Uzm. Dr. Polatöz: “Hastalara Ağrıkesici Yazılması Kısıtlanamaz”
Adana Sağlık Platformu Atatürk’ün Huzurunda
Adana Tabip Odası Başkanı ve Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Uzm. Dr. Özden Polatöz, Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yönetmeliği “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirerek geri çekilmesi çağrısında bulundu. Dr. Polatöz, "Hastalara tedavi için gerekli ağrıkesici, mide koruyucu ve antibiyotiklerin yazılmasının kısıtlanması, hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastaların tedavi hakkını da ellerinden almaktır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz" dedi.
Adana Sağlık Platformu üyeleri, 6-10 Ocak tarihleri arasında düzenledikleri iş bırakma eylemlerinin ikinci gününde Atatürk Parkı’nda bir araya geldi. Etkinlik, Adana Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Platform üyeleri, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek “eziyet yönetmeliği”nin geri çekilmesini talep etti.
“Halkımızın Sağlık Hakkı Elimizden Alınamaz”
Uzm. Dr. Polatöz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Sağlık çalışanları olarak mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle halkımızın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz. Ancak yoğun iş yükü, yetersiz zaman ve niteliksiz sağlık politikaları nedeniyle hem sağlık çalışanları hem de hastalar mağdur edilmektedir. Günde 100 hastaya yalnızca 3 dakika ayırmak zorunda bırakılmak yerine her hastaya en az 10 dakika ayırabileceğimiz bir sistem istiyoruz. Hastalarımıza yazılması gereken ilaçların kısıtlanması gibi uygulamalar meslek bağımsızlığımıza müdahaledir ve bilimsel temellere dayanmamaktadır.”
Polatöz ayrıca, aile sağlığı merkezlerinde raporların ücretli hale getirilmesinin, birinci basamak hizmetlerinin sonu olacağına dikkat çekti ve ücretsiz, nitelikli, erişilebilir bir sağlık hizmeti taleplerini yineledi.
“Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilsin”
Adana Sağlık Platformu, aile hekimliği bilgi sistemlerinin daha etkin kullanılmasını, kronik hastalık takiplerinin yeterli süre ve olanaklarla yapılmasını ve Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin sağlık çalışanlarının talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini talep etti.
Etkinlikte, Adana Sağlık Platformu çatısı altındaki tüm bileşenler, bu taleplerin hayata geçirilmesi için ortak mücadele vurgusu yaptı.
Adana Sağlık Platformu Bileşenleri
Etkinliğe Adana Tabip Odası (ATO), Türk Tabipler Birliği (TTB), SES, AHEF, AHESEN, ASEF, GENÇ SAĞLIK SEN, GENEL SAĞLIK İŞ, HEKİM BİRLİĞİ, HEKİM SEN, HÜRRİYET SAĞLIK SEN ve SA-HA-DER gibi sağlık örgütleri katıldı.
Talepler ve Mücadele Devam Edecek
Adana Sağlık Platformu, 10 Ocak’a kadar devam edecek iş bırakma eylemleri kapsamında kitlesel basın açıklamalarıyla sorunlarını dile getirmeye ve haklarını savunmaya devam edeceklerini duyurdu.