Sanal Gerçeklik (VR) Gözlükleri
Dijital çağ, bilişim teknolojileri eğitimden sağlığa, enerji, akıllı kentler, yapay zekâ -zekâ birlikte düşüncelerinin bütünleştiği yeni düşsel düzlemlere yönelmesi bilgisayarlar, mobil cihazlar, internet bulut bilişim ağları, blockchain finansın para kavramı yerine dijital coin ile tüm birey ve kurumlara kendi ölçülerine uygun yeni güç tanımlaması ile ilk çağlarda Likyalılar değişim aracıyla kullanıma başladığı paranın dolaşımının sonlandığı ve tek bir finans ölçü biriminin geliştiği bir çağın eşiğindeyiz.
Yaşadığımız dünyada gelişmiş bir şekilde uygar biçimde yönetimlerinde yazılı basının yerine dijital elektronik medya, toplumların yönetiminde siyasi partilerin, kamu yararına kurulu derneklerin, sendikaların, diğer kurumların katılımcılığı sağlayamadığı yapay zeka destekli sosyal medyanın Facebook, Instagram, YouTube, WhatsApp, metaverse, Google ,görsel iletişim, toplumların bilişim teknolojileri ile klasik yönetimler yerine Sanal Gerçeklik VR (Virtual Reality) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) (Augmented Reality) birlikte yönetimlerinin çok hızlı geliştiği bir süreçteyiz.
Dijital Dönüşüm
Bu dijital dönüşüm, bireylerin toplumların yeni yaşam alışkanlıkları ile içiçe olmaları dijital oyunlar ve bu oyunların gelişmesi Apple, Google, Elon Musk TESLA, Metaverse Platformu, Microsoft, Alfabet, Samsung, Amazon, Alibaba ve diğer teknoloji şirketleri cihazlar ve uygulamalarını sürekli geliştirmek için ışık hızına yakın hızlarla yeni araştırmalarını sürdürmektedirler.
Yaşadığımız sonsuz evren, kuantum düşünce tekniği ile Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) bulunduğumuz düzlemde bağımsız bir şekilde günümüzde tanımlamakta zorlanabileceğimiz görselliği yaşamlarımızın içinde geliştirecektir. Bu tanımlamada Metaverse ile başlayan Sanal Gerçeklik Artırılmış Gerçeklik ile belirttiğimiz Apple, Samsung, Google,Oculus(Göz) VR ve diğer tüm teknolojik cihazlar yaşadığımız dünyada başka boyutların içinde olmamızı sağlayacaktır.
Bu Sanal Gerçeklik VR Gözlüklerinden bazıları
Google Cardboard VR 360 video izleme için Android telefonlar ile YouTube da bir VR video seçilir, oynatma tuşuna dokunarak mobil telefona Cardboard uygulama indirilir.
Sony PlayStation VR 2 Sanal Gerçeklik VR gözlüğü 2000*2040 piksel çözünürlük ile en gelişmiş cihazdır.
Meta Quest 3 512 GB Sanal Gerçeklik gözlük.
Samsung Gear VR,HTC Vive
Apple Vision Pro
Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri 2024 Mart ayında kullanıma sunulacak
Sanal Gerçeklik VR Gözlüklerinden en gelişmiş olduğu Apple tarafından 2024 Mart ayında kullanıma sunulacak olan Vision Pro yu geleceğimizde neler yapabileceğimizi görebilmek için üreticisi Apple 'in belirttiği teknik özelliklerini ve uygulamalarını yakından tanımlamalıyız.
Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri yaşadığımız dünyayı tamamını kapsayacak şekilde tasarlanmıştır ekranlara sahip kullanıcıların gerçek dünya ile etkileşimde bulunmasına olanak sağlar. Oyunlarda, simülasyonlarda, eğitimde, tıp ve mühendislik alanlarında, askeri ve Uzay, giyilebilir teknolojik cihazlarda psikolojik tedavilerde terapi, fobilerden kaygılardan kurtulmalarına yardımcı olabilir, kullanıcı gerçek dünyada bu gibi durumlarla başa çıkmayı öğrenebilir.
Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri ile gerçek dünyada olmayan veya zor erişilen yerlerde, dünyanın farklı yerlerinde, uzayda gezinti yapılabilir. VR gözlükler kullanıcılara eğlenceli ve öğretici deneyimler sunar.
Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri akıllı mobil telefonlarda Bluetooth ile eşleştirme yapılarak çalışır, eşleştirme tanımlandığında Sanal Gerçeklik VR gözlük ile senkronize olur, gözlük lensleri odaklarının ayarı ile sanal gerçeklik deneyimi daha gerçekçi olarak çalışır.
Apple Vision Pro Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri Apple tarafından 2024 Mart ayında kullanıma sunulacak olduğu belirtilmektedir. Vision Pro ile neler yapılacağını yapılacağını görebilmek için üreticisi Apple 'in belirttiği teknik özelliklerini ve uygulamalarını incelemeliyiz.
Apple Vision Pro bağımsız çalışan, hareket, el, göz, ses, takibi yapabilen, dahili hoparlörler ve mikrofon ile Artırılmış Gerçeklik AR son teknoloji ve gelişmiş kameralar ile donatılmış günlük yaşamı daha da kolaylaştıran akıllı cihaz VR Gözlükleri ile kullanıcılara gerçek dünya ile sanal dünyayı benzersiz bir deneyim ile sunacağı belirtilmektedir.AR ve VR teknolojileri birlikte kullanabilen uzamsal bilgisayarlar iç ve dış kameralarla artırılmış deneyimini ileri boyuta taşır, kullanılan alanların çevresini haritalayabilen kameralar gerçek dünyayı 3B pencereler içerikleri görüntüleyebilir, sanal ortama geçiş için kameraları kontrol edebilir, oyun oynama, iletişim kurulabilir.
Apple Vision Pro giyilebilir mekânsal bilgi işlem aygıtı Vision OS işletim sistemi ile çalıştığı belirtilmektedir.
Apple Vision OS uygulamaları mail, mesajlar, safari, fotoğraflar ve tüm özellikleri ana sayfada bulunmaktadır.
Apple VR Gözlükleri ,12 farklı kamera,5 sensör,6 mikrofon,2 kamera artırılmış gerçeklik için bir milyar piksel/sn tüm işlemleri M2 işlemci ile sorunsuz çalışmaktadır.
AR ve VR uygulamaları Apple Vision Pro teknolojileri çağımızın yeni bir devrimi olarak tanımlanmaktadır. Yeni bir dünyada sıra dışı deneyimlere geçiş demektir.
Sonuç olarak, Bilişim teknolojileri dijital çağ tuşlu telefonlardan dokunmatik telefonlara geçiş benzer dönem olarak Apple Vision Pro cihazını tanımlamaktadır.
Bu teknolojiler ile bilgisayarlar ile mobil telefonların tek cihazda buluşacağı belirtiliyor. Sunulan bilgiler cep telefonları ile kişisel bilgisayarların kullanımları tarihte karışabilir . Bugün airpods ile sokaklarda, her yerde konuşarak, gülerek dolaşan kişilere alıştık, buna benzer durum Apple Vision Pro Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri ile gezen insanlar görebileceğiz.
Mx chip ve batarya performansı optimize, Vision Pro cihazların iPhone, iPad ve Macbook talepleri etkileyebileceği bu nedenle Apple Vision Pro cihazları kullanıcılara kontrollü olarak sunulacağı belirtilmektedir
Dijital teknolojiler ile yeni bir çağın içindeyiz.
Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri yazıma katkılarından dolayı Dijital Bridge Technology -CTO Türkiye Yazılımcılar Federasyonu TÜYAFED Yazılım Komitesi Başkanı, Adana Bilişimci İş İnsanları Derneği ABİAD üyesi Kıdemli Yazılım Geliştirici Sayın İlker Yıldızak'a teşekkür ediyorum.