İslamabad, Pakistan – Bir sivil toplum örgütünün hazırladığı rapora göre, 2023 yılında Pakistan'da günde ortalama 12 veya her iki saatte bir çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı belirtiliyor.
İslamabad merkezli STK Sahil, Perşembe günü yayınladığı altı aylık raporunda, bu yılın Ocak ve Haziran ayları arasında yetkililere toplam 2.227 çocuk cinsel istismarı vakasının bildirildiğini söyledi.
1996 yılından bu yana faaliyet gösteren STK, verilerini gazete haberlerinin yanı sıra doğrudan kendilerine bildirilen vakalardan da derliyor. 2023 yılında kaydettiği vakalarda 1.207 kız ve 1.020 erkek çocuğun bulunduğunu söyledi.
Sahil'in ulusal adli yardım koordinatörü Imtiaz Ahmad Soomrah, El Cezire'ye, istismar vakalarının çoğunun 6 ila 15 yaş arasındaki çocukları kapsadığını söyledi.
Vakaların yüzde 47'sinden fazlası bu yaş grubu arasında bildirildi ve bunlar arasında, kızlara (457) kıyasla erkek çocukların (593) daha fazla cinsel istismara uğradığı bildirildi" dedi.
STK'nın raporunda, bu yıl kaydettikleri 2.200'den fazla vakanın 912'sinde sanıkların, mağdur çocuk çocuğun tanıdıkları olduğu belirtildi.
Sahil raporu ayrıca bu vakaların neredeyse yüzde 75'inin ülkenin en kalabalık eyaleti olan Pencap'tan bildirildiğini söyledi.
Güney Sindh eyaletinde 314 vaka görülürken, ulusal başkent İslamabad'ın federal bölgesinde 2023'ün ilk altı ayında 161 çocuk cinsel istismarı vakası görüldü.
Soomrah, Pencap'ın en yüksek sayıda vakayı kaydetmesinin aynı zamanda eyaletteki daha iyi polislik ve raporlama mekanizmalarına da bağlandığını söyledi.
"Pencap'ın salgından en çok etkilenen bölge olmaya devam ettiğine şüphe yok ancak etkin raporlama mekanizmaları sayesinde rakamlarını bilebildiğimiz de bir gerçek" dedi.
Soomrah, Pakistan'ın en büyük ve en yoksul eyaleti olan güneybatıdaki Belucistan eyaletinden bu tür bilgilerin gelmemesinden yakındı.
"Belucistan'da tüm eyalette toplam yalnızca 24 vaka rapor edildi ve bu oldukça inanılmaz" dedi.
Soomrah, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında mahkumiyet eksikliğini zayıf yargı sistemine ve toplumsal eğilimin meseleyi mahkeme dışında çözme eğilimine bağladı .
“Hukuk sistemimiz bu menfur suçların yıllarca sürmesine izin veriyor. Çocuklara yönelik cinsel istismar davalarında mahkûmiyet oranı yüzde 2 bile değil ve hukuki süreçlerden geçen bu davaların çoğu, iki tarafın uzlaşmasıyla çözüme kavuşuyor” dedi.
İslamabad merkezli avukat, bunun mağdur ailelerinin karşılaştığı sosyal ve ekonomik baskılardan ve cinsel istismarla ilgili damgalamadan kaynaklandığını söyledi.
Pakistan insan hakları bakanlığında üst düzey bir yetkili olan Muhammad Arif Leghari, Al Jazeera'ye hükümetin çocukları cinsel istismardan korumak için daha iyi mekanizmalar hazırladığını söyledi.
“İnsanlar hukuk sistemimizin yavaş olduğundan şikayetçi ama anayasal ve hukuki yükümlülüklerimizi yerine getirmemiz gerektiğinin anlaşılması gerekiyor. Mahkemelerin süreci detaylı bir şekilde gözden geçirmesi, her iki tarafın iddialarını dinlemesi ve prosedürlerin tamamlanması için süre tanıması gerekiyor ki kimse hukukun suistimal edildiğini iddia etmesin" dedi.