Halihazırda dünyanın en büyük ve en şiddetli insani krizi olan Afganistan, 28,3 milyon insanın ihtiyaç duyduğu bir zamanda yardım dağıtımını engelleyen ciddi yetersiz finansman ve kadın yardım görevlilerine yönelik yasaklar nedeniyle hızla uçurumun kenarına doğru ilerliyor.

İnsani Yardım Koordinatörü Dr. Ramiz Alakbarov, "STK kadın yardım görevlilerine yönelik önceden var olan yasağın derin etkisi ve yakın zamanda tüm kadın Birleşmiş Milletler (BM) personelini kapsayacak şekilde genişletilmesi, Afgan kadınlara düşünülemez ve yıkıcı bir darbe daha indiriyor" dedi. Afganistan. "Bu yasakların etkisi hemen görülmese de, insani yardım ortaklarının nüfusu, özellikle de kadınlar ve kızlar gibi en savunmasız olanları destekleme kabiliyetini daha da zayıflatacaktır."

2023'te yardıma muhtaç 28,3 milyon insan rekoru ve 4,6 milyar ABD doları tutarındaki insani yardım çağrısıyla Afganistan, dünyanın en büyük yardım operasyonudur. 20 milyon insan şiddetli açlıkla karşı karşıya ve altı milyonu kıtlıktan bir adım uzaktayken bile, bugüne kadar yalnızca 213 milyon dolar alan temyiz başvurusu yüzde 5'ten daha az finanse edildi - bu da onu dünya çapında en düşük finanse edilen operasyon yapıyor. Orta dereceli akut yetersiz beslenme seviyeleri, aynı zamanda ülkede şimdiye kadar kaydedilen en yüksek düzeydir ve tahminen dört milyon çocuk ile hamile ve emziren annelerin bu yıl akut yetersiz beslenmeden muzdarip olması beklenmektedir.

Dr. Alakbarov, "Dünya bu tehlikeli anda Afganistan halkını terk edemez" dedi. “Bu kararnamelere bir çözüm bulmak için fiili olarak Taliban yetkilileriyle görüşmeye devam ederken, uluslararası toplumu kritik fonları keserek Afgan halkını daha fazla cezalandırmamaya çağırıyoruz. Yardım kuruluşları milyonlarca insana hayat kurtaran yardımlar sunmaya devam ediyor ve ulusal ve uluslararası STK'lar son üç aydır çok zorlu koşullara rağmen programlar uygulamaya devam ediyor. Halk zaten o kadar çok şeye katlandı ki, onları temel bir insani cankurtaran halatından mahrum bırakarak onlara daha fazla zarar vermek vicdansızlık olur” dedi Dr. Alakbarov.
Geçtiğimiz yirmi ay boyunca, Taliban fiili yetkilileri, sosyal, ekonomik ve siyasi hayatın tüm yönlerine katılımlarını sınırlamaya çalışan kadınları ve kızları hedef alan, giderek artan şekilde kısıtlayıcı bir dizi önlem yayınladı.

Son karar, kadınların çalışma hakkını ve ayrımcılık yapmama ilkesini ihlal eden bu olumsuz eğilimin devamı niteliğindedir.

Yardım kuruluşlarının ilkeli ve kaliteli yardımla ihtiyaç sahibi tüm nüfusa güvenli ve etkili bir şekilde ulaşması isteniyorsa, kadın personelin insani müdahaleye katılımı çok önemlidir. Ulusal personel, hayat kurtaran ve sürdüren yardım ve hizmetlerin sağlanmasında temel ve hayati bir rol oynayan kadınlarla bu çabanın bel kemiği olmaya devam ediyor. 2022'de yardım kuruluşları, insani yardımla tüm illerde 26,1 milyon kişiye ulaşan Afganistan'da dünyanın en büyük yardım operasyonlarından birini başlattı.

Editör: Haber Merkezi