Yeni raporda, savaş suçu sayılan bu suçlamanın kanıtı olarak yardımların engellenmesi, altyapının tahrip edilmesi ve İsrailli yetkililerin basın açıklamaları gösteriliyor.

İsrail, BM'de Gazze'de ateşkes çağrısıyla karşı karşıya

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nde beklenen yeni bir oylama ve yeni diplomatik çabalarla birlikte Gazze'de ateşkes sağlanması yönünde yeni bir küresel baskıyla karşı karşıya.

BMGK, daha önceki bir teklifin ABD tarafından veto edilmesinin ardından kuşatma altındaki Filistin topraklarında ateşkes çağrısını değerlendirmek üzere toplanacak.

Diplomatik kaynaklar AFP haber ajansına verdiği demeçte, ateşkes kararına ilişkin oylamanın Pazartesi günü yapılması planlandığını, ancak en son metni sunan Birleşik Arap Emirlikleri'nin müzakerelerin devam etmesine izin vermek için oylamanın ertelenmesini istediğini söyledi.

İsrail'in Channel 12 kanalı: 'Müzakereler uzun ve zorlu olacak'

Bir kaynağa dayandıran İsrail televizyon kanalı, İsrailli müzakerecilerin şu anda Gazze'deki Hamas liderini ateşkes içermeyen bir anlaşmayı kabul etmeye ikna etme zorluğuyla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Kanal 12'de yer alan kaynağın aktardığına göre İsrail, Hamas'ın İsrailli esirlerin videolarını yayınlama kararının müzakereleri teşvik etme amaçlı olduğuna inandığını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde İsrail casus teşkilatı Mossad'ın başkanı, Filistinli mahkumlar karşılığında esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin yeniden başlatılması olasılığını görüşmek üzere CIA direktörü ve Katar dışişleri bakanıyla görüşmelerde bulundu.

Son gelişmelerin özeti

  • DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, BM ekibinin Nasır hastanesinde "derin endişe verici koşullar bulduğunu" söyledi.
  • İsrail, kuzey Gazze'de iki askerin daha öldüğünü duyurdu ve kara operasyonuna başladığından bu yana ordunun ölü sayısı 131'e çıktı.
  • İsrail güçlerinin Nablus ve Eriha da dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da gece baskınlarını sürdürmesi nedeniyle tutuklamalar ve yaralanmalar olduğu bildirildi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud ile yaptığı görüşmede Husilerin ticari gemiciliğe yönelik devam eden saldırılarını kınadı.
  • ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına yanıt olarak çok uluslu bir koalisyon kurulduğunu duyurdu.

Ekran görüntüsü 2023-12-19 084602

  • İsrail hükümeti, savaş suçu olan Gazze Şeridi'nde sivilleri aç bırakmayı bir savaş yöntemi olarak kullanıyor.

  • İsrailli yetkililer, Gazze'deki sivilleri yiyecek, su ve yakıttan mahrum bırakma amaçlarını ifade eden kamuoyuna açıklamalarda bulundu; bu açıklamalar İsrail kuvvetlerinin askeri operasyonlarına da yansıdı.

  • İsrail hükümeti sivil halkın hayatta kalması için gerekli olan nesnelere saldırmamalı, Gazze Şeridi'ndeki ablukayı kaldırmalı, elektrik ve suyu yeniden sağlamalıdır. 

(Kudüs) – İsrail hükümeti işgal altındaki Gazze Şeridi'nde sivilleri aç bırakmayı bir savaş yöntemi olarak kullanıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün bunun suç olduğunu söyledi. İsrail güçleri kasten su, yiyecek ve yakıt dağıtımını engelliyor, insani yardımları da kasten engelliyor, görünüşe göre tarım alanlarını yerle bir ediyor ve sivil nüfusu hayatta kalmaları için vazgeçilmez nesnelerden mahrum bırakıyor.

Hamas liderliğindeki savaşçıların 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırmasından bu yana, Savunma Bakanı Yoav Gallantdahil olmak üzere üst düzey İsrailli yetkililer a> kamuoyuna açıkladı Gazze'deki sivilleri yiyecek, su ve yakıttan mahrum bırakma amaçlarını ifade eden açıklamalar, İsrail güçlerinin yürüttüğü politikayı yansıtıyor. Diğer İsrailli yetkililer, Gazze'ye yapılacak insani yardımın ya Hamas tarafından hukuka aykırı bir şekilde tutulan rehinelerin serbest bırakılmasına ya da Hamas'ın yok edilmesine bağlı olacağını açıkça ifade etti.Enerji Bakanı Israel Katz ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir

“İsrail, iki ayı aşkın bir süredir Gazze halkını yiyecek ve sudan mahrum bırakıyor; bu, üst düzey İsrailli yetkililerin teşvik ettiği veya desteklediği bir politika ve bir savaş yöntemi olarak sivilleri aç bırakma niyetini yansıtıyor. Ömer Şakir, dedi İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün İsrail ve Filistin yöneticisi. "Dünya liderleri, Gazze nüfusu üzerinde yıkıcı etkileri olan bu iğrenç savaş suçuna karşı seslerini yükseltmeli."

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 24 Kasım ile 4 Aralık tarihleri ​​arasında Gazze'de yerlerinden edilmiş 11 Filistinliyle görüştü. Bu kişiler, temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşadıkları derin zorlukları anlattı. Kuzey Gazze'yi terk eden bir adam, "Yiyeceğimiz yoktu, elektriğimiz yoktu, internetimiz yoktu, hiçbir şeyimiz yoktu" dedi. "Nasıl hayatta kaldığımızı bilmiyoruz"

Güney Gazze'de görüşülen kişiler içme suyu kıtlığını, yiyecek eksikliğinin dükkânların boş kalmasına, uzun kuyruklara ve fahiş fiyatlara neden olduğunu anlattı. İki çocuklu bir baba, "Hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğunuz şeyleri sürekli olarak arıyorsunuz" dedi. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) 6 Aralık'ta bildirdi: Kuzey Gazze'deki 10 haneden 9'unda ve Gazze'nin güneyindeki 3 haneden 2'sinde en az bir tam gün ve geceyi yemek yemeden geçirdi.

Uluslararası insancıl hukukya da savaş kanunları, bir savaş yöntemi olarak sivillerin aç bırakılmasını yasaklıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Tüzüğü, sivilleri "yardım malzemelerinin kasıtlı olarak engellenmesi de dahil olmak üzere, hayatta kalmaları için vazgeçilmez olan nesnelerden mahrum bırakarak" kasıtlı olarak aç bırakmanın bir savaş suçu olduğunu belirtiyor. Suç niyeti, saldırganın itirafını gerektirmez ancak aynı zamanda askeri harekât koşullarının bütününden de çıkarılabilir.

Buna ek olarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden ablukası ve 16 yılı aşkın süredir kapatması,toplu cezasivil halkın öldürülmesi bir savaş suçudur. Dördüncü Cenevre Sözleşmesi kapsamında Gazze'deki işgalci güç olarak İsrail'in sivil halkın gıda ve tıbbi malzemeye erişimini sağlama görevi bulunuyor.

17 Kasım'da WFP açlığın "yakın olasılığı" konusunda uyarıda bulunarak yiyecek ve su kaynaklarının pratikte yetersiz olduğunu vurguladı. mevcut. 3 Aralık'ta yüksek kıtlık riskinin rapor edilmesi, Gazze'nin gıda sisteminin çöküşün eşiğinde olduğunu gösteriyordu. Ve 6 Aralık'ta gazze'nin kuzeyindeki hanelerin yüzde 48'inin ve güney Gazze'deki yerinden edilmiş kişilerin yüzde 38'inin “ciddi düzeyde açlık” yaşadığını duyurdu. ”

3 Kasım'da NorveçMülteci Konsey Gazze'nin "felaket düzeyindeki su, sanitasyon ve hijyen ihtiyaçları" ile boğuştuğunu duyurdu. Atık su ve tuzdan arındırma tesisleri, yakıt ve elektrik kıtlığı nedeniyle Ekim ayı ortasında kapatıldı ve o tarihten bu yana büyük ölçüde çalıştırılamaz durumda, Filistin Su İdaresi'ne göre . BM'ye göre 7 Ekim'den önce bile Gazze'de neredeyse hiç içme suyu yoktu.

Mevcut düşmanlıklardan önce, Gazze'deki 2,2 milyon insanın 1,2 milyonunun akut gıda güvensizliğiyleinsanların ve malların hareketi, karasuları, hava sahası, Gazze'nin dayandığı altyapı ve ayrıca Gazze'nin bağlı olduğu altyapı da dahil olmak üzere Gazze üzerinde genel kontrolü sürdürüyor nüfus kaydı. Bu durum, İsrail'in 16 yıldır hukuka aykırı bir şekilde kapatmaya maruz bıraktığı Gazze halkını yakıt, elektrik, ilaç, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerine erişim konusunda neredeyse tamamen İsrail'e bağımlı hale getiriyor.

9 Ekim'de Gazze'ye "topyekün abluka" uygulanmasının ardından İsrail yetkilileri Güney Gazze'nin bazı bölgelerine su boruları taşımaya yeniden başladı. 15 Ekim'de, 21 Ekim'den itibaren sınırlı insani yardımın Mısır ile Refah geçiş noktasından geçmesine izin verildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 18 Ekim'de İsrail'in "gıda ve ilaç şeklinde" insani yardımın Gazze geçişlerinden Gazze'ye girmesine izin vermeyeceğini "şu şekilde" söyledi: rehinelerimiz iade edilmediği sürece.”

Hükümet, bunun ciddi sonuçlarına ilişkin uyarılara rağmen, 15 Kasım'a kadar yakıt girişini engellemeye devam etti. /span> bir artışı onayladı."minimum" "tamamen yetersiz" olarak nitelendirdi. .” 6 Aralık'ta İsrail'in savaş kabinesi, güney Gazze'ye yakıt tedarikinde bunu. Kullanılamaz hale getirilen bu tesisler sivil halkın hayatta kalması için vazgeçilmezdir. Daha sonra sınırlı miktarda yakıtın içeri girmesine izin verilmiş olsa da, 4 Aralık'ta BM İşgal Altındaki Filistin Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, fırınların, hastanelerin, kanalizasyon pompa istasyonlarının, su tuzdan arındırma tesislerinin ve kuyuların kapatılması

1 Aralık'ta, yedi günlük ateşkesin hemen ardından İsrail ordusu Gazze'yi bombalamaya yeniden başladı ve kara saldırısını genişletti. güneydeki askeri operasyonlar kuzeydekinden "daha az güçlü" olmayacaktır. Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri, İsrail'e ateşkes sırasında gözlenen seviyelerde yakıt ve insani yardımın Gazze'ye girmesine izin vermesi yönünde çağrıda bulunduklarını söylerken, Savunma Bakanlığı'nın 1 Aralık'ta bölgelerdeki hükümet faaliyetleri söyledi, tüm yardım girişini durdurdu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre sınırlı yardım teslimatları 2 Aralık'ta yeniden başladı, ancak hâlâ oldukça yetersiz seviyelerde.

Ezici ablukanın yanı sıra, İsrail ordusunun şeritteki kapsamlı hava saldırıları, sivil halkın hayatta kalması için gerekli olan nesnelerin geniş çapta hasara uğramasına veya tahrip edilmesine yol açtı.

BM uzmanları 16 Kasım'da, ciddi hasarın "Gazze'de Filistinlilerin yaşamının devamını imkansız hale getirme tehdidinde bulunduğunu" söyledi. Özellikle İsrail güçlerinin Gazze'nin son çalışır durumdaki buğday değirmenini 15 Kasım'da bombalaması, OCHA'nın da vurguladığı gibikarayolu ağlarının azalmasının insani yardım kuruluşlarının yardım ulaştırmasını zorlaştırdığını söyledi. buna ihtiyacım var.

Oxfam Amerika'nın kıdemli insani politika danışmanı Scott Paul, "fırınlar ve tahıl değirmenleri, tarım, su ve sanitasyon tesisleri yok edildi" dedi 23 Kasım'da Associated Press.

İsrail'in Gazze'deki askeri eylemleri de Gazze'nin tarım sektörü üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. Oxfam'a göre. 28 Kasım tarihli bir raporda OCHA kuzeydeki besi hayvanlarının yem ve su kıtlığı nedeniyle açlıkla karşı karşıya olduğunu ve mahsullerin giderek daha fazla terk edildiğini söyledi. sulama suyunu pompalayacak yakıtın bulunmamasından dolayı hasar görmüştür. Su kıtlığı ve sınır çiti yakınındaki tarım arazilerine sınırlı erişim gibi mevcut sorunlar, çoğu yerinden edilen yerel çiftçilerin karşılaştığı zorlukları daha da artırdı. 28 Kasım'da, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu Gazze'nin çiftlik üretiminde günlük en az 1,6 milyon ABD doları kayıpla karşı karşıya olduğunu söyledi.

28 Kasım'da, WFP ve Gıda ve Tarım Örgütü liderliğindeki Filistin Gıda Güvenliği Sektörü, çatışmalar nedeniyle kuzeydeki tarım arazilerinin üçte birinden fazlasının zarar gördüğünü bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün incelediği uydu görüntüleri, İsrail ordusunun 27 Ekim'deki kara saldırısının başlamasından bu yana, kuzey Gazze'deki meyve bahçeleri, seralar ve tarım arazileri de dahil olmak üzere tarım arazilerinin, görünüşe göre İsrail güçleri tarafından yerle bir edildiğini gösteriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail hükümetinin sivilleri açlığa mahkum etmeyi bir savaş yöntemi olarak kullanmaya derhal son vermesi gerektiğini söyledi. Sivil halkın hayatta kalması için gerekli olan nesnelere yönelik saldırı yasağına uymalı ve Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı kaldırmalıdır. Hükümet su ve elektriğe erişimi yeniden sağlamalı ve Kerem Şalom geçişi de dahil olmak üzere acilen ihtiyaç duyulan gıda, tıbbi yardım ve yakıtın Gazze'ye girmesine izin vermelidir.

Kaygılı hükümetler İsrail'e bu ihlallere son vermesi çağrısında bulunmalı. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik KrallıkKanadaAlmanya ve diğer ülkeler de, İsrail kuvvetleri yaygın ve ciddi suiistimaller gerçekleştirmeye devam ettiği sürece İsrail'e askeri yardımı ve silah satışlarını askıya almalı savaş suçlarıcezasız kalan sivillere karşı.

Şakir, "İsrail hükümeti, Filistinli sivillere yönelik kolektif cezalandırmasını ve insani yardımın engellenmesini, açlığı zalimce bir savaş silahı olarak kullanmasıyla birleştiriyor" dedi. Gazze'de derinleşen insani felaket, uluslararası toplumun acil ve etkili bir tepki vermesini gerektiriyor."

Arka plan

7 Ekim'de İsrail'in güneyinde Hamas liderliğindeki saldırılarda en az 1.200 İsrailli ve yabancı uyruklu öldürüldü, 200'den fazla kişi rehin alındı; bu eylemler savaş suçu anlamına geliyordu. Bunun sonucunda ortaya çıkan İsrail bombardımanı ve kara saldırısı, 7.700'den fazla çocuğun sonuçlandı. >, Gazze yetkililerine göre.18.700'den fazla Filistinlinin öldürülmesiyle

OCHA bildirdi, 10 Aralık itibarıyla İsrail ordusunun Gazze şeridini bombalaması Gazze'deki sivil altyapının yarısından fazlasını yok etti. Gazze'de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından sağlanan 50.000'den fazla konutun yanı sıra hastaneler, okullar, camiler, fırınlar, su boruları, kanalizasyon ve elektrik şebekeleri de dahil. OCHA'ya göre yalnızca 4 ve 5 Kasım'da Gazze Şeridi'ndeki yedi su tesisi doğrudan vuruldu ve Gazze Şehri'ndeki su rezervuarları da dahil olmak üzere büyük hasar oluştu , Jabalia mülteci kampı ve Refah. 

İsrail ordusunun tıbbi tesislere, personele ve ulaşıma yönelik tekrarlanan, görünüşte hukuka aykırı saldırıları Gazze'nin sağlık sektörünü daha da tahrip ediyor, dolayısıyla nüfusun yaşam kalitesini etkiliyor. açlığın vahim sonuçlarını daha da kötüleştiren yetersiz beslenmeyle bağlantılı hastalıkları, israfı ve ölümleri önlemek de dahil olmak üzere hayat kurtarıcı tedaviye erişme yeteneği. Dünya Sağlık Örgütü'nden Margaret Harris şöyle dedi: "Eğer bu sağlık sistemini yeniden bir araya getiremezsek, bombardımandan çok hastalıktan ölenleri göreceğiz." 28 Kasım'da.

İnsani Sonuçlar

13 Ekim'de, İsrailli yetkililer bir milyondan fazla insanın kuzey Gazze'yi 24 saat içinde tahliye etmesi yönünde bir emir yayınladı. uymak imkansızdır. O zamandan bu yana, kuzeydeki koşullar kötüleştikçe yüzbinlerce kişi güneydeki Refah ve Han Yunus vilayetlerine göç etti; burada hayatta kalma araçlarını güvence altına almak giderek zorlaştı. Uluslararası insancıl hukuka göre tahliyeler, yerinden edilenlerin yeterli yiyecek ve iş de dahil olmak üzere engelsiz insani yardıma erişimini sağlayacak koşullar altında gerçekleştirilmelidir, aksi takdirde zorla yerinden edilme anlamına gelebilir. Açlık olasılığını artıracak tahliyeler yasaktır.

İsrail'in Gazze'deki askeri eylemlerinin insani sonuçları ağır oldu. Çatışmaların ilk sekiz haftasında kuzey Gazze, İsrail ordusunun yoğun hava ve daha sonra kara saldırılarının odak noktasıydı. BM konvoylarının sınırlı miktarda un ve yüksek enerjili bisküvi getirdiği 24 Kasım'da başlayan yedi günlük ateşkes dışında, kuzeye yardım erişimi büyük ölçüde kesilmişti. OCHA'ya göre, 7 Kasım ile en az 15 Kasım tarihleri ​​arasında yakıt, su, buğday unu eksikliği ve yapısal hasar nedeniyle kuzeydeki fırınların hiçbiri faaliyete geçmedi. .

WFP'ye göre Gazze'de ciddi bir açlık ve kıtlık riski var. BM yetkilileri, Gazze nüfusunun yüzde 85'inden fazlasını oluşturan 1,9 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmiş olduğunu belirterek, koşulların sürekli olarak değiştiğini de sözlerine ekledi. Gazze Şeridi'nin daralan güney bölgesi "daha da cehennem" hale gelebilir.

BM yardım şefi Martin Griffiths5 Aralık'ta İsrail'in Gazze'nin güneyindeki askeri harekatının "kıyamet benzeri" koşullara yol açtığını belirterek anlamlı bir açıklama yaptı: insani operasyonlar imkansız.

6 Aralık itibarıyla, kuzey Gazze'deki tek su tuzdan arındırma tesisi işlevsiz durumdaydı ve boru hattı İsrail'den kuzeye su tedariki kapalı kaldı ve bu durum, güvenli olmayan kaynaklardan su tüketiminden kaynaklanan dehidrasyon ve su kaynaklı hastalık riskini artırdı. Hastaneler özellikle ağır darbe aldı; Aralık ayı itibarıyla kuzey Gazze'deki 24 hastaneden yalnızca 1'i çalışır durumda ve yeni hastaları kabul edebiliyor, ancak hizmetler sınırlı olmasına rağmen 14.

Gazze genelinde insani kriz, 11 Ekim'den bu yana devam eden elektrik kesintisinin yanı sıra insanların güvenilir kaynaklara erişimini engelleyen birkaç iletişim kesintisiyle derinleşti. güvenlik bilgileri, acil tıbbi hizmetler ve ciddi biçimde engellenen insani operasyonlar; OCHA 18 Kasım'da telekomünikasyon kesintisinin 16 ve 18 Kasım arasında dördüncüsü olduğunu söyledi. 7 Ekim'den bu yana yaşanan elektrik kesintisi, "hava saldırıları ve çatışmalar sonucunda yaralanan veya enkaz altında kalan insanlara hayat kurtaran yardımlar da dahil olmak üzere, zaten zorlu olan insani yardım dağıtımını neredeyse tamamen durma noktasına getirdi." 14 Aralık'ta başka bir telekomünikasyon kesintisi yaşandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün incelediği uydu görüntüleri, İsrail ordusunun kara saldırısının başladığı 27 Ekim'den bu yana, Gazze'nin kuzeyindeki meyve bahçeleri, seralar ve tarım arazilerinin görünüşe göre İsrail güçleri tarafından yerle bir edildiğini gösteriyor. Bu durum, ciddi gıda güvensizliği ve geçim kaynağı kaybı endişelerini artırıyor. . Uydu görüntüleri, 24 Kasım'da başlayan ve İsrail ordusunun bölgeyi doğrudan kontrol ettiği 1 Aralık'ta sona eren yedi günlük ateşkes sırasında Gazze'nin kuzeyinde tarım arazilerinin yok edilmesinin devam ettiğini gösteriyor.

İsrail hükümeti, 1 Aralık'ta sona eren yedi günlük ateşkes sırasında, 7 Ekim'den bu yana ilk kez, yemek pişirme gazı da dahil olmak üzere, istikrarlı ve biraz artan bir insani yardım akışının Gazze Şeridi'ne girmesine izin verirken, kasıtlı olarak Bir aydan fazla bir süre önce ihtiyaç duyulan ölçekte yardım malzemelerinin girişini engellerken, tüm sivil nüfusu etkileyen bir kuşatma dayattı. Bu durum, nüfusun yüzde 80'inden fazlasının ülke içinde yerinden edilmesiyle geniş kapsamlı sonuçlar doğuran felaket niteliğinde bir insani duruma katkıda bulundu; bunların çoğu, BM barınaklarında aşırı kalabalık, sağlıksız ve sağlıksız koşullarda a> dedi.. güneyde. BM sözcüsü Stephane Dujarric 27 Kasım'da, ateşkes sırasında sağlanan yardımın "yerinden edilmiş 1,7 milyon insanın büyük ihtiyaçlarını zar zor karşılayabildiğini" söyledi

HTŞ Lideri Ahmed eş-Şera, Suriye'ye "Devletçi Zihniyet Gerekli" HTŞ Lideri Ahmed eş-Şera, Suriye'ye "Devletçi Zihniyet Gerekli"

Ateşkesin olduğu her gün, 130.000 litreye kadar yakıt taşıyan dört tanker ve dört tanker yemeklik gaz taşıyan yaklaşık 200 kamyon Gazze'ye girdi. Karşılaştırıldığında, çatışmadan önce her gün  Gazze'ye giriyordu ve 600.000 litre de Gazze'de sadece su ve tuzdan arındırma tesislerinin işletilmesi için günlük yakıta ihtiyaç duyulmaktadır. Bombardıman yeniden başladığında ve İsrail güçleri güneye doğru ilerledikçe, yardıma erişim bir kez daha ciddi şekilde engellendi. 5 Aralık'ta üst üste üçüncü günde OCHA, Gazze'deki yalnızca Refah vilayetinin sınırlı yardım dağıtımı aldığını bildirdi. Komşu Han Yunus vilayetinde ise çatışmaların yoğunluğu nedeniyle yardım dağıtımının büyük ölçüde durdurulduğu belirtildi.

Gazze'deki Sivillerden Anlatılanlar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, ağır bombardıman, yaklaşmakta olan hava saldırıları korkusu veya İsrail'in tahliye emri vermesi nedeniyle kuzey Gazze'yi güneyin güvenli olduğu düşünülen bölgeye tahliye eden 11 siville konuştu. Birçoğu, yolculukları boyunca uygun barınaklar ve güvenlik bulmakta zorlandıkları için güneye ulaşmadan önce birkaç kez yerlerinden edildiklerini söyledi. Güneyde aşırı kalabalık barınaklar, boş pazarlar, artan fiyatlar ve sınırlı ekmek ve içme suyu için uzun kuyruklar vardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, röportaj yapılan kişilerin kimliklerini korumak için takma adlar kullanıyor.

9 Kasım'da hamile eşi ve iki çocuğuyla birlikte güneye kaçan 30 yaşındaki Marwan, "Bir galon su elde etmek için üç kilometre yürümek zorunda kalıyorum" dedi. "Ve yiyecek yok. Yiyecek bulabilirsek konserve yiyecektir. Hepimiz iyi beslenmiyoruz.”

11 Ekim'de babası, eşi ve erkek kardeşiyle birlikte kuzeydeki evinden güneydeki Han Yunus'a kaçan 36 yaşındaki Hana, "Hiçbir şeyimiz yok" dedi. güneyde her zaman temiz suya erişimleri olmuyor, bu da onları içilemez, tuzlu su içmeye zorluyor.

Suyu ısıtmak için gerekli araçların bulunmaması nedeniyle banyo yapmanın bir lüks haline geldiğini ve odun toplamayı gerektirdiğini söyledi. Çaresiz durumlarda yemek pişirmek için eski kıyafetleri yakmaya bile başvurduklarını söyledi. Ekmek yapma süreci, karşılayamayacakları malzemelerin kıtlığı göz önüne alındığında, kendi zorluklarını da beraberinde getiriyor. "Kötü ekmek yapıyoruz çünkü tüm malzemelere sahip değiliz ve buna gücümüz yetmiyor" dedi.

10 Kasım'da veya buna yakın bir tarihte eşi ve hayatta kalan dört çocuğuyla birlikte güneye kaçan 34 yaşındaki Majed, güneydeki durumun vahim olmasına rağmen kendisinin ve ailesinin kuzeyde kalırken katlanmak zorunda kaldıkları durumla kıyaslanamaz olduğunu söyledi. 13 Ekim'de evlerinin bombalanması ve Majed'in 6 yaşındaki oğlunun öldürülmesinin ardından, Gazze Şehri'ndeki El Şifa hastanesinin yakınındaki bir bölgedeydiler:

“Bu 33 gün boyunca un olmadığı için ekmeğimiz yoktu” dedi. “Su yoktu; bazen bardağı 10 dolara su alıyorduk. Her zaman içilebilir değildi. Bazen [içtiğimiz su] banyodan, bazen de denizden geliyordu. Çevredeki pazarlar boştu. Konserve yiyecek bile yoktu."

11 Kasım'da ailesiyle birlikte güneye kaçan 32 yaşındaki Taher, Kasım ayının ilk haftalarında Gazze kentinde de benzer koşulların yaşandığını anlattı. "Şehirde yiyecek ve su gibi her şey tükenmişti" dedi. “Konserve yiyecek bulursanız fiyatlar çok yüksekti. Hayatta kalabilmek için günde sadece bir kez yemek yemeye karar verdik. Paramız bitiyordu. Her şeyden daha azına sahip olmak için sadece ihtiyaçlara sahip olmaya karar verdik.

Uluslararası Standartlar ve Kasıtlı Eylem Kanıtları

Sivillerin bir savaş yöntemi olarak aç bırakılması , Cenevre Sözleşmelerine Ek Birinci Ek Protokolün (Protokol I) 54(1) maddesi ve İkinci Ek Protokolün 14. maddesi uyarınca yasaklanmıştır. Protokol (Protokol II). İsrail Protokol I veya II'ye taraf olmasa da, yasağın hem uluslararası hem de uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda geleneksel uluslararası insancıl hukukun bir yansıması olduğu kabul edilmektedir. Bir çatışmanın tarafları “kasıtlı olarak [açlığı] kışkırtamaz” veya “özellikle gıda kaynaklarından mahrum bırakarak halkın açlığa maruz kalmasına” kasıtlı olarak neden olamaz veya sarf malzemeleri."

Savaşan tarafların gıda ve tıbbi malzeme, tarım alanları ve içme suyu tesisleri gibi sivil halkın hayatta kalması için vazgeçilmez olan nesnelere saldırması da yasaktır. İhtiyaç sahibi tüm sivillere hızlı ve engelsiz insani yardım sağlamak, insani yardımı kasıtlı olarak engellememek veya insani yardım personelinin hareket özgürlüğünü kısıtlamamakla yükümlüdürler. İsrail, 2008'den beri Gazze'de gerçekleştirdiği önceki dört savaşın her birinde Gazze'ye içme suyu ve elektrik akışını sürdürdü ve İsrail geçişlerini  teslimat.insani

Açlığı bir savaş yöntemi olarak kasıtlı olarak kullanma niyetinin kanıtı, askeri operasyonlara katılan yetkililerin kamuoyuna yaptığı açıklamalarla gösterilebilir. Aşağıdaki üst düzey İsrailli yetkililerin, sivil halkın gıda ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması veya engellenmesine ilişkin politikanın belirlenmesinde önemli bir rol oynaması beklenebilir.

9 Ekim'de Savunma Bakanı Yoav Gallant şöyle dedi:: “[Gazze]'ye tam bir kuşatma uyguluyoruz. Elektrik yok, yiyecek yok, su yok, yakıt yok; her şey kapalı. İnsan hayvanlarla savaşıyoruz ve buna göre hareket etmeliyiz."

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir bir tweet'te 17 Ekim'de şunları söyledi: "Hamas rehineleri serbest bırakmadığı sürece - Gazze'ye girmesi gereken tek şey, bir gram insani yardım değil, yüzlerce ton hava kuvvetleri patlayıcısıdır."

Elektrik ve su kesintilerinin emrini kendisinin verdiğini bildiren Enerji Bakanı Israel Katz, Ekim ayında :

“Yıllardır Gazze'ye elektrik, su, yakıt verdik. Teşekkür etmek yerine binlerce insan hayvanı katletmeye, öldürmeye, tecavüz etmeye, bebekleri, kadınları, yaşlıları kaçırmaya gönderdiler. Bu nedenle su, elektrik ve yakıtı kesmeye karar verdik ve şu anda yerel elektrik santrali çöktü ve Gazze'de elektrik yok. Hamas tehdidi İsrail'den ve dünyadan kalkana kadar sıkı kuşatmayı sürdüreceğiz. Olmuş olan artık olmayacak."

Katz Ekim ayında şunları söyledi 12:

“Gazze'ye insani yardım mı? İsrailli rehineler evlerine dönene kadar hiçbir düğmeye basılmayacak, hiçbir vana açılmayacak, hiçbir yakıt kamyonu içeri girmeyecek. İnsani için insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin.”

