- Sıcaklık rekorları dünya çapında devriliyor
- Deniz sıcaklıkları da rekor seviyeye ulaştı
- İklim görüşmeleri aşırı hava acil durumlarına cevap vermiyor
- ABD iklim elçisi Kerry'nin Temmuz ayında Pekin'de olması bekleniyor
İklim uzmanlarına göre, uzun vadeli küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) içinde tutma hedefi, ulusların aylarca rekor kıran sıcaklara rağmen daha iddialı hedefler belirlemede başarısız olmasıyla karada ve denizde ulaşılamaz hale geliyor.
AB tarafından finanse edilen Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), elçilerin bu yıl Kasım ayında yapılacak yıllık iklim müzakerelerine hazırlanmak için Haziran başında Bonn'da toplandıkları sırada, ortalama küresel yüzey hava sıcaklıklarının birkaç gün boyunca sanayi öncesi seviyelerin 1,5C üzerinde olduğunu söyledi.
Ortalama sıcaklıklar daha önce geçici olarak 1,5C eşiğini aşmış olsa da, bu, 1 Haziran'da başlayan kuzey yarımküre yazında ilk kez oldu. Deniz sıcaklıkları da Nisan ve Mayıs rekorlarını kırdı.
Avustralya'nın New South Wales Üniversitesi'nden iklimbilimci Sarah Perkins-Kirkpatrick, "Zamanımız tükendi çünkü değişim zaman alıyor" dedi.
En büyük iki sera gazı yayıcısının iklim elçileri gelecek ay buluşmaya hazırlanırken, Çin'in başkenti Pekin'de sıcaklıklar Haziran rekorlarını kırdı ve aşırı sıcak hava dalgaları ABD'yi vurdu.
Kuzey Amerika'nın bazı bölgeleri bu ay mevsimsel ortalamanın yaklaşık 10C üzerindeydi ve orman yangınlarından çıkan duman Kanada ve ABD'nin Doğu Kıyısını tehlikeli bir pusla kapladı ve 160 milyon mt'luk rekor bir karbon emisyonu olduğu tahmin ediliyor.
İklim açısından en hassas bölgelerden biri olan Hindistan'da, sürekli yüksek sıcaklıkların bir sonucu olarak ölümlerin arttığı bildirildi ve İspanya , İran ve Vietnam'da aşırı sıcaklar kaydedildi , bu da geçen yılki ölümcül yazın rutin hale gelebileceğine dair korkuları artırıyor.
Ülkeler 2015'te Paris'te uzun vadeli ortalama sıcaklık artışlarını 1,5C'de tutmaya çalışmak konusunda anlaştılar, ancak şimdi ile 2027 arasında en az bir yıl boyunca yıllık ortalamanın 1,5C eşiğini geçme olasılığı %66. Meteoroloji Kurumu Mayıs ayında tahmin etti.
'DÖRT KATLI'
Yüksek kara sıcaklıkları, El Nino olayı ve diğer faktörler tarafından yoğunlaştırılan ısınma ile denizdekiler tarafından eşleştirildi.
Küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları Mart sonunda 21C'ye ulaştı ve Nisan ve Mayıs boyunca yılın bu döneminde rekor seviyelerde kaldı. Avustralya hava durumu ajansı, Pasifik ve Hint okyanusu deniz sıcaklıklarının Ekim ayına kadar normalden 3C daha yüksek olabileceği konusunda uyardı.
Leeds Üniversitesi'nde iklim fiziği profesörü olan Piers Forster, küresel ısınmanın ana faktör olduğunu söyledi, ancak El Nino, okyanus üzerinde uçuşan Sahra tozundaki azalma ve düşük kükürtlü nakliye yakıtlarının kullanımı da sorumluydu.
"Yani toplamda, okyanuslar dörtlü bir sarsıntıyla sarsılıyor" dedi. "Gelecek şeylerin bir işareti."
Teksas sahillerine binlerce ölü balık vuruyor ve Kaliforniya'daki deniz aslanlarını ve yunusları öldürmekten ısı kaynaklı alg patlamaları da sorumlu tutuluyor.
Georgia Institute of Technology'den iklimbilimci Annalisa Bracco, daha sıcak denizlerin aynı zamanda daha az rüzgar ve yağmur anlamına gelebileceğini ve daha fazla ısıya yol açan bir kısır döngü yaratabileceğini söyledi.
Bu yılki yüksek deniz sıcaklıkları, koşulların "mükemmel bir kombinasyonundan" kaynaklansa da, ekolojik etkinin devam edebileceğini söyledi.
"Okyanus, yavaş bir şekilde (ısı) biriktiği ve aynı zamanda onu çok uzun süre tuttuğu için çok yavaş bir tepki verecek."
DUBAİ'YE GİDEN YOL
İklim uzmanları, aşırı hava olaylarının boyutunun ve sıklığının arttığını ve bu yıl dünya çapında cezalandırıcı kuraklıkların yanı sıra Afrika'da nadir ve ölümcül bir kasırga görüldüğünü söylüyor.
Bununla birlikte, Dünya Çapında Doğa Fonu, bu ay Bonn'da düzenlenen iklim müzakerelerinde "endişe verici bir ivme eksikliği" konusunda uyarıda bulundu ve Kasım ayında Dubai'de yapılacak COP28 iklim müzakereleri öncesinde fosil yakıtlar ve finans gibi önemli konularda çok az ilerleme kaydedildi.
Greenpeace'in Pekin'deki kıdemli iklim danışmanı Li Shuo, "Bonn'daki binanın dışında olup bitenlerden çok kopuktu - bu beni çok hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
"Gerçekten hakikat anına geliyoruz... Gerçekliğin, insanların hareketlerini ve siyaseti değiştirmemize yardımcı olacağını umuyorum."
ABD ile Çin arasındaki müzakereler, ABD iklim elçisi John Kerry'nin Pekin'i ziyaret etmesiyle önümüzdeki hafta devam edebilir, ancak çok az kişi bunun iklim müzakerelerine ivme kazandıracağını düşünüyor.
Li, "Bu daha çok bir güven oluşturma egzersizi" dedi. "Her iki tarafın da diğer tarafı yapmaya istekli olduklarından daha fazlasını söylemeye zorlayabileceğini düşünmüyorum - siyaset buna izin vermeyecek."
Reporting by David Stanway; Additional reporting by Ali Withers in Copenhagen and Gloria Dickie in London; Editing by Jamie Freed