Sürücü belgesi sınavlarına ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Başkasının yerine sınava giren veya kendi yerine başkasını sokan kişilerin sınavlardan men süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Bu değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yürürlüğe girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve onaylanmış iki farklı rotada yapılacak.

Meteoroloji'den Çok Sayıda İl İçin Uyarı: Gök Gürültülü Sağanak Bekleniyor Meteoroloji'den Çok Sayıda İl İçin Uyarı: Gök Gürültülü Sağanak Bekleniyor

Engelli Kursiyerler İçin Düzenlemeler

Engelli kursiyerler, kendilerine ait veya temin edecekleri, standartlara ve engel durumuna uygun araçlarla eğitim alarak sınavlara girebilecekler.

Kurum Açma ve Kayıt İşlemleri

Kurum açma işlemlerinde resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin gecikmesi durumunda bir ay, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ise 20 gün ek süre verilecek. Kurslara kayıtlarda yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu olacak. Kayıt sırasında kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme aktarılacak. Fatura bilgileri de Özel MTSK Modülüne işlenerek mali bakımdan kayıt dışılığın önüne geçilecek.

Sınav Başarısızlık Durumları

Direksiyon eğitimi dersinde ilk dört sınavda başarısız olanlar, isterlerse ikinci dört sınav hakkını başka bir kursa nakil olarak kullanabilecekler. Teorik sınavlarda başarılı olup da kaydını sildirenler veya direksiyon sınavlarında başarısız olanlar, üç yıl içinde yeniden kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.

Özel Durumlar ve Sınav Hakları

Muvazzaf askerlik, hamilelik, doğum veya uzun süren hastalık gibi durumlarda sınav hakları dondurulabilecek. Uygulama sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarılacak.

Yeni Düzenlemeler ve Sertifikalar

A1 sınıfı sertifika almak isteyenler, belirlenen direksiyon eğitimi saati kadar eğitim alıp başarılı olmaları halinde bu sertifikayı alabilecekler. Eğitim ve sınav araçlarının yaşı, fabrikada imal edildiği tarihten sonraki ilk takvim yılı bir yaşında kabul edilecek.

Disiplin ve Güvenlik Önlemleri

Sınavlarda tehdit, hakaret veya zor kullanarak komisyonun çalışmasını engelleyenler, başkasının yerine sınava girenler veya kendi yerine başkasını sokanlar, 5 yıl boyunca sınavlara katılamayacak. Sınav uygulama komisyonları bir günde 12 yerine 10 kursiyerin sınavını yapabilecek. Gerekli durumlarda diğer ilçelerden komisyon üyeleri görevlendirilebilecek.

Geçiş Süreçleri

Yönetmelik değişikliklerinin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyon üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, 2 yıl içinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak.

Editör: Haber Merkezi