DİSK Araştırma Merkezi, Enflasyonda mızrak çuvala sığmıyor! DİSK Araştırma Merkezi, Enflasyonda mızrak çuvala sığmıyor!

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu asgari ücrete ara zam yapmayan iktidara seslendi: “Ölme eşeğim ölme yaz gelince yonca bitecek”!

Temmuz ayının sonu yaklaşırken halen asgari ücret konusunda adım atmayan iktidara tepkiler devam ediyor. Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, iktidarın sürekli olarak dile getirdiği “asgari ücret artırıldığında enflasyon artar” sözüne tepkisini devam ettirdi.

Yıl sonu enflasyonunu %38 olarak öngörülmesinin gerçekçi olmadığını vurgulayan Özdemiroğlu, Dünya Bankası gibi birçok kuruluşun bunun çok üstünde olacağını düşündüklerini söyledi. İktidarın kendisinin bile inanmadığı bir yıl sonu enflasyon hedefi ile emekçileri oyaladığını belirterek, bu iddianın “ölme eşeğim ölme yaz gelince yonca bitecek” sözünden başka bir anlamı olmadığını söyledi.

Enflasyonun asıl nedeni yüksek kârlar ve yüksek döviz kuru

Haydar Özdemiroğlu, patronların ücretleri düşük tutarak karlarını daha da artırmak iktidara yalan söylettiğini söyledi ve enflasyonun asıl nedeninin yüksek döviz kuru ve yüksek kârlar olduğunu belirtti. Tekel konumundaki şirketlerin fiyatları istedikleri gibi belirlediğine dikkat çekerek enflasyonun asıl sorumlusunun patronlar ve siyasal iktidar olduğunu ifade etti.

Ücret sürümlü değil kâr sürümlü ekonomik model

Mevcut ekonomik modelin ücret sürümlü değil kar sürümlü olduğunun altını çizen Özdemiroğlu, ücretlerin milli gelirdeki payının %29 olduğunu belirterek “bu kadar küçük bir payın enflasyona neden olması mümkün değildir” dedi.

Ekonomik krizin bedelini emekçilere ödetilmeye çalışıldığını söyleyen Haydar Özdemiroğlu, “Sendikalar olarak bizler, bu oyunu birleşik örgütlü mücadelemizle bozacak ve asgari ücrete gerekli zammı yaptıracağız.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Editör: Haber Merkezi