BM insan hakları sorumlusu Volker Türk Pazartesi günü yaptığı açıklamada, aşırı hava ve iklim felaketleri insanlığın evrensel gıda hakkını tehdit ettiğinden, küresel ısınmanın yakıcı bir insan hakları sorunu olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Konseyi'ne yeşil bir ekonomiye "adil geçişi" savunarak, Aktivizmleri ne kadar ilham verici olursa olsun, bunu çocuklarımızın düzeltmesine bırakmamalıyız " dedi.

"Bu Konsey'in her üyesinden, bu açık mesajı Palais des des Nations'dan ve çalışmalarının her yönüne taşımasını istiyorum" dedi ve iklim eylemi gerçekleştirme sorumluluğuna sahip olanların bugünün liderleri olduğunu vurguladı. 

Kısa vadeli düşünme

Sayın Türk, yüzyılın sonunda ortalama sıcaklık artışının 3°C'ye yükselerek, dünyanın mevcut yörüngesinde “havamız, yiyeceğimiz, suyumuz ve insan yaşamının tanınmaz hale geleceği” uyarısında bulundu. 1,5°C sınırı, iklim değişikliğine ilişkin önemli Paris Anlaşmasında belirtildiği gibi .

Tüm tehlike çanlarının çalmasına rağmen liderlerin gereken kararlılıkla hareket etmemesine ve “kısa vadede takılıp kalmasına” üzüldü. 

“ Bu bir insan hakları sorunu değilse nedir? ", O sordu.

Gıda hakkı giderek daha fazla sorgulanıyor

Yüksek Komiser, gıda hakkının iklim değişikliği tarafından "kapsamlı bir şekilde tehdit edildiğinin" altını çizdi ve yüzyılın başından bu yana iklim kaynaklı, sel kaynaklı felaketlerde yüzde 134'lük bir artış olduğunu hatırlattı.

Aşırı hava olayları ve felaketler yalnızca ekosistemleri ve çiftçilerin geçim kaynaklarını yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda bunların hızlı ve amansız tekrarı, toplulukların kendilerini yeniden inşa etmelerini ve kendilerini desteklemelerini imkansız hale getiriyor. 

Eylem yolları

“Çevremizi öldüren ve hakları ihlal eden” endüstriyel süreçlere “neredeyse sıfır” katkıda bulunan ülkelerde milyonlar aç kalırken, Sayın Türk, fosil yakıt sübvansiyonlarının sonlandırılmasının , uluslararası kalkınma ve finansman kuruluşlarının “dünyanın lokomotifi” haline getirilmesinin aciliyetini vurguladı. iklim eylemi” ve bu Kasım'daki COP28 konferansını “belirleyici bir oyun değiştirici” haline getiriyor.

Ayrıca, iklim fonlarının en çok etkilenen insanlara gitmesini sağlamak için iyi yönetişim çağrısında bulundu ve işletmeleri ve Hükümetleri mahkemede sorumlu tutmanın bir yolu olarak iklim davasına işaret etti.

'Zaman şimdi'

BM insan hakları şefi, insanlığın gelecek nesillere "açlık ve ıstırap dolu bir gelecek" bırakmaması gerektiğini söyledi ve tarihin en güçlü teknolojik araçlarıyla donanmış olarak " statükoyu değiştirme kapasitesine sahibiz " konusunda ısrar etti.

"Harekete geçmek için daha zaman var ama o zaman şimdi," diye ısrar etti.

Editör: Haber Merkezi