Uluslararası Af Örgütü dün yayınladığı 'Yakıcı Acil Durum: Pakistan'da aşırı sıcak ve sağlık hakkı' başlıklı yeni raporunda, Pakistan'daki bir dizi aşırı sıcak hava dalgasının insan haklarına zarar vermesi nedeniyle acilen küresel eyleme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Dünya Çevre Günü'nde yayınlanan rapor, Pakistan'daki aşırı sıcakların insanların yaşamları, sağlık ve geçim kaynakları üzerindeki etkilerini inceliyor. Dünyanın en sıcak şehirlerinden bazılarında yoksulluk içinde yaşayan insanların mücadelelerine ışık tutuyor.
“Pakistan, iklim krizinin ön saflarında yer alıyor. İklim adaletsizliği, insanlarının iklim değişikliğine küçük katkılarına rağmen orantısız derecede ciddi ve genellikle yaşamı tehdit eden sonuçlarla karşı karşıya kalmasıyla açıkça görülüyor. Bu ölçekte bir iklim kriziyle mücadele etmek, küresel dikkat ve eylem gerektirir. Uluslararası Af Örgütü'nün Güney Asya Bölge Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, daha zengin ülkeler oynadıkları önemli rol konusunda hata yapmamalı” dedi.
Pakistan, iklim krizinin ön saflarında yer alıyor.
Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Bölge Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake
İklim adaletsizliği burada açıkça görülüyor.
"Dünya Çevre Günü'nde, raporumuzun aşırı sıcaklıklara maruz kalan en marjinal insanlardan bazılarına karşı ortak sorumluluğumuzu hatırlatmasını umuyoruz. Biz boş boş zamanın geçmesine izin verirken bu kavurucu sıcaklıklar her yıl arttığından, onlar yakıcı koşullarda yaşamaya zorlanıyorlar. Daha fazla gecikme olmaksızın, daha zengin ülkeler, emisyonları azaltmak, fosil yakıtları hızla aşamalı olarak ortadan kaldırmak ve COP27'de oluşturulan Kayıp ve Hasar fonunu uyarlamak ve hızlı bir şekilde faaliyete geçirmek için insanları desteklemek için fon sağlamak için kararlı bir taahhüt göstermelidir.
Rapor ayrıca Pakistan hükümetinden insan hakları hukuku ve standartlarına uygun kapsamlı ısı eylem planları geliştirmesini ve aşırı sıcakların sağlık üzerindeki etkilerine karşı özellikle savunmasız olan grupların haklarının korunmasını sağlamasını istiyor.
Yakıcı Bir Acil Durum: Pakistan'da aşırı sıcak ve sağlık hakkı raporu, 2021 ve 2022'nin yaz aylarında Pakistan'ın Jacobabad ve Lahor kentinde aşırı sıcakların olumsuz etkilerini yaşayan 45 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmelere dayanıyor. Jacobabad, gezegendeki en sıcak yerlerden biridir. Haziran 2021'de kaydedilen en yüksek sıcaklığı dayanılmaz bir şekilde 52°C'ye ulaştı.
Uluslararası Af Örgütü, tarım işçileri, tuğla fırın fabrikalarındaki işçiler, teslimat görevlileri, polis memurları, temizlik işçileri ve açık havada çalışan diğerleri dahil olmak üzere, ısıya maruz kalma riski daha yüksek olan kişilerle görüştü.
Jacobabad ve Lahor'da görüşülen sağlık çalışanları, aşırı sıcak dönemlerinde sıcak çarpması, uyuşukluk, nefes almada zorluk, midede yanma hissi, baş dönmesi, ateş, vücut ağrısı, göz enfeksiyonları ve baş ağrılarında artış gördüklerini bildirdi. Lahor'daki bir sağlık çalışanı Uluslararası Af Örgütü'ne şunları söyledi: "Mayıs ve Haziran aylarında sıcak hava dalgası nedeniyle birçok hasta bize geldi... Her gün acil serviste 50-60 vaka alırdık."
Dünya Çevre Günü'nde, raporumuzun aşırı sıcaklıklara maruz kalan en dışlanmış insanlardan bazılarına karşı ortak sorumluluğumuzu hatırlatmasını umuyoruz.
Dinushika Dissanayake
“Bizim için kaçış yok”
Aşırı sıcakların etkisi herkes tarafından hissedilirken, bazılarının sosyo-ekonomik durumu nedeniyle çok daha kötü durumda olduğu görüşmelerden anlaşılıyor.
Jacobabad'da resmi olmayan bir yerleşim yerinde yaşayan bir kadın şunları söyledi: "Sıcaklara karşı herkesten daha savunmasızız. Sıcak hava yoksulları etkiliyor. Bizim için kaçış yok.”
Uluslararası Af Örgütü'nün görüştüğü yevmiyeli işçiler, aşırı sıcak dönemlerinde evde kalmaları yönündeki sağlık yönergelerine rağmen, sıcak hissetseler bile çalışmaya devam etmekten başka seçenekleri olmadığını söylediler. Jacobabad'da bir traktör şoförü, "Mola verirsek yevmiye yok... Yoksulluktan dolayı, hava nasıl olursa olsun çalışmak zorundayız" dedi.
