Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sistemine yönelik önemli değişiklikler içeren yeni bir yönetmelik yayımladı. "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeler, aile hekimliği hizmetlerinin daha etkin ve verimli sunulmasını amaçlıyor.

Aile Hekimi Başına Düşen Nüfus Azaltılıyor

Yeni yönetmelikle birlikte aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda, yeni aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimlerinin açılması teşvik edilecek. Ayrıca, yeni açılan aile hekimliği birimlerine nüfus aktarımı yapılabilecek. Böylece her aile hekimine düşen hasta sayısı dengelenerek hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Aile Hekimliği Değişikliği Kolaylaşıyor

Vatandaşların aile hekimlerini değiştirme süreci daha esnek hale getirildi. Özellikle farklı bir ile taşınan vatandaşlar, yeni adreslerine uygun aile hekimine geçişlerini daha hızlı gerçekleştirebilecek. Yeni düzenlemeye göre, vatandaşlar 1 ay içinde aile hekimlerini değiştirebilecekler.

Yeni Aile Hekimliği Birimlerine Nüfus Aktarımı Başlıyor

Daha önce 4 bin olan aile hekimi başına düşen hasta sayısı, yapılan değişiklikle 3 bin 500'e düşürüldü. Bu düzenleme ile birlikte, yoğun nüfuslu aile hekimliği birimlerinden fazla nüfus, yeni açılan birimlere aktarılacak. İl sağlık müdürlükleri tarafından yürütülecek bu süreç sayesinde, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Aile Hekimliği Birimlerinde 7/24 Hizmet Sunumu

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimliği birimlerinin 7 gün 24 saat hizmet vermesi sağlandı. Ancak, bu birimlerde görev yapan aile hekimleri, defin ruhsatı düzenleme ve yerinde adli ölü muayenesi hizmetlerinden muaf tutulacak.

Aile Hekimliği Uzmanlarına Öncelik Tanınıyor

Aile hekimliği uzmanları, aile sağlığı merkezlerinde boş bulunan birimlere öncelikli olarak yerleşme hakkına sahip olacak. Bu düzenleme ile aile hekimliği uzmanlarının istihdamı teşvik edilirken, sağlık hizmetlerinde uzman sayısının artırılması amaçlanıyor.

Türkiye'de Her 5 Kişiden 1'i Reflü Hastası... Türkiye'de Her 5 Kişiden 1'i Reflü Hastası...

Aile Sağlığı Çalışanları İçin Yeni Düzenlemeler

Yeni yönetmelikle, aile sağlığı çalışanlarının belirlenmesi için 1 aylık süre sınırı getirildi. Belirlenen süre içinde aile sağlığı çalışanı bulunamaması durumunda, il sağlık müdürlükleri tarafından sözleşmeli personel görevlendirilebilecek. Ayrıca, aile sağlığı merkezi ve aile hekimliği birimlerinin açılması ve ruhsatlandırılması süreçleri de il sağlık müdürlükleri tarafından yürütülecek.

Aile Sağlığı Merkezlerinin Taşınması ve Yeni İnşaatlar

Yıkım kararı ya da kentsel dönüşüm nedeniyle taşınması gereken aile sağlığı merkezleri, il sağlık müdürlüklerinin belirlediği uygun mekanlara taşınacak. Yeni bina inşa edilmesi durumunda ise aile sağlığı merkezleri, sağlık müdürlüğünün planlamasına uygun olarak yeni yerlerinde hizmet vermeye devam edecek.

Yeni Standartlar Belirleniyor

Aile sağlığı merkezleri için belirlenen iç ve dış standartlar, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kurumsal kimlik kılavuzuna uygun olacak. Bu değişiklik, aile sağlığı hizmetlerinin belirlenen standartlara uygun şekilde sunulmasını sağlamayı hedefliyor.

Yapılan düzenlemelerle birlikte, aile hekimliği sisteminin daha etkin çalışması, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Sağlık Bakanlığı, uygulamaların sahada nasıl bir etkisi olacağını yakından takip edecek.

Editör: Haber Merkezi