Haklıyız, Kararlıyız! Sağlık Emekçileri Tüm Ülkede İş Bıraktı

Sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve taleplerini duyurmak için sağlık emekçileri, ülke genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sağlık çalışanları, "Haklıyız, Kararlıyız! Yarattığınız Sorunlar Çözülene Kadar Mücadeleye Devam Edeceğiz!" sloganıyla meydanlarda buluştu.

Hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni ve diğer sağlık emekçileri, iş bırakma eylemiyle birlikte ortak açıklamalar yaptı. Açıklamada, şiddet, mobbing, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler ve sağlıkta çeteleşme gibi sorunların sağlık çalışanlarını ciddi şekilde etkilediği belirtildi.

"Sorunları Çözmek Yerine Baskı Artırılıyor"
Sağlık Bakanlığı'nın, sağlık emekçilerinin taleplerini görmezden geldiği ifade edilen açıklamada, “Yeni yönetmeliklerle itirazlarımızı bastırmaya ve iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyorlar. Ancak bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak tepkimizi ortaya koyuyoruz!” denildi.

Sağlık çalışanları, özellikle birinci basamakta görev yapan hekimler, hemşireler ve ebelerin mücadelelerine destek verdiklerini de belirtti.

Gülcan Aydın,  Can Güvenliğimiz Yoksa Ne İçin Çalışıyoruz! Gülcan Aydın, Can Güvenliğimiz Yoksa Ne İçin Çalışıyoruz!

Taleplerimiz Açık ve Net!
Eylemde, sağlık sistemindeki sorunların çözümü için altı maddelik talepler kamuoyuyla paylaşıldı:

  1. Sağlıkta şiddeti önleyecek etkili yasaların çıkarılması ve sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması.
  2. Çalışanların sosyal ve özlük haklarının garanti altına alınması, angaryanın son bulması.
  3. Hasta randevularının en az 15 dakikaya çıkarılması ve “5 dakikada muayene” dayatmasının kaldırılması.
  4. Diş hekimlerine mevzuata aykırı nöbet yazılmasından vazgeçilmesi.
  5. Performans sisteminin yerine emekliliğe yansıyacak insanca ücretlerin ödenmesi.
  6. Kamu emekçileri için vergi diliminin %15’te sabitlenmesi.

Whatsapp Image 2025 01 08 At 15.15.35

Deprem Bölgelerinde Çalışma Koşulları Eleştirildi
Deprem bölgesindeki sağlık emekçilerinin hâlâ insanca çalışma ve yaşama koşullarına kavuşamadığı belirtilen açıklamada, bu durumun çözüm bekleyen önemli bir sorun olduğu vurgulandı.

Sağlık meslek örgütleri, toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşması için mücadelelerinin devam edeceğini belirterek tüm sağlık çalışanlarını ve toplumu bu mücadeleye destek vermeye davet etti.

Katılımcı Kurumlar
Eyleme, Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) destek verdi.

Editör: Haber Merkezi