Küresel krizler, çatışmalar ve iklim acil durumu insan ticareti risklerini artırıyor, BM İnsan Ticaretine Karşı Dünya Günü Pazar günü uyardı. Yasal statüden yoksun, yoksulluk içinde yaşayan ve insana yakışır bir işi olmayan kişiler genellikle insan tacirlerinin birincil hedefi haline gelir.

BM başkanı António Guterres, Gün için yaptığı mesajda insan kaçakçılığını "temel insan hakları ve özgürlüklerinin iğrenç bir ihlali" olarak nitelendirdi. Bu suçun savunmasızlıktan beslendiğini ve çatışma ve istikrarsızlık zamanlarında büyüdüğünü ve bugün giderek daha fazla insanın hedef alındığını söyledi. 

Genel Sekreter, "Tespit edilen kurbanların çoğu, çoğu vahşi şiddete, zorla çalıştırmaya ve korkunç cinsel sömürü ve tacize maruz kalan kadın ve çocuklardır" dedi ve insan tacirlerinin cezasız kalmaya devam ettiğini ve işledikleri suçların "geri alınmadığını" kaydetti. neredeyse yeterli dikkat.” 

“İnsanları metalaştıran suçluları adalete teslim etmek için kolluk kuvvetlerini güçlendirmeliyiz. Hayatta kalanların hayatlarını yeniden kurmalarına yardımcı olmak için daha fazlasını yapmalıyız” diye ekledi ve “hiç kimsenin satın alınamayacağı, satılamayacağı veya sömürülemeyeceği bir dünya inşa etmek” için ortak çaba çağrısında bulundu. 

İnsan ticaretiyle mücadele çabalarını hızlandırın

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi ( UNODC ) tarafından yayınlanan 2022 Küresel İnsan Ticareti Raporu'na göre  , insan ticareti vakalarının yüzde 50'den fazlası mağdurlar veya aileleri tarafından gündeme getiriliyor ve yetkililer tespit edip korumakta zorlanıyor. önceki yıllara kıyasla endişe verici yeni bir trend olan insan ticareti mağdurları. 

Bulgular ayrıca, tespit edilen mağdurların yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan kadın ve kız çocuklarının, onları esir alan kişiler tarafından cinsel sömürüye ve daha yüksek düzeyde şiddete maruz kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu, erkeklerin ve erkek çocukların ise zorla çalıştırma ve zorla çalıştırma için giderek daha fazla sömürüldüğünü gösteriyor . suç faaliyetleri.

UNODC liderliğindeki 2023 Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü kampanyası  , mevcut rahatsız edici gelişmeler ve eğilimler hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayarak hükümetlerden, kolluk kuvvetlerinden, kamu hizmetlerinden ve sivil toplumdan önlemeyi güçlendirmelerini, mağdurları tespit edip desteklemelerini ve son vermelerini istemektedir. cezasızlık

Göz önünde bir suç

Birçoğu her gün sokak köşelerinde, şantiyelerde veya fabrikalarda ve halka açık alanlarda aramızda dolaşsa da, milyonlarca insan kaçakçılığı kurbanı dünyanın dört bir yanında fark edilmeden gidiyor. 

UNODC, bu suçun özgünlüğünün o kadar çok olduğunu ve pek çok kurbanın yardım isteyemeyeceğini söyledi. Daha iyi bir yaşam arayışıyla geldikleri bir ülkede yasal statüleri olmayan mağdurlar, insan tacirlerinin asılsız vaatleriyle zincire vurulur.

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly, Gün için yayınladığı video mesajında, "İnsan kaçakçılığı, yalnızca gölgelerde değil, göz önünde de saklanan bir suçtur" dedi.

Tespitin güçlendirilmesi, vakaların soruşturulması ve ilgili suçluların kovuşturulması da dahil olmak üzere insan ticareti mağdurlarının her birine ulaşma çabalarının hızlandırılması çağrısında bulundu. Hayatta kalanları belirlemek, yardım etmek ve desteklemek için daha fazla eyleme ihtiyaç vardır. 

Bu, sağlık hizmetlerinden sosyal hizmetlere ve kolluk kuvvetlerine kadar toplumun tüm sektörlerinin konsolide çalışmasıyla başarılabilir, dedi.

UNODC başkanı, "İnsan ticareti mağdurlarını istismar edebilecek şüpheli faaliyetleri ve hizmetleri bildirerek genel halk da yardımcı olabilirken, sivil toplumun sesi ihtiyacı olanların harekete geçirilmesi ve destek sağlanmasının yanı sıra farkındalığı artırmada çok önemlidir."

Editör: Haber Merkezi