Eğitim Sen Adana Şube Kadın Meclisi, kadın eğitim emekçilerine yönelik cinsiyetçi ve gerici politikaları sert bir dille eleştiren bir açıklama yaptı. Kadın Sekreteri Sadet Çağrı Coşkun'un imzasıyla yapılan açıklamada, "Bedenimiz Bizimdir! Cinsiyetçi Eğitim Politikalarınızı Kabul Etmiyoruz!" sloganıyla, hükümetin kadınları ve toplumu cinsiyetçi politikalarla yeniden şekillendirme çabalarına tepki gösterildi.

Cinsiyetçi Eğitim Politikalarına Sert Tepki

Sadet Çağrı Coşkun, açıklamasında AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan’ın da yönetiminde olduğu bir vakıf tarafından kadın eğitim emekçilerine yönelik "Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları" başlıklı bir ders düzenleneceğini ve bu etkinliğin yalnızca kadınlara yönelik olmasının ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Kadın emekçilerden bu ders için form doldurmalarının istenmesinin de cinsiyetçi bir dayatma olduğuna vurgu yapıldı.

Coşkun, eğitim sisteminin Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve dini vakıflar aracılığıyla cinsiyetçi kodlarla yeniden şekillendirilmeye çalışıldığını belirterek, bu çabanın kadın eğitim emekçilerini itibarsızlaştırmayı ve hükümete biat eden öğretmenler yaratmayı amaçladığını ifade etti. Eğitimcilerin kıyafetlerine müdahale edilmesinin, eğitim sistemini gerici ve cinsiyetçi politikalarla dönüştürme hedefinin bir parçası olduğunu söyledi.

"Makbul Kadın" Kalıplarına Sığmayacağız

Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy’dan Meme Kanseri Uyarısı: Hem Sıklığı Hem De Erken Yaşta Görülme Oranı Arttı Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy’dan Meme Kanseri Uyarısı: Hem Sıklığı Hem De Erken Yaşta Görülme Oranı Arttı

Eğitim Sen Kadın Sekreteri Coşkun, kadınların nasıl giyineceği ve nasıl davranacağı konusunda kimsenin söz hakkı olmadığını vurgulayarak, kadın eğitim emekçilerine yönelik kıyafet dayatmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Coşkun, "Makbul Kadın" tanımlarına ve dayatmalara karşı duracaklarını, kadınların bedenlerine ve haklarına yönelik saldırılara karşı mücadelenin süreceğini ifade etti.

Kadın Mücadelesi Güçlenerek Devam Edecek

Sadet Çağrı Coşkun, açıklamasında ayrıca, kapitalizm ve ataerkil sistemin kadınların bedenlerine, kimliklerine ve haklarına yönelik baskılarını artırdığını, ancak kadınların örgütlü mücadelesiyle bu baskılara karşı duracaklarını belirtti. Eğitim Sen’li kadınlar olarak, kadın düşmanı politikalara ve cinsiyetçi eğitim uygulamalarına karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Son olarak, Coşkun, cinsiyet eşitliği ve özgürlüğünün esas alındığı bir eğitim sistemi için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Kadınların, işte, sokakta, evde ve hayatın her alanında eşitlik mücadelesine devam edeceklerini ifade ederek açıklamayı şu sözlerle noktaladı: "Yaşasın Kadın Dayanışması! Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!"

Editör: Haber Merkezi