Arap Ülkelerinden İsrail'in Golan Tepeleri Kararına Sert Tepki Arap Ülkelerinden İsrail'in Golan Tepeleri Kararına Sert Tepki

Lübnan saldırılarının ardından savaşın yayılmasından korkuluyor

Kudüs: İsrail ordusu, Beyrut'ta Hamas'ın başkan yardımcısının öldürülmesiyle sonuçlanan saldırının ardından "her türlü senaryoya hazır" olduğunu söyleyerek Gazze Şeridi'ndeki savaşın daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği korkusunu artırdı.

Lübnan'daki üst düzey bir güvenlik yetkilisi, AFP'ye, hareketin 7 Ekim'deki şok saldırılarının ardından Hamas'ı yok etme sözü veren İsrail'in saldırısında Salih El Aruri'nin korumalarıyla birlikte öldürüldüğünü söyledi.

İkinci bir güvenlik yetkilisi de bilgiyi doğrularken, Hamas TV de İsrail'in Aruri'yi Lübnan'da öldürdüğünü bildirdi.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, cinayetle ilgili doğrudan yorum yapmadı ancak sonrasında yaptığı açıklamada, ordunun "savunma ve hücumda tüm alanlarda çok yüksek hazırlık durumunda olduğunu" söyledi. Her türlü senaryoya karşı son derece hazırlıklıyız.”

İsrail daha önce savaş sırasında Gazze'de Hamas komutanları ve yetkililerinin öldüğünü açıklamıştı ancak Aruri öldürülen en dikkat çeken isim ve Aruri'nin ölümü, düşmanlıkların başlamasından bu yana Lübnan'ın başkentine düzenlenen ilk saldırıda gerçekleşti.

Saldırı, yaklaşık üç aydır devam eden İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği yönündeki yaygın korkuları artırıyor.

Hamas, Aruri'nin ölümünün yenilgiye yol açmayacağını söylerken Lübnan merkezli müttefiki Hizbullah, cinayetin cezasız kalmayacağına söz vererek bunu "Lübnan'a yönelik ciddi bir saldırı... ve tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati cinayeti kınadı ve bunun "Lübnan'ı savaşın daha da içine çekmeyi amaçladığını" söyledi.

Sürgünde yaşayan Aruri, İsrail tarafından çok sayıda saldırıyı planlamakla suçlanıyor.

Hamas lideri İsmail Haniye, ölümünün ardından yaptığı açıklamada, "liderleri halkımızın ve milletimizin onuru uğruna şehit olan bir hareketin asla yenilmeyeceğini" söyledi.

AFP'nin İsrail'in resmi rakamlarına dayanan hesaplamasına göre, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği kanlı saldırı, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.140 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

İsrail rakamlarına göre militanlar ayrıca 129'u esaret altında olan yaklaşık 250 kişiyi Hamas yönetimindeki Gazze'ye geri götürdü.

Tarihinin en kötüsü olan saldırının ardından İsrail, Gazze sağlık bakanlığına göre çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 22.185 kişinin ölümüne yol açan amansız bir bombardıman ve kara saldırısı başlattı.

İsrail ordusu, Gazze'deki askerlerin Salı günü çatışmalarda "düzinelerce teröristi" öldürdüğünü ve ayrıca güneydeki Han Yunus kentindeki bir silah deposuna baskın düzenlediğini söyledi.

Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampına düzenlenen saldırının ardından Filistinliler kurbanları kurtarmak ve enkazdan cesetleri çıkarmak için harekete geçti.

“Şu ana kadar çoğunluğu çocuk 12 kadar şehit var. Onların suçu neydi? Bunların arasında benim bir aylık oğlum İsrail'e ne yaptı?” diye sordu Gazi Derviş. “Diğer oğlum da beş yaşında, o da şehit oldu.”

Filistin Kızılayı, daha güneyde, Han Yunus'ta, İsrail'in genel merkezini iki kez vurduğunu, bunun sonucunda buraya ve yakındaki bir hastaneye sığınan yerinden edilmiş insanlar arasında "beş ölü ve üç yaralanma" meydana geldiğini söyledi.

Fathi El-Af, Kızılay saldırısının ardından Nasser Hastanesi'nde yerde sedyede yatan yaralı kızını işaret ederek, "Bize güvenli olan güneye gitmemizi söylediler ama yalancılar" diye bağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı, iddia edilen grevleri "mantıksız" olarak kınadı.

Han Yunus'taki saldırılar gece boyunca Çarşamba sabahına kadar devam etti ve Hamas sağlık bakanlığı "çok sayıda" ölüm bildirdi.

Birleşmiş Milletler kuruluşları, Gazze'de 2,4 milyon insanın kuşatma altında kalmasına neden olan, çoğu yerlerinden edilen ve kış yağmurları sırasında barınak ve çadırlara sıkışan, sarmallaşan insani kriz konusunda alarm verdi.

Birçok Gazzeli gibi güneydeki Refah'a giden Wojud Kamal Al-Shinbary, "Hamaslılar evlerinde ve tünellerde saklanıyor, biz ise yiyecek ve içecek bulamıyor ve soğuktan ölüyoruz" dedi. .

Dünya Sağlık Örgütü, çok az miktarda yardımın girmesi nedeniyle açlık ve hastalık riski konusunda uyardı.

Salı günü İngiltere, bir İngiliz gemisinin Kıbrıs'tan Mısır'a 87 ton Gazze yardımı teslim ettiğini açıkladı; bu, Akdeniz adasından yeni bir deniz koridoru üzerinden yapılan ilk sevkiyattı.

Resmi Filistin haber ajansı Wafa'nın bir gecede çok sayıda İsrail operasyonunu bildirdiği işgal altındaki Batı Şeria'da, AFPTV görüntüleri Ramallah sokaklarında Aruri'nin öldürülmesini protesto eden çok sayıda insanı gösteriyordu.

Filistin başbakanı Mohammad Shtayyeh de cinayeti kınadı ve "bunun ardından gelebilecek riskler ve sonuçlar" konusunda uyardı.

İsrail'in komşu ülkelerde Hamas'ı destekleyen gruplara yönelik saldırıları, daha geniş bir çatışma korkusunu artırdı.

Aruri'nin öldürülmesinin ardından İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile yaptığı görüşmede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'i "özellikle Lübnan'da gerilimi tırmandıracak her türlü tutumdan kaçınmaya" çağırdı.

Geçtiğimiz ay Suriye'de İsrail'in sorumlu tutulduğu bir saldırıda, İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar kolunun üst düzey bir komutanı hayatını kaybetmişti.

Bu arada Yemen'in İran destekli Husi isyancıları da Hamas'la dayanışma amacıyla İsrail'e ve Kızıldeniz'deki kargo gemilerine saldırılar düzenledi. ABD ordusu hayati öneme sahip nakliye hattını korumak için çok uluslu bir görev gücü oluşturdu.

ABD ordusu, Husilerin Salı günü geç saatlerde Kızıldeniz'de stratejik Bab el-Mendeb Boğazı yakınında seyahat eden ticaret gemilerine iki füze ateşlediğini söyledi, ancak bölgede hiçbir gemi hasar bildirmedi.

Fransa'nın BM'deki misyonu, Fransa ve ABD'nin daimi üyesi olduğu Güvenlik Konseyi'nin Çarşamba günü yapılacak bir toplantıda Husi saldırılarını tartışacağını söyledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa