"Gözlerimiz açık bir şekilde felakete doğru hızla ilerliyoruz" dedi . “Uyanma ve adım atma zamanı.”
Bay Guterres, dünyanın dört bir yanından sivil toplum iklim liderleriyle yaptığı toplantının ardından BM Genel Merkezinde gazetecilere konuşuyordu.
'Felaket' yaklaşıyor
Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlamanın hala mümkün olduğunu, ancak 2030 yılına kadar karbon emisyonlarında yüzde 45'lik bir azalma gerektireceğini söyledi.
Ancak mevcut politikalar, yüzyılın sonuna kadar 2,8°C'lik bir sıcaklık artışına yol açacak ve bu da "felaket anlamına geliyor".
"İklim krizinin kirli kalbi olan fosil yakıt endüstrisi ile başlamalı" net sıfır emisyona yönelik acil küresel eylem çağrısında bulundu.
Yerde kömür bırakın
Ülkeler, "petrol, kömür ve gazı ait oldukları yerde bırakmak için harekete geçerek" fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmalı ve yenilenebilir enerjiye yatırımı büyük ölçüde artırmalı dedi.
BM başkanı daha önce, zengin ulusların gelişmekte olan ekonomileri emisyonları azaltarak destekleyeceği bir İklim Dayanışma Paktı kurulmasını önermişti.
Bir başka Hızlandırma Gündemi önerisi, diğer önlemlerin yanı sıra, hükümetleri 2040 yılına kadar kömürü aşamalı olarak kaldırmaya, kamu ve özel uluslararası kömür finansmanını sona erdirmeye ve sübvansiyonları fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydırmaya çağırıyor.
'Özel bir sorumluluk'
Geçen yıl gelirde "4 trilyon dolarlık beklenmedik" rekor seviyeye dikkat çekerek, "Ancak fosil yakıt endüstrisi ve onu sağlayanların özel bir sorumluluğu var" dedi.
“Yine de petrol ve gaz sondajı ve keşfi için harcadığı her doların yalnızca dört senti temiz enerji ve karbon yakalamaya gitti. Geleceği 30 gümüşle takas etmek ahlaksızlıktır” dedi.
Geçişe öncülük et
Bay Guterres, fosil yakıt endüstrisinin devasa kaynaklarını yenilenebilir enerjiye küresel geçişi "engellemek için değil, yönlendirmek için" kullanması gerektiğini vurguladı.
Sektör şu anda "kendisi için belirlediği çok düşük operasyonel emisyon azaltma hedeflerine bile ulaşamıyor" dedi.
Fosil yakıt şirketlerini , üretimden arıtmaya, dağıtıma ve kullanıma kadar "değer zincirinin yukarısında ve aşağısında" emisyonları azaltmayı içeren güvenilir, kapsamlı ve ayrıntılı yeni geçiş planları sunmaya çağırdı.
Planlar ayrıca 'yeşil' enerjiye geçişe yönelik net, yakın vadeli hedefler belirlemelidir.