Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak 5 yıl görev yapacak olan Kaja Kallas, Estonya Başbakanı görevinden istifa etti.

ERR televizyonunun aktardığına göre, Estonya Başbakanı Kallas istifa dilekçesini ülkenin Cumhurbaşkanı Alar Karis’e sundu.

Haberde, “Hükümet acil toplandı. Toplantıda, Başbakan ve tüm hükümet istifasını açıkladı” ifadesine yer verildi.

Kallas’ın, yeni bir hükümet atanana kadar görevine devam edeceği belirtildi.

Estonya'nın ilk kadın Başbakanı ünvanını taşıyan Kallas, 28 Haziran’da AB liderleri tarafından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak seçilmişti.

Kaja Kallas kim?

Kallas, 1977 doğumlu ve 3 çocuk annesi. Eski Estonya Başbakanı ve AB Komisyonu üyesi Siim Kallas'ın kızı olan Kallas, avukatlığı bırakarak babasının izinden gitmeye karar verdi ve 2011'de liberal Reform Partisi vekili olarak meclise girdi. Kallas, bu görevi 2014-2018'de AP'de sürdürdü.

Kallas, 2019'da ülkesine dönerek yeniden milletvekili oldu, 2021 seçimlerinde de Başbakan seçildi.

Göreve gelmesinden itibaren Rusya karşıtı söylemleriyle öne çıkan Kallas, Avrupa'nın yeni "demir leydi"si olarak anılmaya başladı.

Solingen'deki bıçaklı saldırıyla ilgili bir kişi teslim oldu Solingen'deki bıçaklı saldırıyla ilgili bir kişi teslim oldu

Batı'nın Ukrayna’ya koşulsuz destek vermesi uyarısında bulunan Kallas, savaş çığırtkanlığı yaptığı gerekçesiyle Rusya’da arananlar listesine alındı.

İlerleyen aylarda adı, NATO'nun yeni Genel Sekreteri adayı olarak geçmeye başlayan Kallas, bu pozisyonla ilgilendiğini açıklasa da Rusya'nın arananlar listesinde olan bir liderin, ilişkileri daha da zora sokacağı düşüncesi ağır bastı.

AB'nin yeni Yüksek Temsilcisi Kallas, "bu görevi üstlenen ilk Doğu Avrupalı siyasetçi" konumunda. AB yönetiminde üst pozisyonda yer alacak "ilk Estonyalı siyasetçi de" olacak.

Kallas, Birliğin dış ve güvenlik politikasından sorumlu olacak, AB Komisyonu Başkan yardımcılığı görevini de üstlenecek.

Editör: Haber Merkezi