İki yıl boyunca koronavirüs salgını yaşandı. Sonra Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı oldu. Bütün bunlar olurken, iklim değişikliği, yoksulluk ve eşitsizlik tehlikeleri, dünya liderlerinin BM Genel Kurulu'ndaki her buluşmasında giderek daha fazla hissediliyor.

78. oturum açılırken, yukarıda bahsedilen krizlerin hiçbiri çözülmediği için Genel Tartışmaya hakim olacak net bir kriz yok. Üst düzey toplantı, devam eden bir savaşın, Batı Afrika ve Latin Amerika'daki yeni siyasi krizlerin, devam eden bir koronavirüsün, ekonomik istikrarsızlığın, genişleyen eşitsizliğin ve yıkıcı deprem, sel ve yangın gibi yeni doğal afetlerin arka planında yapılacak.

Bu kargaşa karşısında, bu yılki Genel Tartışmanın teması "Güvenin yeniden inşa edilmesi ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması: Herkes için barış, refah, ilerleme ve sürdürülebilirliğe yönelik 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ilişkin eylemlerin hızlandırılması."

BM GENEL KURULUNUN ANLAMI NEDİR?

Birleşmiş Milletler'in etkinliği var olduğundan beri sorgulanırken, katılımın faydaları yadsınamaz. Ülkeler kürsüden gündemlerini, şikâyetlerini ve eylem çağrılarını tüm dünyaya ve kalıcı kayıtlara yayınlıyor.

Çok taraflılık uygulaması İkinci Dünya Savaşı'nın ardından doğdu ve kalıcı barış umuduna dayanıyordu. Bu hafta, hegemonik dünya düzeni olarak nitelendirdikleri düzenin içinde sıklıkla boğulan ülkeler için daha geniş bir izleyici kitlesinin dikkatini çekmek için önemli bir şans. Bu aynı zamanda liderler için tarafsız bölgede toplantılara katılma şansı da sunuyor.

BU YIL NEW YORK'A KİM GELİYOR?

En az 145 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının kürsüye çıkması bekleniyor. Bunlar arasında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy de yer alacak ve bunların hepsinin ilk gün yapılması bekleniyor. Bu, Zelenskyy'nin Rusya'nın ülkesini işgalinden bu yana Birleşmiş Milletler'e ilk kez şahsen katılması olacak- 2022'de Genel Kurul ona önceden kaydedilmiş bir konuşma yapması için özel muafiyet tanınması yönünde oy kullandı.

Ancak konuşmacıların geçit töreninde bazı önemli eksiklikler olacak: Hepsi temsilci gönderirken, BM Güvenlik Konseyi'nin geri kalan daimi üyelerinin (Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) liderleri bu geziye katılamayacak. Vladimir Putin'in varlığı kesinlikle şaşırtıcı olurdu, ancak Emmanuel Macron düzenli olarak katılıyor ve bu, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Genel Kurul'a hitap etmek için ilk fırsatı olacaktı. Macron, Kral III. Charles'ın yaklaşan ziyaretine değindi; Sunak'ın programı yoğun.

Bu ay Yeni Delhi'deki G20 zirvesine ev sahipliği yapan Hindistan ve Meksika da dahil olmak üzere diğer büyük ülkelerin üst düzey liderlerinin de kendi yerlerine bakanlar göndermesi planlanıyor.

GENEL TARTIŞMA NASIL GÖRÜNÜYOR?

ABD başkanlık ön tartışma sezonunun ortasında olabiliriz, ancak Birleşmiş Milletler'deki Genel Tartışmanın yapısı buna çok az benzerlik gösteriyor. Açıkça havai fişeklere izin vermiyor - yuhalamalara, kesintilere veya anında çürütmelere izin verilmiyor - ancak bu, entrika ve dramanın olmadığı anlamına gelmiyor.

Her konuşma tek başına zengin bir metin sunar ve sunum da alt metni ekler. Konuşmalar, çağrıştırıcı dil, dikenli sözler ve üstü örtülü mesajlar içeren yazı tipleri olabilir. 15 dakika boyunca konuşmaları gerekiyor ama çoğu kişi bu hedefi kaçırıyor. Geçtiğimiz yıl, konuşmaların ortalaması 19 dakika civarındaydı ve Slovakya Devlet Başkanı Zuzana Čaputová'nın alaycı bir azarına maruz kaldı - 12 dakikanın altında bir sürede konuşması şu şekilde sona erdi: "Ve en küçük kurallara uymak bile önemli olduğundan, kararlaştırılan süreye saygı göstermek için burada bitirmeme izin verin." sınır.” Tarihin en uzun konuşması 269 dakika sürdü ve 1960 yılında Kübalı Fidel Castro tarafından yapıldı .

Üye devletlerin ayrıca Genel Tartışma sırasında dile getirilen eleştirileri çürütebilecekleri yanıt hakkını kullanmalarına da izin veriliyor. Bunlar genellikle günün sonunda ateşli görüş alışverişleridir, ancak genellikle devlet başkanları veya hükümet başkanları tarafından yapılmaz; daha ziyade bir ülkenin delegasyonunun alt düzey üyeleri tarafından yapılır. Geçen yıl cevap hakkıyla ilgili 21 uygulama yapıldı.

BU YILIN GENEL TARTIŞMALARI NE KADAR SÜRECEK?

Her zamanki gibi hala altı gün var, ancak bu yılın Genel Tartışması bir gün sonra sona eriyor- 26 Eylül Salı. Geçmiş Genel Tartışmalar genellikle Salı'dan Pazartesi'ye kadar sürüyordu ve yalnızca Pazar günü ara veriliyordu, bu yıl iki günlük bir ara var. BM sözcüsü, Yahudi bayramı Yom Kippur nedeniyle genellikle son Pazartesi günü herhangi bir konuşma yapılmayacağını doğruladı.

BM GENEL KURULUNDA NEDEN İLK KONUŞMACI BREZİLYA?

Bu bir gelenek. İlk başlarda Brezilya, başka hiçbir ülkenin ilk konuşmaya gönüllü olmayacağı bir dönemde ilerlemeye cesaret etti. Onlarca yıl sonra, Güney Amerika ülkesi pole pozisyonunu koruyor. Ev sahibi ülke olarak ABD genellikle ikinci sırada konuşuyor (gerçi geçen yıl Başkan Joe Biden, Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesine katıldığı için konuşmasını bir gün ertelemek zorunda kalmıştı ).

Aşağıdaki konuşmaların sırası, bir ülkenin konuşmayı yapmak için kimi gönderdiği (devlet başkanları hükümet başkanlarından önce gelir, onlar da bakanlardan ve diğer temsilcilerden önce gelir), ülkelerin kendi tercihleri ​​ve coğrafi konum gibi birçok değişken tarafından belirlenir.

BM ÜYESİ OLMAYANLARIN KATILMASINA İZİN VERİLİR Mİ?

Tüm üye devletler konuşmaya davet edilse de hepsinin bu fırsattan yararlanması zorunlu değildir. Ancak Birleşmiş Milletler'in, BM web sitesine göre "toplantıların ve ilgili belgelerin çoğuna" erişimi olan daimi gözlemcileri de var.

Avrupa Birliği, Filistin ve Vatikan bu yıl yine daimi gözlemciler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Filistin, Başkan Mahmud Abbas'ın 47 dakikadan fazla konuşmasıyla en uzun konuşmayı yapmıştı.

Editör: Haber Merkezi