Mersin Emek Demokrasi Platformu, sokakta yaşayan hayvanların uyutulmasını ve barınaklar altında hapsedilmesini öngören yasa tasarısına karşı çıktığını duyurdu. Platform, yaptığı açıklamada, "Öldüren değil yaşatan yasa istiyoruz. Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat" vurgusuyla, hayvanların yaşam haklarının korunmasını ve insani yöntemlerle yönetilmesini talep etti.

Hayvan hakları savunucuları, önerilen yasa tasarısının sokaktaki hayvanları tehlikeli bir şekilde etkileyebileceği ve barınakları ölüm kampları haline getirebileceği uyarısında bulunuyor. Mersin Emek Demokrasi Platformu, bu yasa tasarısının geri çekilmesi gerektiğini belirtirken, sokakta yaşayan hayvanların korunmasını sağlamak için kısırlaştırma ve aşılatma programlarının teşvik edilmesini istiyor.

Eğitim İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Sema Akgün; Eğitimde Karanlık Devir Eğitim İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Sema Akgün; Eğitimde Karanlık Devir

Resim

Platform, yerel ve ulusal düzeyde bu konudaki farkındalığın artırılması için çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Hayvanların doğal yaşam alanlarında sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için destek beklediklerini ifade eden temsilciler, kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Resim

“Bizler de Mersin’deki tüm duyarlı örgütlerle birlikte karşınızdayız. Yeni yasayla mevcut 'yakala-kısırlaştır-sal' yöntemi yerine 'yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir' metoduna geçiş yapılıyor. Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını tüm kalbimiz, tüm ruhumuz, tüm benliğimizle karşısındayız. Bu katliamcı yasa tasarısının diğer bir boyutu da belediyelerin yıllardır kısırlaştırma ve bakım sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle sorunun bu kadar büyümesidir. Alınmayan bu sorumluluğun cezası hayvanlara ödetilmeye çalışılıyor. Altını çizmemiz gereken bir diğer nokta ise sokak hayvanlarına karşı korku ve panik havasının yaratılmaya çalışılmasıdır. Yasada imzası bulunan iktidar yetkilileri, ülke genelinde sokak hayvanları ile ilgili saldırı ve yaralanma öykülerini yasanın gerekçesi olarak sunuyor, böyle bir talep olduğunu dile getiriyor. Oysa son bir yıl içerisinde sokak hayvanlarının saldırısı nedeniyle ölen insan olmamasına karşın, kadına yönelik şiddet nedeniyle ölen kadın sayısı 315’tir. Dünya’nın bütün canlıların evi olduğu bilinci ile bu katliam yasasının derhal geri çekilmesi, kısırlaştırılan, aşıları yapılan tüm sokak hayvanlarının doğayla iç içe yaşamalarının sağlanması, hayvanları şiddetten koruyacak, yaşatma odaklı bir 'Hayvan Hakları Kanunu' hazırlanması ve yasalaşması sağlanmalıdır.”

Resim

Resim

Editör: Haber Merkezi