Türkiye’nin sokaklarını güvenli hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Çelik, "Demokratik protesto hakkı elbette ki değerlidir, ancak Türkiye’nin geçmişte yaşadığı kötü günlere atıf yaparak hak savunusu iddiası yanlıştır. Hayvan hakları mücadelesi, hümanizme eklenen bir mücadeledir. Bu konuyu şiddet ve yıkım ile ilişkilendirmek, bu mücadeleyi verenlere saygısızlıktır. Esas olan fikir ve müzakere ile çözüme ulaşmaktır. Türkiye’nin sokaklarını güvenli hale getirmek bizim önceliğimizdir" dedi.

Avrupa’da demokrasinin güçlendirilmesi gerektiğini ve aşırı akımlardan korunmasının önemini vurgulayan Çelik, çeşitli partilerle görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Avrupa’daki siyasi tablonun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Teğmenler' Tepkisine Yanıt Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Teğmenler' Tepkisine Yanıt

Çelik, Gazze meselesinin öncelikli olduğunu belirterek, Uluslararası Adalet Divanı'nın işgal altındaki yerleşim yerlerini gayri meşru ilan ettiğini hatırlattı. İsrail'in vahşetini sürdürdüğünü ve bunun bölge güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. İki devletli çözümün en adil çözüm olduğu konusunda mutabakat olduğunu ekledi. ABD Kongresi'nin Netanyahu’yu konuşmaya davet etmesinin büyük bir çelişki içerdiğini ve bu durumun insanlık değerleri üzerinde bir tepinme anlamına geldiğini belirtti. 

Kıbrıs Türkü'nün Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünü coşkuyla kutladıklarını söyleyen Çelik, Yunan Savunma Bakanı’nın açıklamalarının değerlere sahip çıkmanın önemini gösterdiğini ifade etti. Barış Harekatı’nın Rumları da çetelerin elinden kurtardığını belirtti. Federal çözümün mümkün olmadığını vurguladı.

MYK ve MKYK’nın gündemindeki en önemli konunun deprem yaraları olduğunu belirten Çelik, 1.5 yıl içerisinde 76 binden fazla konutun teslim edildiğini, yıl sonuna kadar bu rakamın 200 bini bulacağını ve bir sonraki yılın sonunda tamamının teslim edilmiş olacağını söyledi. Deprem bölgesindeki vatandaşların konularının gündemlerinde olduğunu vurguladı. 

Ekonomi programına siyasi desteklerinin devam ettiğini belirten Çelik, vatandaşları enflasyona ezdirmeme, emeklilerin yanında olma ve daha ileri adımlar atma konusundaki kararlılıklarının OVP için gündemlerindeki en öncelikli konu olduğunu söyledi.

Ağustos ayında partinin kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını belirten Çelik, vatandaşlarla buluşacaklarını ve sivil siyasetin üstünlüğü ile demokrasinin güçlenmesi konusundaki iradelerini sürdüreceklerini ifade etti.

"BUNU KATLİAM YASASI OLARAK SUNMAK HAKSIZLIKTIR"

Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme hakkında konuşan Çelik, "Ötanazi ifadesinin düzeltilmesiyle ilgili düzenleme oldu. Ortada bir problem yok da biz bununla ilgili bir yasal düzenleme yapıyor değiliz. İnsanımızın canını yakan bir mesele var. Çocuklar, yaşlılar saldırıya uğruyor. İnsan bu kainatta tek başına yaşamıyor. Bitkilerle, hayvanlarla beraber yaşıyoruz. Bütün canlılara da hürmetle saygı göstermek durumundayız. Buradaki temel amaç. Dün de bir görüntü vardı. Sokak köpeklerinin bir hanımefendiye saldırısı vardı. Arzu ettiğimiz bu manzarayı sokaklarımızda görmemektir. Bunu katliam yasası olarak sunmak haksızlıktır. Yasada kademelendirme konulmuş. Sahiplendirmeden barınaklara alınmasına kadar bir sürü eylem planı var. En sonunda hastalık yayma tehlikesi olan hayvanlarla ilgili bu düzenleme söz konusu. Bu, çocuklarımızı koruma konusunda yüksek bir irade, bir kararlılık olduğu gibi, bu hayatı paylaştığımız hayvanları korumak adına da bir iradedir. Herhangi bir şekilde sokaklarda çocuklarımızın, yaşlı insanlarımızın bu saldırılara uğramasını kabul edemeyiz. Bunu katliam yasası gibi sunmak son derece yanlıştır. Bizim siyasetimizin temelindeki esas bütün varoluşa saygı şeklindedir. Bu değerlerden vazgeçtiğimizi kimse iddia etmesin. Veteriner kanununa atıf yapılması da ortak akılla çözümü istediğimizi gösteriyor. Burada hem insanımızı koruyan bir işe imza attığımız gibi bu hayvanları da güvensiz ortamdan koruyan bir işe imza atıyoruz. Demokratik protesto hakkının başımızın üzerinde yeri vardır tabii ki ama Türkiye'nin geçmişte yaşadığı kötü günlere, uygulamalara atıf yaparak hak savunusu olduğunu iddia etmek yanlıştır. Hayvan hakları mücadelesi hümanizme eklenen bir mücadeledir. Bunu yakarız, yıkarız gibi meseleye sokmak bu mücadeleyi verenlere de saygısızlıktır. Esas mesele fikirdir, müzakeredir. Türkiye'nin sokakları güvenli hale gelecek, bizim yaklaşımımız budur." ifadelerini kullandı.

BIDEN DEĞERLENDİRMESİ

Amerikan demokrasisi ile ilgili olarak Çelik, suikast girişiminin son derece tehlikeli olduğunu ve siyasetin şiddeti dışlaması gerektiğini söyledi. ABD'deki demokratik kurumlarla ilgili zaafların tüm dünyayı etkileyeceğini belirtti. Amerikan halkının iradesine saygılı olduklarını, kim seçilirse seçilsin hazırlıklı olduklarını söyledi. ABD seçimlerinin yakından takip edileceğini belirtti. 

"SAYIN ÖZEL'İN AÇIKLAMASI ANAKRONİK BİR AÇIKLAMA OLMUŞ"

CHP lideri Özgür Özel'in Kürt vatandaşlarla ilgili yaptığı açıklamaya da değinen Çelik, "(CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Kürtler 'ben eşit hissetmiyorum' diyorsa o hissedene kadar hep birlikte mücadele edeceğiz" açıklaması) Burada tarihi olarak geç kalmış bir açıklama. Eşitsizlikle ilgili uygulamalar, Kürt vatandaşlarımıza dönük uygulamalar, eylemler, geçmiş zamanlarda ortaya koyulmuş uygulamalar AK Parti'nin iktidarda olduğu günden bu yana reformlarla, düzenlemelerle ilgili büyük adımlar attık. TRT'de kanal açıldı, Kültür Bakanlığı temel eserler bastı. Yasakları kaldırdık. Biz bunları yaparken Meclis'te benim de başıma geldi, bir konuşmada Kürt vatandaşlarımıza dönük eşit olmayan uygulamaları ortadan kaldırırken karşımızda CHP vardı. Biz o zaman onlara kendi parti programlarında olan metinleri hatırlatıyorduk. Sayın Özel'in açıklaması, Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü sorununu çözeceğiz açıklaması gibi biraz anakronik bir açıklama olmuş." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ

Erdoğan ile Esad görüşmesi konusunda dosya üzerinde çalışmanın devam ettiğini belirten Çelik, herhangi bir takvimin olmadığını söyledi. İstihbarat kurumlarının belli aralıklarla görüştüğünü, Dışişleri Bakanları arasında trafik başladıktan sonra bir çerçeve Cumhurbaşkanına sunulacağını ve mutabakat sağlandıktan sonra tarihin belirlenebileceğini söyledi. Görüşmenin ikili mi yoksa başka bir ülkede mi olacağı konusunun süreç içinde olgunlaşacağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi