BM sağlık kurumu Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze ve Batı Şeria'daki hastanelere ve diğer hayati tıbbi altyapıya, İsrail'in güneyinde Hamas liderliğindeki terör saldırısına yanıt olarak bölgede savaşın patlak vermesinden bu yana yaklaşık 600 kez saldırıya uğradığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık hizmetlerine yönelik saldırılarına ilişkin son verilere göre , işgal altındaki Filistin Bölgesi'ndeki sağlık tesislerinde geçen yıl 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 613 kişi öldü (606'sı Gazze'de ve yedisi Batı Şeria'da) ve 770'den fazla kişi de yaralandı ( DSÖ ). 

Devam eden çatışma ve bombardımanı kınayan DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, "insani yardım alanının sürekli daralması ve sağlık hizmetlerine yönelik devam eden saldırılar Gazze halkını kırılma noktasına itiyor" dedi.

Gazze Şeridi'ndeki çocuklar, hastalık vakalarının artması, beslenmenin azalması ve düşmanlıkların artmasının on dördüncü haftasına yaklaşması nedeniyle hayatlarına yönelik üçlü ölümcül bir tehditle karşı karşıya.

Binlerce çocuk şiddet nedeniyle hayatını kaybederken, çocukların yaşam koşulları hızla kötüleşmeye devam ediyor; çocuklarda artan ishal vakaları ve gıda yoksulluğu, çocuk ölümlerinin artması riskini artırıyor.

Yüzlerce tesis vuruldu

DSÖ'nün sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları kapsayan çevrimiçi platformu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 304 saldırının gerçekleştiğini belirtti. Saldırılar 94 sağlık tesisini (hasar gören 36 hastanenin 26'sı dahil) ve 79 ambulansı etkiledi.

Batı Şeria'da 286 saldırıda 7 kişi öldü, 52 kişi yaralandı. 212 ambulansın yanı sıra 24 sağlık tesisi de etkilendi.

Çocuklar için 'kabus' koşulları: UNICEF

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF başkanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze'deki çocukların “her geçen gün daha da kötüleşen bir kabusun içinde kaldıklarını” söyledi.

Catherine Russell, gençlerin "önlenebilir hastalıklar ve yiyecek ve su eksikliği nedeniyle giderek daha fazla risk altında olduğunu" belirtti. Tüm çocuklar ve siviller şiddetten korunmalı ve temel hizmet ve malzemelere erişebilmelidir.”

Beş yaşın altındaki çocuklarda ishal vakaları, 17 Aralık'tan itibaren yalnızca bir hafta içinde 48.000'den 71.000'e yükseldi ; bu, günde 3.200 yeni ishal vakasına eşdeğerdir.

Önemli artışın Gazze'deki çocuk sağlığının "hızla kötüleştiğini" gösterdiğini söyledi. Çatışmaların tırmanmasından önce, beş yaşın altındaki çocuklarda ayda ortalama 2.000 ishal vakası kaydediliyordu.

Yardım çabaları sekteye uğradı

Yardım koordinasyon ofisi OCHA'nın sözcüsü Eri Kaneko tarafından Perşembe günü yayınlanan bir bildiri , insani yardım görevlilerinin, yardımın hızı ve hacminin sahadaki koşullar nedeniyle sürekli olarak engellendiği yönündeki tekrarlanan endişelerini yineledi.

"BM ve insani yardım ortaklarımız Gazze'de artan ihtiyaçları karşılamak için ellerinden geleni yapmaya kararlılar ve bunu yapmaya devam ediyorlar. Ancak çalışma ortamı ve müdahale kapasitesi güvenlik riskleri, mobilite kısıtlamaları, gecikmeler ve reddetmeler nedeniyle engellenmeye devam ediyor” dedi Bayan Kaneko.

“Çok sayıda denetim, uzun kamyon kuyrukları ve geçiş noktalarındaki zorluklar operasyonları aksatmaya devam ediyor. Gazze'de yardım operasyonları sürekli bombardımanlarla karşı karşıya kalıyor; yardım çalışanları öldürülüyor ve bazı konvoylara ateş açılıyor.

OCHA yetkilisi diğer zorlukların zayıf iletişim, hasarlı yollar ve kontrol noktalarındaki gecikmeler olduğunu açıkça belirtti.

"Gazze'de etkili bir yardım operasyonu güvenlik, güvenli çalışabilecek personel, lojistik kapasite ve ticari faaliyetlerin yeniden başlamasını gerektirir."

Ekran görüntüsü 2024-01-06 103223

142 UNRWA çalışanı öldürüldü

Bu arada BM'nin Filistinlilere yardım sağlayan kuruluşu UNRWA , çatışmaların başlangıcından bu yana öldürülen toplam personel sayısının 142 olduğunu söyledi .

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı da geçen yıl 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 1,9 milyona yakın insanın, bazıları birden çok kez yerinden edildiğini bildirdi.

UNRWA, bu sayının Gazze Şeridi'ndeki nüfusun yüzde 85'inden fazlasını temsil ettiğini belirterek, ailelerin "güvenlik arayışı içinde defalarca" hareket etmek zorunda kaldıklarını da sözlerine ekledi .

Yaklaşık 1,4 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişi (ÜİYOK), şu anda Gazze Şeridi'nin beş vilayetindeki 155 UNRWA tesisinde barınıyor .

Gerginliğin başlamasından kısa bir süre sonra en son revize edilen verilere göre bu rakam, kuzeydeki ve Gazze Şehri'ndeki 160.000 kişiyi de içeriyor.

BM ajansının güncel açıklamasında, 500.000 kişinin daha "bu tesislerin yakınında bulunduğunu ve UNRWA'dan yardım aldığını" belirtti.

IOM 69 milyon dolarlık itiraz başlattı

BM'nin göç ajansı IOM, İşgal Altındaki Filistin Topraklarında artan ve kritik insani ihtiyaçlara yönelik müdahalesini desteklemek amacıyla Cuma günü 69 milyon dolarlık acil bir çağrı başlattı.

Çağrı aynı zamanda Gazze'de devam eden çatışmalardan etkilenen komşu ülkeleri de kapsıyor.

IOM yaptığı açıklamada yüz binlerce sivilin acilen yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak onlara yardım ulaştırılması, “sınırdaki insani yardım tırlarının uzun temizleme prosedürleri (ve) yoğun kara operasyonu ve çatışmalar” nedeniyle engellenmeye devam ediyor.

BM ajansı, iletişim ağlarındaki "sık sık kesintilerin" insani yardım koordinasyonunu da engellediğini belirterek, "güvensizlik, kapalı yollar ve yakıt kıtlığının yanı sıra" dedi.

Netanyahu Suriye'ye Girdi: Uluslararası Tepkiler Yükseliyor Netanyahu Suriye'ye Girdi: Uluslararası Tepkiler Yükseliyor

IOM, Gazze dışında, İsrail ile Lübnan arasındaki sınır bölgelerinde kötüleşen güvenlik durumunun yaklaşık 76.000 insanı güney Lübnan'daki evlerinden ayrılmak zorunda bıraktığını kaydetti.

Editör: Süleyman Devrim Boğa