EŞİK_ Eşitlik İçin Kadın Platformu; Bugün (11 Ekim) Dünya Kız Çocukları Günü. Kutlamıyoruz! Ülkede binlerce kız çocuğunun yaşam hakkı da dahil tüm haklarının ihlal edilmesi seyredilirken, kız çocukları, şiddet ve ayrımcılık ikliminde kendi kaderine terk edilmişken kutlayamıyoruz.

EŞİK_ Eşitlik İçin Kadın Platformu konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti;

Bu Ülkede;

Kız çocukları Çocuk Yaşta Evlendiriliyorlar

TÜİK verilerine göre 16-17 yaşları arasında 10.471 kız çocuğu resmi olarak evlendiriliyor. Bu veriler 15 ve altındaki evlendirme verilerini kapsamıyor. Çocuk yaşta evlilik, kız çocuklarının eğitim hayatlarını yarıda bırakmalarına, fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları yaşamalarına neden oluyor. Bu çocuklar, yetişkinlik sorumluluklarını taşımak zorunda kalarak hayallerinden ve çocukluklarından mahrum kalıyor, çocuk yaşta ağır sorumluluk yükleniyor oyun çağında anne olmak orunda bırakılıyorlar. Çocuk yaşta annelik, sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor ve bu çocukların bedenleri ve ruhları ağır bir yük altında eziliyor.

Cinsel İstismara Karşı Korunmuyorlar

Yine TUİK verilerine göre; çocuklara yönelik cinsel suçlar 2020-2022 arasında %13,4 artmış. Türkiye’de kız çocukları, cinsel istismardan yeterince korunamıyor. Cinsel istismar vakalarının büyük bir kısmı gizli kalıyor ya da cezasızlıkla sonuçlanıyor. Etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülemiyor. Cinsel istismar suçlarına maruz kalan çocuklar soruşturma ve kovuşturma aşamalarında defalarca travmatize ediliyor. Cezasızlık politikaları kız çocuklarını da olumsuz yönde etkiliyor.

4+4+4 Kesintili Eğitim Sistemi Kız Çocuklarını Eğitimden Koparıyor

TUİK’e göre 16-17 yaşları arasında %28,8 kız çocuğu aileleri izin vermediği için eğitimine devam edememiştir. Türkiye’deki 4+4+4 kesintili eğitim sistemi, kız çocuklarının 10 yaşlarında iken eğitim hakkını elinden alınmasına yol açıyor.  Nitelikli eğitim verilmiyor, çağdışı cinsiyetçi müfredata maruz bırakılıyorlar.

Kız çocuklarını cinsel istismardan koruyamayanlar, onları hakları, geleceğe dair umutları, hayalleri olan bireyler olarak değil, cinsel bir obje olarak gören bir zihniyetle, karma eğitimden çıkılmasını  dayatarak toplumsal yaşamdan izole etme gayretini sürdürüyorlar.

Çalıştırılıyor ve Emekleri Sömürülüyor

Okula gönderilmeyen ya da yoksulluk nedeniyle gönderilemeyen kız çocuklar tarlada veya evde annelerinin işlerini üstlenmek zorunda bırakılıyor. Birçok kız çocuğu, özellikle tekstil sektöründe güvencesiz ve kayıt dışı olarak çalıştırılıyor.

Kaliteli Beslenemiyor, Hatta Okulda Aç Bırakılıyorlar

Yetersiz beslenme, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesini engelleyen kritik bir sorun. İmam hatiplere yemek desteği veren iktidar diğer devlet okullarında yoksullaştırdıkları çocuklara bir öğün yemeği çok görüyor.

Doğa Tahribatı ile Gelecekleri Çalınıyor

Rant çeteleri ekolojik kırım ve doğa talanına devam ediyor tüm çocukların geleceği çalınıyor.

Kız Çocukları Katlediliyor, kaybediliyor iktidar ve sorumlu kurumlar hamaset edebiyatı yapmaya devam ediyor…

Narin, Sıla ve daha kim bilir hayatı elinden alınan kız çocuğu adına bir kez daha, İktidar, muhalefet, medya, yargı; Tüm kurumları ve tüm toplumu; HERKESİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Başta İstanbul Sözleşmesi ve Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Lanzarote) olmak üzere çocuk haklarını koruyan sözleşmeleri ve yasaları derhal hayata geçirin!

Bu sözleşmeler ne yapılması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor, herkesin görevini tarif ediyor.

Kız çocukları ve kadınlar eşit, özgür oluncaya değin her 11 Ekimde herkese görevini hatırlatacağız:

mücadeleden vazgeçmeyeceğiz..

EŞİK_ Eşitlik İçin Kadın Platformu

Adana'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Çağrı: Kadınları Yaşatalım! Adana'da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Çağrı: Kadınları Yaşatalım!

11 Ekim 2024

Editör: Haber Merkezi