Siyaset

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Elmalı'da bölge halkı Köy Merasına GES Projesi istemiyor.

Abone Ol

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Elmalı ilçesindeki Köy Merası ve GES Projesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yazılı soru önergesi verdi.

Elmalı ilçemizin Düden, Eymir ve Pirhasanlar’lı bölge halkı hayvanlarını otlattığı mera alanının bir şirkete kiralanarak GES projesi yapılmak istenmesine sonuna kadar karşı çıkmaktadırlar.

 

1 KİŞİ BİLE MERA ALANLARININ KİRALANMASINI İSTEMİYOR

 

25.07.2024 tarihinde Düden Mahallesinde yapılan ÇED Bilgilendirme Toplantısında meralarının kiralanacak olmasını bir kişi bile istememektedir.

Aliye Coşar “Proje, bölge halkının geçim kaynağı olan hayvancılığa büyük zarar verecektir.

 Güneş enerji santralleri, büyük ölçekli araziyi kaplamakta, arazi bozulmasına, habitat kaybına neden olabilmektedir. Köy merası ve tarım arazisi üzerine kurulanlar gıda güvenliğini tehdit etmektedir. 

Bölge halkı nüfusun büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadırlar. Bu proje ile mera ve tarım alanlarının GES Projesi ile ranta açılması sonucu yaşam alanları büyük zarar görecektir.

Daha önceki yıllarda da köy merasının kiraya verilerek yine GES Projesi yapılmak istendi. Ancak Elmalı halkı geçmiş yıllarda da şimdi olduğu gibi karşı çıktı ve projenin Çevresel Etki Toplantısı bile gerçekleşmemişti.

Köylünün topraklarını kiraya vererek tarım alanlarının ve köy meralarının ranta açılmasına Düden, Eymir ve Pirhasanlar’lı hemşerilerimiz sonuna kadar karşıdırlar.

Bizlerde bölge halkımız gibi GES ve bunun gibi halkımızın yaşam alanlarını tehdit eden projelere sonuna kadar karşı çıkacağız.” açıklamasında bulundu.

ELMALI İLÇEMİZ İKTİDARIN YANLIŞ POLİTİKALARI SEBEBİYLE BU ÖZELLİĞİNİ KAYBETTİ

 

Ormanlarımız taş- maden ocaklarına feda edildi. Mera ve tarım alanlarımızın da yok edilmesi geleceğimizi yok edecektir.

Tarım ve hayvancılıkta Elmalı ilçemiz tarihin her döneminde merkezi iken son yıllarda iktidarın yanlış politikaları sebebiyle bu özelliğini kaybettiğine dikkat çekti.

YAPILAN İŞLEM HUKUKA AYKIRI

 

CHP’li COŞAR; “4342 Sayılı Mera Kanunu çok net. Mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir. Amacı dışında kesinlikle kullanılmaz. Yapılan işlem bile hukuka aykırıdır.” dedi.

BAKAN KURUM ANAYASA’NIN 56. MADDESİNİ DİKKATE ALACAK MI?

 

Coşar, Bakan Kurum’a “‘Anayasanın 56. maddesinde “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.’ hükmü gereği, güneş enerji santralinin maden ve taş ocaklarının tarım alanlarına, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar ve 25.07.2024 tarihinde Düden Mahallesinde yapılan ÇED Bilgilendirme Toplantısında halkın projeyi istememeleri dikkate alınarak Köy Merasının kiralanması ve GES Projesi iptal edilecek midir? Düden, Eymir ve Pirhasanlar’lı halkımızın talepleri dikkate alacak mısınız?” diye sordu.

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar’ın önergesinde şu sorular yer aldı;

 

Elmalı ilçemizin Düden, Eymir ve Pirhasanlar mahallerindeki köy merasının kiraya verilerek kurulması planlanan güneş santrali için Marjinal Tarım Raporu ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Muafiyet Raporları alındı mı?

Mera alanına kurulacak olan Güneş Enerji Santrali Projesine ÇED Olumlu Raporu verilmiş midir? Verilmişse hangi gerekçelerle ÇED olumlu kararı verilmiştir?

Meranın kiraya verilerek projenin çevreye verdiği zararlara ilişkin Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?

Elmalı ilçesinde kaç tane GES projesi vardır? Kaç tane daha GES projesinin yapılması planlanmaktadır? Mevcut projelerin denetimleri ne şekilde yapılmaktadır?

Anayasanın 56. maddesinde “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmü gereği, güneş enerji santralinin maden ve taş ocaklarının tarım alanlarına, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar ve 25.07.2024 tarihinde Düden Mahallesinde yapılan ÇED Bilgilendirme Toplantısında halkın projeyi istememeleri dikkate alınarak Köy Merasının kiralanması ve GES Projesi iptal edilecek midir? Düden, Eymir ve Pirhasanlar’lı halkımızın talepleri dikkate alınacak mıdır?