Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Nevroz UYSAL ASLAN; “Hasta mahpus Muhammed Mahmud DERVİŞ’in sağlığa erişimini, yabancı mahpusların yaşadığı aile ile görüşme, telefon hakkı, vasi tayini, temsil edilme hakları vd. Adalet Bakanı Sn. Yılmaz TUNÇ tarafından cevaplandırılması için verdiğimiz yazılı soru önergesini sorduk.”
Nevroz UYSAL ASLAN tarafından yapılan açıklamada; “Her ne kadar sözlü olarak ihtiyaç duyulan protez, koltuk değneği talebini karşılayacağı ifade edilmişse de henüz somut adım atılmamıştır. Bu konuyu Muhammed DERWİŞ şahsında yabancı uyruklu mahpusların durumuna dikkat çekmek ve konunun ele alınması için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuru yaptık” dedi.
Konuyla ilgili açıklama şu şekilde;
İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU BAŞKANLIĞI’NA
Ağır hasta Muhammed Mahmud DERVİŞ, 10/04/2023 tarihinde Kırşehir S Tipi Cezaevi’nden İnsan Hakları Derneği’ne başvuru yaparak cezaevinde yaşadığı hak ihlallerini aktarmıştır. Suriye’de insanlık düşmanı İŞİD’e karşı savaşan Muhammed Mahmud Derviş, Özgür Suriye Ordusu olarak bilinen örgütün eline geçmiştir. Özgür Suriye Ordusu tarafından sağ bacağı dizden aşağı kesilerek ağır işkence edildikten sonra 2016 yılında Türkiye’ye teslim edilmiştir. İskenderun Devlet Hastanesinde bir kısım tedavisi yapılan Derviş, hemen sonrasında İskenderun T Tipi Cezaevine gönderilmiştir. Bir yıl sonra buradan tahliye edilen Derviş, kısa bir süre sonra yeniden gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Hatay T Tipi Cezaevi’ne gönderilen Derviş, burada İŞİD’lilerin bulunduğu koğuşlarda tutulmuştur. 3 yıl boyunca adli ve İŞİD’lilerin bulunduğu koğuşlarda kendi değimi ile her saniyesi işkence ile geçmiştir. Hatay T Tipi Cezaevi’nde derisi zımbalanmış ve her türlü insanlık dışı muamele ile karşılaşmıştır. Bu süreçte gördüğü işkencelerden kaynaklı iç kanama geçirmiştir.
Mayıs 2022’de Maraş Türkoğlu 2 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Derviş, bu kez El-Nusra üyelerinin bulunduğu koğuşta kalmaya zorlanmıştır. Burada da El-Nusra üyelerinin işkencelerine maruz kalan Derviş bir süre sonra siyasi mahpusların bulunduğu koğuşa gönderilmiştir. Derviş, ancak burada mahpusların yardımlarıyla ihtiyaçlarını karşılamaya, ilaçlarına erişmeye ve ilgili başvurularını yapabilme imkanlarına kavuşabilmiştir.
İşkence ile kaybettiği dişlerinin tedavisi için götürüldüğü hastanede aşağılanmış ve tedavisi yapılmamıştır. Bir süre sonra Kırşehir S Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Derviş, gördüğü insanlık dışı işkenceler nedeniyle yaşadığı ağır sağlık sorunlarına rağmen burada da tedavi hakkından mahrum bırakılmıştır.
Kırşehir S Tipi Cezaevi idaresine protez bacak için başvuru yapmış ancak olumsuz cevap almıştır. İHD’ye durumunu anlatan 10/04/2023 tarihli mektubundan sonra cezaevi idaresince kendisinin protez hakkı olduğu belirtilmiş fakat ücreti karşılama şartı ile protez başvurusu yapılabileceği söylenmiştir.
Hiçbir yakını ve vasisi olmadığından ve de geliri bulunmadığından protez ücretini karşılayamamıştır. Derviş’in ayakta kalmak için kullandığı koltuk değnekleri de eskimiş ve işlevini yitirmiştir. Kanedyen değnek ihtiyacı da hesabında para olmadığından cezaevi idaresi tarafından karşılanmamıştır. Kılık kıyafet dahil hiçbir ihtiyacını karşılayamayan Derviş, ÖSO’nun elinde ve Türkiye cezaevlerinde gördüğü işkence ve kötü muameleden kaynaklı hafıza kaybı yaşadığı belirtilmektedir. Cezaevlerinde yaşadığı yoğun hak ihlali ve tedavisinin engellendiği iddia edilen Muhammed Mahmud Derviş’in acil tedavi edilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.
Tüm bu sebeplerle,
1- Cezaevlerinde yaşadığı hak ihlallerine ilişkin araştırma yapılması ve hasta mahpusun cezaevinde kalma koşullarının incelenmesi için Kırşehir S Tipi Cezaevi’ne bir ziyaret planlanmasını,
2- Türkiye cezaevlerinde tutulan yabancı uyruklu mahpusların sayıların tespitini,
3- Bu örnekte olduğu gibi yabancı uyruklu hükümlü ve tutukluların ailelerine ulaşma, telefon hakkı, vasi tayini vd hukuksal süreçlerdeki sorunların tespiti ile sorunları çözecek uygun yasal düzenlemelerin yapılmasının sağlanmasını,
4- Hasta mahpusun ihtiyaçları çerçevesinde Cezaevi İdaresi, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile görüşülmesini,
5- Tüm cezaevlerindeki ağır hasta mahpusların sayısının, sağlık durumlarının tespiti için Adalet Bakanlığı ile görüşülmesini,
6- Sağlık Bakanlığı’nı ile görüşülüp cezaevlerindeki hasta mahpuslar için özel randevu sistemi kurulması için girişimlerde bulunulmasını, arz ve talep ediyorum.