Yoksulluk içinde yaşayan ve kayıt dışı sektörde güvencesiz işlerle, daha düşük gelirle ve daha az dinlenme ve gölge fırsatıyla, desteğe sınırlı veya hiç erişimi olmayan kişiler gibi insanlar aşırı sıcaklıklardan ciddi şekilde etkileniyor. Ayrıca, kadınlara yönelik çok katmanlı ve kesişen ayrımcılık biçimleri, kadınların ve çocuklarının sağlığı için potansiyel olarak tehlikeli sonuçları olan sıcak hava dalgalarıyla baş etme becerilerini de baltalıyor.
“Hükümet burada görünmez”
Jacobabad'daki bir tuğla fırını sahibi şunları söyledi: "Hükümet bölgeyle ilgilenseydi, Jacobabad güzel bir yer olurdu. Ama hükümet burada görünmez.”
Jacobabad ve Lahor'daki kavurucu sıcaklıklara rağmen, hiçbir şehirde bir ısı eylem planı veya iklime duyarlı sosyal koruma mekanizmaları yürürlükte değil. Pakistan'da 40 milyondan fazla insanın elektriğe erişimi yok. Diğerlerinin düzensiz ve düzensiz kaynakları vardır. Yoksulluk içinde yaşayan insanlar, fanlar veya klima üniteleri için elektriğe erişemiyor veya bunları karşılayamıyor ve güneş paneli satın almaya da gücü yetmiyor.
Sıcağa maruz kalmaktan kaçınmaya ilişkin birçok halk sağlığı tavsiyesi, insanların içeride kalabileceklerini, farklı çalışma saatlerinde anlaşabileceklerini, yeterli suya, sağlık hizmetlerine ve soğutma mekanizmalarına erişebileceklerini varsayar.
Dinushika Dissanayake, "İyi tasarlanmış ve iyi kaynaklara sahip sosyal koruma programları, kriz üstüne kriz Pakistan'ı vururken iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden bazılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir" dedi.
İnsan haklarıyla tutarlı iklim finansmanına doğru
Uluslararası Af Örgütü'nün raporu, Pakistan hükümeti ve uluslararası toplum için kapsamlı bir tavsiyeler listesi ortaya koyuyor. Pakistan yetkililerine sıcak hava dalgaları bağlamında bir ihtiyaç değerlendirmesi yapma, en dışlanmış insanlara - ve onların katılımıyla - odaklanma, insan haklarına uygun sıcak eylem planları hazırlama ve uygulama ve etkili sosyal koruma sağlama çağrısını içerir. sıcak hava dalgalarıyla başa çıkmada insanları desteklemek.
Bu eylemlerin tümü, önemli mali kaynaklar gerektirir ve uluslararası toplum, bunların kullanılabilir olmasını sağlamak için bir araya gelmelidir. Hâlihazırda önemli miktarda devlet gelir ve giderini işgal eden ödemelerden borç affı, bir finansman yolu olabilir.
Daha zengin ülkeler, insan hakları yükümlülüklerine uygun olarak emisyonları azaltmak ve fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için harekete geçmeli ve Pakistan'ın yeterli uyum önlemlerini uygulamaya koyması, kayıp ve hasar için etkili çareler sağlaması için gereken finansman ve desteği sağlamalıdır. insan haklarını korumak için gerekli diğer önlemler. İnsan haklarıyla tutarlı kayıp ve hasar ihtiyaçları değerlendirmelerinin yürütülmesine yönelik yardım da dahil olmak üzere iklim hafifletme ve uyum finansmanı arasında daha iyi bir denge sağlarken, iklim finansmanını önemli ölçüde artırmalıdırlar.
Bu rapor bize, fosil yakıtlardan hızlı ve adil bir geçişe karşı çıkan hükümetlerin, özellikle zengin ulusların ve diğerlerinin, hafifletilmemiş ve sorumsuz eylemlerinin ardından gelen yıkımın öyküsünü anlatıyor.
Dinushika Dissanayake
“İklim krizinden en çok sorumlu olan zengin devletlerin, sadece uyumu desteklemek için değil, aynı zamanda Pakistan gibi ülkelerde iklim değişikliğinin körüklediği aşırı sıcak hava dalgaları nedeniyle insanların yaşadığı veya yaşayacağı kayıp ve hasara çare bulmak için fon sağlaması çok önemli.” dedi Dinushika Dissanayake.
“Bu rapor bize, fosil yakıtlardan hızlı ve adil bir geçişe karşı çıkan hükümetlerin, özellikle de zengin ulusların ve diğerlerinin, hafifletilmemiş ve sorumsuz eylemlerinin ardından gelen yıkımın öyküsünü anlatıyor. İnsan hakları zararlarının geri döndürülemez olmadığından emin olmalı ve insan hakları yükümlülüklerine uygun olarak iklim adaletini sağlamaya çalışmalıdırlar.”
RAPORU OKUYUN: YAKICI BİR ACİL DURUM: PAKİSTAN'DA AŞIRI SICAK VE SAĞLIK HAKKI