BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne ( OCHA ) göre, çatışmalar Pazar günü yoğunlaştı ve hafta boyunca devam etti; kuzeydoğu ve güneydoğu Myanmar'ı önemli ölçüde etkiledi ve artan ihtiyaçlar nedeniyle 48.000'den fazla insanı evlerinden ayrılmak zorunda bıraktı.

Ayrıca üç isyancı gruptan oluşan bir ittifakın ülkenin kuzeyindeki kasabaları ele geçirdiği ve 90'dan fazla ordu karakolunu istila edip işgal ettiğine dair haberler de var. Ordunun en az üç kasabanın kaybını kabul ettiği bildirildi.

Rota kesintisi

Perşembe günü geç saatlerde yayınlanan flaş güncellemede OCHA , kuzey Shan'ı Çin'e bağlayan hayati ulaşım bağlantılarının Myanmar Silahlı Kuvvetleri (MAF) ve Etik Silahlı Örgüt (EAO'lar) kontrol noktaları tarafından engellendiğini bildirdi.  

BM, insani yardımların Suriye'deki ihtiyaçlara yanıt vermeye devam ettiğini belirtti BM, insani yardımların Suriye'deki ihtiyaçlara yanıt vermeye devam ettiğini belirtti

Kuzey Shan, doğu Bago ve Kayin eyaletlerindeki çok sayıda yerde mobil veri ve telekomünikasyonda "kapsamlı kesintiler" yaşanırken, en az bir kritik köprü yıkıldı.

Flaş güncellemeye göre, aralarında çocukların da bulunduğu 13 sivil, çeşitli yerlerdeki çatışmalarda hayatını kaybetti, ayrıca iki sivil de acil sağlık hizmetlerine erişemedikleri için hayatını kaybetti. Çok sayıda kişinin yaralandığı belirtiliyor.

İnsani ihtiyaçlar

OCHA'ya göre, kuzey Shan eyaletinde inanç temelli kuruluşlar ve ev sahibi topluluklar barınak, yiyecek, içme suyu, hijyen malzemeleri ve gıda dışı malzemeler de dahil olmak üzere acil yardım sağlıyor.  

27 Ekim'den bu yana yeni yerlerinden edilmiş kişilerin neredeyse tamamı dini yerleşim yerlerine sığınıyor ve çok azının önceden var olan Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler (ÜİYOK) sitelerine girdiği biliniyor.

Boşluklar ve zorluklar

OCHA, zamanında yardım sağlamak için güvenli ve engelsiz insani erişim ihtiyacının altını çizdi. Özellikle kuzey Shan'da telekomünikasyonun kesintiye uğramasının yardım çalışmalarını engellediğini de sözlerine ekledi.

Açıklamada, "Devam eden çatışmalar, kontrol noktalarının varlığı, kapalı yolların varlığı ve köprülerdeki yapısal hasarlarla birleştiğinde, insani yardım kuruluşlarının etkilenen insanlara ulaşma, ihtiyaçların doğrulanması ve hayati önem taşıyan malzemeleri taşıma yeteneğini ciddi şekilde kısıtlıyor" ifadeleri kullanıldı.

İnsan hakları durumu

Bu arada Özel Raportör Tom Andrews , ülkedeki insan hakları krizinin "kötü olduğunu ve katlanarak kötüleştiğini" söyledi.

Bağımsız insan hakları uzmanı, geçtiğimiz hafta New York'ta BM Haberleri'ne verdiği röportajda , Genel Kurul'a sunduğu raporun kenarlarında ülkedeki durumu anlatarak kimsenin güvende olmadığını ekledi.

Editör: Haber Merkezi