Kırgızistan'daki yetkililer bu hafta dört bağımsız yayın organından 11 gazeteciyi, insan hakları gruplarının Orta Asya ülkesinde demokratik gerilemenin altını çizdiğini söyledikleri bir baskıyla gözaltına aldı.

Baskınlar, Pazartesi günü başkent Bişkek'teki polisin bağımsız yayın kuruluşu 24.KG'nin haber odasına baskın yapması ve bu yayının yöneticisini ve iki üst düzey editörünü kısa süreliğine gözaltına alıp sorguya çekmesiyle başladı.

Basın özgürlüğü gruplarına ve medyada çıkan haberlere göre polis Salı günü 11 muhabiri gözaltına aldı.

Basın özgürlüğü grubu Sınır Tanımayan Gazeteciler'e (RSF) göre, Salı günü gözaltına alınanlar ülkenin seçkinleri arasındaki yolsuzluk iddialarını araştırdılar .

RSF'nin Doğu Avrupa ve Orta Asya masası başkanı Jeanne Cavelier yaptığı açıklamada, "Şüpheli bir suçlamaya dayanan bu tutuklama dalgası, yerel araştırmacı gazeteciliğin tasfiyesi anlamına geliyor." dedi.

Cavelier şöyle devam etti: "Yolsuzluğu araştırmak suç değildir ve polis bir korkutma aracı olarak kullanılmamalıdır. Gazetecilere yönelik bu cadı avını kınıyoruz ve Kırgız yetkililere gazetecileri derhal serbest bırakmaları çağrısında bulunuyoruz."

Kırgızistan içişleri bakanlığı, tutuklamaların Ayt Ayt Dese ve Temirov Live yayın kuruluşlarının sosyal medya sayfalarında "kitlesel ayaklanma" çağrısında bulunan materyaller nedeniyle olduğunu söyledi.

Kırgızistan'ın Washington büyükelçiliği VOA'nın yorum talep eden e-postasına hemen yanıt vermedi.

Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de bulunduğu sekiz insan hakları grubu, Salı günü yaptıkları ortak açıklamada, Kırgız yetkililere çeşitli yayın organlarına karşı açılan "savaş propagandası" ve "kitlesel kargaşaya çağrı" ceza davalarını düşürmeye çağrıda bulundu.

Açıklamada, "Kırgız yetkililerin, ülkenin basın özgürlüğüne saygısını uluslararası yükümlülüklerine uygun hale getirmek için acil ve kararlı adımlar atması gerekiyor." ifadesine yer verildi.

RSF, 2023 yılında 180 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında Kırgızistan'ı 122. sıraya koydu ; bu da bir önceki yıla göre 50 puanlık bir düşüşe işaret ediyor.

İsrail, Hizbullah'ın Nasır Füze Birimi Komutanı Jaafar Khader Faour Öldürdü İsrail, Hizbullah'ın Nasır Füze Birimi Komutanı Jaafar Khader Faour Öldürdü

Kırgızistan parlamentosu şu anda, insan hakları gruplarının, yetkililere haber kuruluşlarını kapatma konusunda geniş yetkiler vermek de dahil olmak üzere hükümetin medya üzerindeki kontrolünü genişleteceği konusunda uyardığı bir medya yasa taslağını değerlendiriyor.

Parlamentonun uluslararası ilişkiler komitesi Pazartesi günü yasa taslağının değerlendirilmesini erteledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa