentindeki bir festivalde gerçekleşen saldırıda üç kişi öldü

Bu arada, Çin, İtalya, Kore Cumhuriyeti ve İspanya da dahil olmak üzere tüm ülke ve bölgelerin yaklaşık beşte biri artık "çok düşük doğurganlığa" sahip ve kadın başına yaşam boyu 1,4'ten az canlı doğum gerçekleşiyor.

Zirveye ulaşmak

2024 yılı itibarıyla Çin, Almanya, Japonya ve Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere 63 ülke ve bölgede nüfus büyüklüğü zirveye ulaştı ve bu grubun toplam nüfusunun önümüzdeki otuz yıl içinde yüzde 14 oranında azalması öngörülüyor.

Dünya nüfusunun ortalama yaşı da artıyor.

2070'lerin sonuna doğru 65 yaş ve üzeri nüfusun 18 yaş altındaki nüfus sayısını geçeceği öngörülüyor.

Bu kısmen son otuz yılda yaşam beklentisindeki genel artış ve ölüm oranlarındaki düşüşten kaynaklanmaktadır. 2050'lerin sonuna gelindiğinde, tüm küresel ölümlerin yarısından fazlası 80 yaş ve üzeri yaşta gerçekleşecektir; bu 1995'teki %17'den önemli bir artıştır.

Ekran Görüntüsü 2024 07 12 073654

Hızlı büyüme

Nüfus artışının yavaşlaması veya azalması esas olarak yüksek gelirli ülkelerde görülürken, hızlı nüfus artışı düşük gelirli ve alt-orta gelirli ülkelerde görülecektir.

Özellikle Angola, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijer ve Somali'nin çok hızlı bir büyüme göstereceği, bu ülkelerin toplam nüfusunun 2024-2054 yılları arasında iki katına çıkacağı öngörülüyor .

Bu nüfus artışı, özellikle Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da kaynaklara olan talebi artıracak ve kötü yönetilen kentleşme ve artan yaşam standartlarıyla bir araya geldiğinde çevresel etkileri daha da kötüleştirecektir.

İklim değişikliği, geçimini tarımdan sağlayan ve gıda güvensizliğinin yaygın olduğu bu ülkeleri en çok etkileyen büyük bir sorun.

Hindistan, Endonezya, Nijerya, Pakistan ve ABD gibi ülkelerde de nüfusun 2054'e kadar artması ve yüzyılın ikinci yarısında veya daha sonra zirveye ulaşması bekleniyor.

Üreme sağlığı

Genel Sekreter Guterres, nüfus ve kalkınmanın merkezinde “kadınların cinsel ve üreme sağlığı ile üreme haklarının sürdürülebilir kalkınmanın temel taşları olduğunun kabulü” olduğunu söyledi.

Özellikle düşük gelirli ülkelerde erken gebelikler hâlâ bir sorun olmaya devam ediyor.

2024 yılında dünya genelinde doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 3,5'i yani 4,7 milyonu 18 yaşın altındaki annelerden dünyaya geldi.

Bunlardan yaklaşık 340 bini 15 yaşın altındaki çocukların doğumu olup, bu durum hem genç annelerin hem de çocuklarının sağlığı ve refahı açısından ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

WPP verilerine göre, gençlerin, özellikle de kız çocuklarının eğitimine yatırım yapılması ve erken yaşta evlilik ve ilk çocuk sahibi olma yaşlarının yükseltilmesi, kadın sağlığı, eğitim düzeyi ve iş gücüne katılım açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Bu çabalar, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için gereken yatırımların ölçeğinin küçültülmesine de katkıda bulunacak ve kimsenin geride bırakılmamasını sağlayacaktır.

Editör: Haber Merkezi