Çevre

Mevcut eğilimler, gezegenimizi üç derecelik sonu gelmez bir sıcaklık artışına doğru götürüyor

Kırılan Rekor Sıcaklıklar yeni zirvelere ulaşıyor, ancak dünya (bir kez daha) emisyonları azaltmada başarısız oluyor.

Abone Ol
  • Dünya bu yüzyılda 2,5C-2,9C sıcaklık artışıyla karşı karşıya

  • Isınmayı 1,5°C ile sınırlama şansı yalnızca %14

  • Küresel sera gazı emisyonları 2021'den 2022'ye %1,2 arttı

Pazartesi günü yayınlanan Birleşmiş Milletler analizine göre, ülkelerin iklim değişikliğini sınırlama yönündeki mevcut emisyon taahhütleri, bu yüzyılda hala dünyayı yaklaşık 3 santigrat derece ısınma yoluna sokacak.

Ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etme vaatlerini ihtiyaç duyulan şeyle karşılaştıran yıllık Emisyon Açığı raporu, hükümetlerin iklimi iyileştirmemesi halinde dünyanın sanayi öncesi seviyelerin üzerinde 2,5C (4,5F) ile 2,9C (5,2F) arasında ısınmayla karşı karşıya kalacağını ortaya koyuyor.

Bilim insanları, 3°C'lik ısınmayla dünyanın buz tabakalarının hızla erimesinden Amazon yağmur ormanlarının kurumasına kadar geri dönüşü olmayan pek çok felaket noktasından geçebileceğini öngörüyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Mevcut eğilimler, gezegenimizi 3 derecelik kaçınılmaz bir sıcaklık artışına doğru itiyor" dedi. "Emisyon açığı daha çok bir emisyon kanyonuna benziyor."

Dünya liderleri, Paris Anlaşması'nın 1,5 derecelik ısınma hedefini canlı tutmak amacıyla yıllık BM iklim zirvesi COP28 için yakında Dubai'de bir araya gelecek.

Ancak yeni BM raporu, ısınmayı 1,5°C'de (2,7F) tutmak için gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar %42 oranında düşmesi gerektiğini ortaya koyarak, bu hedefe ulaşılabileceği konusunda umut vermek için çok az şey yapıyor.

En iyimser emisyon senaryosunda bile ısınmayı 1,5°C ile sınırlama şansı yalnızca %14; bu da hedefin artık ortadan kalktığını gösteren giderek artan sayıda bilimsel kanıta ekleniyor.

Küresel sera gazı emisyonları 2021'den 2022'ye %1,2 artarak 57,4 gigaton karbondioksit eşdeğerine rekor seviyeye ulaştı.

TAM RAPOR