İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpus Şivekar Ataş’ın sağlık durumu hakkında endişelerini dile getirerek, yetkilileri Ataş'ın serbest bırakılması için acil harekete geçmeye çağırdı. 647. F Oturması’nda yapılan açıklamada, 27 yaşındaki Şivekar Ataş’ın ciddi sağlık sorunları yaşadığı ve hapishane koşullarının tedavisini engellediği belirtildi.

"Tedavi Haktır, Engellenemez!"

İHD'nin hazırladığı Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu'na göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında toplam 1383 hak ihlali tespit edildi. Raporda, beslenme ve hijyen koşullarındaki yetersizlikler ile sağlık hakkı ihlallerinin öne çıktığı ifade edildi. İHD, hapishanelerde uygulanan infaz politikalarının devletin güvenlikçi politikalarıyla örtüştüğünü, bu durumun mahpusların tedavi edilebilir hastalıkları nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya kalmalarına yol açtığını vurguladı.

Şivekar Ataş'ın Durumu Kritik

İHD İstanbul, ​​​​​​​Suavi Yalnız Değil, Yanındayız! İHD İstanbul, ​​​​​​​Suavi Yalnız Değil, Yanındayız!

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Şivekar Ataş’ın annesi, Ataş'ın ağır kalp, yüksek tansiyon, bel fıtığı ve diş hastalıklarıyla mücadele ettiğini belirtti. Ataş’ın rahminde tespit edilen kistlerin ameliyatla alındığını, ancak tedavi sürecinde ciddi zorluklar yaşandığını aktardı. Özellikle kelepçeli muayene dayatması nedeniyle diş tedavisinin yapılmadığı ve pandemi döneminde kalp tedavisinin aksadığı ifade edildi.

Annesi, “Kızım 9 yıldır tutuklu ve hastalıklarının tedavisi için infazının ertelenmesi gerekirken, infazı haksız bir şekilde yakılarak hapiste kalma süresi uzatıldı. Sağlığı konusunda endişeliyim, infazına ara verilmesini talep ediyoruz,” dedi.

Yetkililere Çağrı

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Ataş'ın serbest bırakılması ve sağlık hakkının korunması için yetkililere çağrıda bulundu. Açıklamada, “HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN! ŞİVEKAR ATAŞ SERBEST BIRAKILSIN! TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ!” denildi.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU

Editör: Haber Merkezi