Siyaset

Nevroz Uysal Aslan'dan Çocuk İşçiliğine Tepki: "MESEM Uygulaması Çocukları Patronlara Ucuz İş Gücü Olarak Sunuyor"

Abone Ol

Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasıyla çocukların iş gücü olarak kullanıldığını belirterek sert eleştirilerde bulundu. Aslan, lise çağındaki çocukların MESEM’lerle okuldan koparıldığını ve devlet eliyle sermaye ve patronlara ucuz iş gücü olarak sunulduğunu ifade etti.

Çocuk İşçiliği Ortaokullara İniyor

Nevroz Uysal Aslan, MEB’in bu yıl 10 ilde 196 okulda pilot uygulama olarak başlattığı zanaat atölyelerinin, ortaokul öğrencilerini de erken yaşta mesleki eğitime dahil ederek çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığını vurguladı. Aslan, "Liselerde MESEM’lerle devam eden çocuk işçiliği, zanaat atölyeleriyle ortaokullara kadar indi ve yeni bir boyut kazandı" dedi.

Sermayeye Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Projesi

MEB’in hazırladığı "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi"nin Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girmesiyle, mesleki eğitimin tamamen sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendirildiğini belirten Aslan, “Bu belge, çocukları iş gücü olarak hazırlamayı amaçlıyor. OSB’lere kurulan meslek liseleri, patronların kar hırsıyla çocukları örgün eğitimden uzaklaştıracak” ifadelerini kullandı.

Aslan, MEB’in stratejik planında yer alan, mesleki teknik eğitimde "sektöre entegre okul" gibi kavramların eğitimin nitelik kaybına yol açacağını belirtti. Ayrıca, çocuk işçiliğini yasal bir kılıfa sokan bu tür uygulamaların, çocukların gelişim süreçlerine zarar verdiğine dikkat çekti.

MESEM ve Zanaat Atölyeleri Sorularla Gündemde

Nevroz Uysal Aslan, Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelttiği sorularla MESEM ve zanaat atölyeleri uygulamalarının detaylarının açığa çıkarılmasını talep etti. Çocuk işçiliğini teşvik eden bu politikalarla ilgili olarak şu soruları yöneltti:

  1. Bu uygulamaların çocukları ucuz iş gücü olarak görmelerine karşı alınacak önlemler nelerdir?
  2. 12-13 yaşındaki çocukların iş gücü olarak kullanılmasının önüne nasıl geçilecek?
  3. MESEM’lerde yaşanan iş kazalarının daha küçük yaş gruplarında yaşanmaması için hangi tedbirler alınacaktır?
  4. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocukların sayısının artmasıyla MESEM sayısının artırılmasının gerekçesi nedir?
  5. Eğitim sistemimizin patronların ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi eğitimin niteliğini nasıl etkileyecektir?

Aslan, MEB’in bu uygulamalarıyla çocukların eğitim hakkının ihlal edildiğini ve eğitim sisteminin sermayenin çıkarlarına göre düzenlenmesinin çocukların geleceğini tehdit ettiğini vurguladı.