Hasta Mahpus Mustafa Yaşar'ın sağlık sorunu ve serbest bırakılması için bu hafta 645. F oturması saat 13.30 da İHD önünde gerçekleştirildi.

Whatsapp Image 2024 08 03 At 15.41.50 (1)İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından, "Engelli ve Hasta Mahpus Mustafa Yaşar Serbest Bırakılsın!" başlıklı basın açıklamasında şunlar ifade edildi;

Hapishaneler artan hak ihlalleri ile gündem olmaya devam ediyor. Mahpusların tedavi ve sağlık hakkına erişimi ve bununla bağlantılı olarak yaşam haklarının korunması noktasında yapılan uyarılar yetkililer tarafından dikkate alınmıyor. Şakran Kadın hapishanesinde, parmağı kırılan mahpusun ‘’asker yorgun’’ denilerek hastaneye götürülememesi olayında da olduğu üzere, sorunlara çözüm yerine bahaneler üretilerek mahpusların sağlık ve yaşamları riske atılıyor.

645. F OTURMASI’nda bu hafta; halen Marmara 5 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan hasta mahpus Mustafa Yaşar’ın sağlık durumunu paylaşıyoruz. 

İHD İstanbul Şubesi; Ağır Hasta ve Engelli Mahpus Hasan Rüzgâr Serbest Bırakılsın! İHD İstanbul Şubesi; Ağır Hasta ve Engelli Mahpus Hasan Rüzgâr Serbest Bırakılsın!

Yüzde 68 engelli hasta mahpus Mustafa Yaşar; Wernicke Korsakof  Sendromu, KOAH ve Sedef hastası olup, sağlık sorunları nedeniyle hapishanede yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığına kanaat getirilerek serbest bırakılmış, sağlık durumunda bir iyileşme olmamasına rağmen, 2015-2018 yılları arasında yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle açılan davada verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasının onaylanması üzerine,  8 Temmuz’da tutuklanarak yeniden hapishaneye konulmuştur. Düzenli kullanması gereken ilaçları verilmediği için sağlığı kısa sürede daha da bozulan Mustafa Yaşar’ın hapiste tutulması yaşamına tehdit haline gelmiştir.

Mustafa Yaşar’ın  dava konusu paylaşımlarının, bildiği, birlikte yargılandığı veya 16 yıllık mahpusluk hayatında hapiste tanıdığı hayatını kaybeden arkadaşlarına dair  paylaşımlar olduğunu ve  verilen cezanın hukuken dayanaksız olduğunu ifade eden Mustafa Yaşar’ın avukatı Gülizar Tuncer;  mevcut yasal düzenlemelere göre,  verilen cezanın yaklaşık altı ayını tutuklu olarak geçiren Mustafa Yaşar’ın cezasının“denetimli serbestlik” kapsamında değerlendirilerek serbest bırakılması gerektiğini,  ancak denetimli serbestlik ve “cezanın infazının sağlık nedeniyle ertelenmesi” kapsamında yapılan başvurulardan halen bir sonuç alınamadığını belirtmiştir.

Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nin 2006 tarihinde verdiği rapora göre %68 oranında engellilik durumu olan , Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) gözetiminde, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanelerinde nörolojik sorunları ve KOAH hastalığına ilişkin tedavileri devam etmekteyken tutuklanan Mustafa Yaşar’ın, hapishane koşullarında yaşamını sürdürmesinin  mümkün olmadığını belirten avukatı,  hapishaneye götürdüğü ilaçlar alınmadığı için tedavisi engellenmekte olan Mustafa Yaşar’ın yaşayacağı sağlık sorunlarına dikkat çekerek, bu durumun geri dönüşü zor sonuçlara yol açacağını belirtmiş,  hakkında düzenlenen müddetnameye göre, şartla tahliye tarihi 2025 yılı Şubat ayı olan Mustafa Yaşar’ın, ağır sağlık sorunları nedeniyle, kalan cezasının infazını cezaevinde tamamlamaya zorlanmasının sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturacağının altını çizmiştir.

645.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; HASTA VE ENGELLİ MAHPUS MUSTAFA YAŞAR ve BÜTÜN AĞIR HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!

MUSTAFA YAŞAR SERBEST BIRAKILSIN!

TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ!

Editör: Haber Merkezi