BM insan hakları sorumlusu Volker Türk Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yerli Halkların insanlığı Dünya kaynaklarının daha sürdürülebilir kullanımına yönlendirecek atalarından kalma bilgeliğe sahip olmalarına rağmen sistematik olarak ayrımcılığa uğradıkları ve dışlandıkları konusunda uyardı.
Yerli Halkların haklarına ilişkin yıllık toplantıda Cenevre'de, son aylarda Kolombiya, Ekvador, Venezuela ve Kenya'daki misyonları sırasında Yerli temsilcilerle yaptığı derinlemesine görüşmelere atıfta bulundu.
Maden çıkarma endüstrilerinin çevre ve Yerli Halkların hakları üzerindeki ilkesiz ve yıkıcı etkisini anlattı. Atalarının topraklarından mülksüzleştirilmeleri ve bölgelerinin militarize edilmesi.”
İklim krizinin toplulukları üzerindeki olumsuz etkisini ve "sistemik ayrımcılık ve dışlamanın kapsamını" anlattıklarını söyledi.
Toplantıda “Bu ihlallerin durması gerektiği açık” dedi.
Yoksulluk dengesizliği
Uluslararası Çalışma Örgütü'ne ( ILO ) göre BM insan hakları şefi, Yerli Halkların dünya nüfusunun yüzde altısından biraz fazlasını oluşturduğunu, ancak dünyadaki yoksulların neredeyse beşte birini oluşturduğunu kaydetti .
Tweet URL'si
Seslerinin "ilgili her ulusal, bölgesel ve küresel görüşmede" duyulması gerektiğinde ısrar etti ve Yerli insan hakları savunucularını şiddet ve misillemeden koruma gereğini vurguladı.
Sayın Türk, annesi geçen ay Kolombiya yağmur ormanlarında bir uçak kazasında ölen dört Huitoto çocuğunun "son derece dokunaklı" hayatta kalma öyküsünü hatırladı. 40 gün sonra bir yaşında bir bebek de dahil olmak üzere canlı bulundular.
“Daha büyük çocuklar, annelerinin ve büyükannelerinin derslerine geri dönebildiler. Risklere rağmen yağmur ormanını anlamanın ve buradaki hayvanlar ve bitkilerle bir arada yaşamanın mümkün olduğunu biliyorlardı.”
Yerli halkın kültür zincirini ileriye taşıma olasılığının yüksek olduğunu söyledi: "Bunu iklim değişikliği bağlamında çok net görüyoruz", eşitsiz etkisiyle, genellikle en kötü etkileri yaşamak için toprağa en yakın olanları bırakıyor.
Bunun özellikle Yerli kadınlar için geçerli olduğunu, "iklim hasarı ve mega projelerin ilkesiz gelişimi" tarafından orantısız bir şekilde vurulduğunu hatırlattı.
Daha geçen hafta 30 ülkeden 45 yerli liderle görüşen haklar şefi, iklim değişikliğine sık sık atıfta bulunulduğunu söyledi. Grönland'dan bir katılımcı ona "Buzlar eridikçe kültürümüz ve yaşam tarzımız ölüyor" dedi.
Yerli Halkların Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi de dahil olmak üzere BM'ye katılma fırsatlarının artacağını umduğunu söyledi.
“Çünkü sesinizi duyurmaya hakkınız var. Çünkü sizi etkileyecek konularda, prosedürlerinize göre seçeceğiniz temsilciler aracılığıyla kararlara katılma hakkına sahipsiniz. Ve insan haklarını ilerletme çalışmalarımızın her alanında sesiniz son derece değerli olduğu için.”