Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin (SHP) Genel Başkanlığına Burak Çelik Seçildi

Ankara, - Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP), film yapımcısı ve sinemacı Burak Çelik'in genel başkanlığa seçildiğini duyurdu.

SHP Kurucular Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, partinin resmi olarak 28 Haziran 2023'te, yaklaşık 5 aylık çalışmalar sonucu, geçmişte SHP, DSP ve CHP'de siyaset yapmış isimlerin oluşturduğu Yüksek İstişare Kurulu'nun ortak noktada buluşmasıyla kurulduğu belirtildi.

Açıklamada, partinin yıllar sonra yeniden Türk siyaset sahnesinde yer almasının bazı kesimleri rahatsız ettiği, günlerdir partiye ve Kurucular Kurulu üyelerine baskı yapıldığı kaydedildi.

Partinin yeni genel merkez binasının bu ay içerisinde hizmete açılacağı, çok sayıda sinema sanatçısının, eski ve güncel belediye başkanının, bürokrat ile aktif görevde bulunan meclis üyesinin partiye katılmak istediği belirtilen açıklamada, 60 ilde teşkilatlanarak eylülde kongre yapılacağı bilgisi verildi.

Ffffi

“Bizler, Bu Millete Yeni Bir Yol Açmak İstiyoruz”

Türkiye'nin tüm kesimlerini kucaklayan bir siyasi anlayışla, Atatürkçü ve özgürlükçü olarak milletin huzuruna çıkmaktan gurur duyulduğu bildirilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hiçbir siyasi partiyi bölmek, desteklemek ya da kaybettirmek gibi bir gayemiz yoktur. Bizler, bu millete yeni bir yol açmak istiyoruz. Kurucu Genel Başkanımız merhum Erdal İnönü, liderimiz Mustafa Kemal Atatürk'tür. Kurduğumuz 7 kişilik Yüksek İstişare Kurulumuzun ortak desteği ve kurucular kurulumuzun imzası ile partimizin genel başkanlığına, uzun yıllar belediye başkanlarının ve milletvekillerinin danışmanlık ve reklam çalışmalarını yürüten, genç, dinamik, Erdal İnönü'nün mirası olan sosyal demokrasiyi yeniden genç kuşaklara ve milletimize aktaracak kişi, film yapımcısı ve sinemacı Burak Çelik seçilmiştir."

9 Temmuz’da Listeye Girdi

İzmir Körfezi'nde AK Parti Heyeti İnceleme Yaptı, Vekilin Doğum Günü Kutlaması Tepki Çekti İzmir Körfezi'nde AK Parti Heyeti İnceleme Yaptı, Vekilin Doğum Günü Kutlaması Tepki Çekti

Kuruluş işlemleri tamamlanan Sosyaldemokrat Halkçı Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının "faaliyette olan siyasi partiler" listesinde yer aldı.

Kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığına verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kuruluş işlemleri 28 Haziran 2023'te tamamlanan partiyi "faaliyette olan siyasi partiler" arasına ekledi. Listede kısaltması "SHP" olarak yer alan partinin adresi, Kızılay Karanfil Sokak'ta gösterildi.

Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin kurucuları şu isimlerden oluştu:

"Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın."

SHP’nin Geçmişi

Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP), 1985 yılında Halkçı Parti ve SODEP'in birleşmesiyle kurulan, Türkiye’nin sosyal demokrat siyasi hayatında önemli bir yer tutan partidir. SHP, özellikle 1980’li ve 1990’lı yıllarda Türk siyasetinde aktif rol oynamıştır.

SHP'nin Kuruluşu ve İlk Yılları

1985 yılında kurulan SHP'nin kurucu Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan’dı. Ancak, 1986 yılında Gürkan’ın görevini Erdal İnönü’ye devretmesiyle parti yeni bir ivme kazandı. SHP, 1980 darbesi sonrasında yeniden yapılanan Türkiye siyasetinde, sol görüşlü seçmenler için bir çekim merkezi haline geldi.

İktidar Dönemleri ve Koalisyon Hükümetleri

SHP, 1991 genel seçimlerinde önemli bir başarı elde ederek Doğru Yol Partisi (DYP) ile koalisyon hükümeti kurdu. Bu koalisyonda Süleyman Demirel Başbakan, Erdal İnönü ise Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Bu dönem, SHP'nin Türk siyasi tarihinde önemli bir yer edinmesini sağladı.

1993 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatı sonrası Süleyman Demirel Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı oldu. Demirel’in Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte, DYP Genel Başkanlığı’na Tansu Çiller seçildi ve SHP-DYP koalisyonu devam etti. Bu dönemde SHP, hükümette etkin bir rol oynadı ve birçok bakanlıkta görev aldı.

Partinin Feshi ve CHP ile Birleşme

SHP, 1993 yılında yapılan kurultayda Murat Karayalçın’ı genel başkan olarak seçti. Ancak 1995 yılında yapılan SHP-CHP ortak kurultayında, SHP'nin feshedilerek Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katılmasına karar verildi. Bu birleşme, Türk solunda güç birliği oluşturma amacı taşıyordu.

Yeniden Kuruluş ve Gelecek Beklentileri

Yargıtay’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) 28 Haziran 2023 tarihinde yeniden kurulmuştur. Partinin genel merkezi Ankara Karanfil Sokak’ta bulunmaktadır. SHP'nin yeniden kuruluşu, Türk siyasetinde yeni bir dönemin habercisi olarak görülmektedir. Parti, geçmişteki mirasını ve tecrübelerini yeniden canlandırarak, sosyal demokrat politikalarıyla Türkiye’nin siyasi hayatında yeniden etkin bir rol üstlenmeyi hedefliyor.

Editör: Haber Merkezi