Ekim'de 16 şunları söyledi:

“Başbakan Netanyahu ile Başkan Biden arasında Gazze Şeridi'nin güneyine su sağlanmasına ilişkin anlaşmayı destekledim çünkü bu, İsrail'in çıkarlarıyla da uyumluydu. Ablukanın kaldırılmasına ve insani nedenlerle Gazze'ye mal girmesine şiddetle karşı çıkıyorum. Bizim taahhüdümüz Hamas'ın katillerine ve onlara yardım edenlere değil, öldürülenlerin ailelerine ve kaçırılan rehinelere yöneliktir."

4 Kasım'da Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye "hiçbir koşulda" yakıt girmemesi gerektiğini açıkladı. Daha sonra İsrail savaş kabinesinin küçük miktarların şeride girmesine izin verme kararını  olarak nitelendirdi ve bunun “bu skandalı derhal durdurun ve yakıtın engellenmesini sağlayın” dedi. Kudüs Post'un rapor ettiği gibi.

4 Kasım'da çevrimiçi olarak yayınlanan bir videoda, Sivil İdare başkan yardımcısı Albay Yogev Bar-Shesht bir röportajda şunu söyledi: Gazze içinden, “Kim buraya dönerse, daha sonra buraya dönerse, kavrulmuş toprakla karşılaşacaktır. Ev yok, tarım yok, hiçbir şey yok. Gelecekleri yok."

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun kıdemli danışmanı Mark Regev, 24 Kasım'da CNN ile televizyonda yayınlanan bir röportajda İsrail'in olduğunu söyledi. İsrail'in, rehinelerin serbest bırakılması konusunda Hamas'la müzakere yapma konusundaki pozisyonunu güçlendirmek için 7 Ekim'den bu yana Gazze'yi yakıttan mahrum bırakıyordu. "Bunu yapsaydık [yakıtın girmesine izin verseydik]... rehinelerimizi asla dışarı çıkaramazdık" dedi.

1 Aralık'ta, Savunma Bakanlığı'nın bölgelerdeki hükümet faaliyetleri koordinatörü Tümgeneral Ghassan Alian şöyle dedi: Hamas'ın ateşkes anlaşması şartlarını ihlal etmesi üzerine Gazze'ye akaryakıt ve yardım durduruldu. Ofisi, Times of Israel'in bir sorgusuna yanıt olarak onun açıklamasını doğruladı ve şunu belirtti: "Hamas terör örgütünün anlaşmayı ihlal etmesi ve ayrıca İsrail'e ateş açmasının ardından, anlaşmada öngörüldüğü şekilde insani yardım girişi durduruldu."

Diğer yetkililer ise 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye insani yardım girişinin sınırlı olması yönünde çağrıda bulunarak bunun İsrail'in askeri amaçlarına hizmet ettiğini söylüyor.

Başbakan Netanyahu 5 Aralık'ta, İsrail'in Gazze'ye daha fazla insani yardım yapılmasına izin vermesi halinde Hamas'a karşı nüfuzunu kaybetme potansiyeline ilişkin bir soruyu şu sözlerle yanıtladı:: "Savaş çabaları insani çabalarla destekleniyor... Bunun nedeni savaş yasalarına uymamızdır çünkü biliyoruz ki bir çöküş (hastalıklar, salgın hastalıklar ve yeraltı suyu enfeksiyonları) olursa, bunun çatışmaları durduracağını biliyoruz."

Savunma Bakanı Gallant şöyle dedi:: "Askeri baskının devam etmesine izin verecek minimum insani yardıma izin vermemiz gerekiyor." a>

İsrail'in ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi, 17 Kasım'da düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Eğer bir salgın varsa , çatışmalar durdurulacak. İnsani bir kriz olursa ve uluslararası bir haykırış olursa bu koşullar altında mücadeleyi sürdüremeyiz.”

18 Ekim'de Başbakanlık, ABD ve diğer uluslararası müttefiklerin baskıları üzerine İsrail'in Mısır'dan Gazze'ye insani yardım girişini engellemeyeceğini duyurdu:

"Başkan Biden'ın talebi ışığında İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki sivil nüfusa yalnızca yiyecek, su ve ilaç sağladığı sürece Mısır'dan gelen insani yardımları engellemeyecektir."

Tarım Ürünlerinin Tahribatı ve Gıda Üretimine Etkileri

İsrail kuvvetlerinin Gazze'nin kuzeyindeki kara operasyonları sırasında tarım ürünlerini yok ettiği görülüyor; bu da uzun vadeli etkilerle gıda kıtlığını daha da artırıyor. Buna meyve bahçelerinin, tarlaların ve seraların yerle bir edilmesi de dahildir.

Editör: Süleyman Devrim Boğa