22 Ağustos, Din veya İnanca Dayalı Şiddet Eylemlerinin Mağdurlarını Anma Günü.
BM Genel Kurulu, Din veya İnanca Dayanan Şiddet Mağdurlarını Anma Günü'nü Uluslararası Anma Günü ilan ederek, Devletlerin, dini azınlıklara mensup kişilerin insan hakları da dahil olmak üzere insan haklarını geliştirme ve koruma konusunda birincil sorumluluğa sahip olduğunu hatırlattı.
Din veya İnanç Özgürlüğüyle İlgili İnsan Hakları
Din veya inanç özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma hakkı ve örgütlenme özgürlüğü hakkı birbirine bağlıdır, birbiriyle ilişkilidir ve birbirini güçlendirir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 18, 19 ve 20. maddelerinde yer almaktadır . Bu hakların desteklenmesi, her türlü hoşgörüsüzlük ve din veya inanca dayalı ayrımcılığa karşı mücadelede önemli bir rol oynar.
Yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dinlerarası, dinlerarası ve kültürlerarası diyaloğun yanı sıra fikirlerin açık, yapıcı ve saygılı bir şekilde tartışılması, dini nefret, kışkırtma ve şiddetle mücadelede olumlu bir rol oynayabilir.
Ayrıca, fikir ve ifade özgürlüğü hakkının kullanılması ve bilgi arama, alma ve verme özgürlüğüne tam saygı gösterilmesi, demokrasinin güçlendirilmesinde ve dini hoşgörüsüzlükle mücadelede olumlu bir rol oynayabilir.
Din veya İnanç Temelli Şiddet Eylemleri
Dünyanın dört bir yanında dini topluluklara ve dini azınlıklara mensup kişiler de dahil olmak üzere, bireylere karşı dine veya inanca dayalı hoşgörüsüzlük ve şiddet eylemleri devam etmektedir ve bu tür olayların sayısı ve yoğunluğu genellikle suç niteliğindedir ve uluslararası yaptırımlara neden olabilir.
Bu nedenle Genel Kurul, dini mezheplere mensup kişiler de dahil olmak üzere bireyleri hedef alan devam eden şiddet ve terör eylemlerini şiddetle kınayan “Din veya İnanç Temelli Şiddet Mağdurlarını Anma Günü” başlıklı A/RES/73/296 sayılı kararı kabul etmiştir.
Üye Devletler, nerede ve kim tarafından işlenirse gerçekleştirilsin, terörizme elverişli tüm eylemleri, yöntemleri ve uygulamaları ve teröre elverişli şiddet içeren aşırıcılığı kesin olarak kınadıklarını yeniden teyit ettiler ve terörizm ve şiddet içeren aşırıcılığın ve şiddet içeren aşırılığın ve her türlü biçimi ve tezahürüyle terörizme elverişli olduğunda hiçbir din, milliyet, medeniyet veya etnik grupla ilişkilendirilemez ve ilişkilendirilmemelidir.
Genel Kurul, 22 Ağustos'un Din veya İnanç Temelli Şiddet Mağdurlarını Anma Günü olarak belirlenmesine karar verdi.
Arka plan
Genel Kurul, A/RES/73/296 sayılı kararında 22 Ağustos tarihini Din veya İnanca Dayalı Şiddet Eylemi Mağdurlarını Anma Günü olarak belirlemiş, din veya inanca dayalı şiddet eylemleri mağdurlarına yardım sağlanmasının önemini kabul ederek ve aile üyelerine yürürlükteki yasalara uygun olarak uygun destek ve yardım sağlanması.
Kişilere din veya inançları nedeniyle uygulanan her türlü şiddet eylemini, evlerine, işyerlerine, mülklerine, okullarına, kültür merkezlerine veya ibadet yerlerine yönelik bu tür eylemleri ve ayrıca bu kişilere yönelik ve buralara yönelik her türlü saldırıyı şiddetle esefle karşılamıştır.
Uluslararası Terörizm Mağdurlarını Anma ve Anma Günü'nü ( A/RES/72/165 ) belirleyen önceki bir kararda, bireyleri ayrımcılığa ve nefret suçlarına karşı koruyan mevcut yasal rejimlerin uygulanmasını geliştirmek için birlikte çalışmanın, dinler arası dayanışmayı artırmanın da kabul edildiği kabul edildi. Dinler ve kültürler arası çabalar ve insan hakları eğitiminin genişletilmesi, din veya inanç temelinde bireylere yönelik hoşgörüsüzlük, ayrımcılık ve şiddet olaylarıyla mücadelede önemli ilk adımlardır.
Genel Kurul, Din veya İnanca Dayanan Şiddet Mağdurlarını Anma Günü'nü Uluslararası Anma Günü ilan ederek, Devletlerin, dini azınlıklara mensup kişilerin insan hakları da dahil olmak üzere insan haklarını geliştirme ve koruma konusunda birincil sorumluluğa sahip olduğunu hatırlattı. dinlerini veya inançlarını özgürce yerine getirirler.