BM Dünya Meteoroloji Örgütü ( WMO ) tarafından Perşembe günü yayınlanan bir rapora göre, iklim hedeflerine yönelik yetersiz ilerleme, yoksulluk, açlık ve ölümcül hastalıklara karşı küresel mücadeleyi yavaşlatıyor.
BM Genel Sekreteri António Guterres de bu mesajı yineleyerek rekor sıcaklıkların ve aşırı hava koşullarının dünya çapında "kıyıma yol açtığı" uyarısında bulundu.
Bay Guterres, küresel tepkinin "çok yetersiz" kaldığı konusunda ısrar etti; tıpkı en son BM verilerinin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDG'ler) 2030 Gündemi'nin orta noktasında yalnızca yüzde 15 oranında yolunda olduğunu göstermesi gibi.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda 'ilerlemeyi güçlendirin'
WMO'ya göre mevcut politikalar, bu yüzyıl boyunca sanayi öncesi seviyelerin en az 2,8 santigrat derece üzerinde küresel ısınmaya yol açacak; bu, Paris Anlaşması hedefi olan 1,5°C'nin oldukça üzerinde.
Bu yılın kuzey yarımküre yazı, kayıtlara geçen en sıcak yaz oldu ve BM şefinin geçen hafta “eylemlerde artış” çağrısını yinelemesine yol açtı.
Bay Guterres, raporun önsözünde hava durumu, iklim ve su ile ilgili bilimlerin “her alanda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda ilerlemeyi hızlandırabileceğinin” altını çizdi.
Dengede yaşıyor
18 BM kuruluşu ve ortağının uzmanlığını bir araya getiren United in Science raporu, iklim bilimi ve erken uyarıların nasıl hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarabileceğini, gıda ve su güvenliğini, temiz enerjiyi ve daha iyi sağlığı nasıl geliştirebileceğini gösteriyor.
Libya'da yakın zamanda binlerce kişinin hayatına mal olan sel felaketinin ardından WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, aşırı hava olaylarıyla karşı karşıya kalan bir ülke için yeterli tahmin kapasitesi eksikliğinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Çatışmaların kurumun tehlikeleri tahmin etme kapasitesini felce uğrattığı Sudan'da gelişen riskli durumun altını çizdi.
Ülkenin karşılama servisi başkanı kendisine, personelinin çoğunun Hartum'dan kaçtığını ve "işlerini normal bir şekilde yürütemediklerini" söyledi.
"Bu tür yüksek etkili hava olaylarını artık tahmin edemiyorlar" diye uyardı.
Tweet URL'si
Aşırı hava olayları da küresel açlığın yayılmasında önemli bir faktördür ve BM'nin 2030'da yaklaşık 670 milyon insanın gıda güvensizliği yaşayabileceğini tahmin etmesi nedeniyle yeni rapor bu cephede acil eylem konusunda bilgi vermeyi amaçlıyor.
Raporun yazarları, hayat kurtaran gıda üretimi ve beslenme ile çiftçilerin mahsul ve ekim konusunda karar vermesini sağlayan hava bilimleri ve hizmetlere yapılan yatırımlar arasındaki bağlantıyı araştırıyor.
Erken uyarılar aynı zamanda "acil durumlara yol açabilecek potansiyel mahsul kıtlığı alanlarının belirlenmesine yardımcı olmak" açısından da çok önemlidir.
Ölümcül salgınları önceden tahmin edin
"United in Science" , iklim değişikliğinin ve sıcak hava dalgaları gibi aşırı olayların "sağlık bozukluklarını ve erken ölümleri önemli ölçüde artıracağı" konusunda uyarıda bulunan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin ( IPCC ) analizlerini içeriyor.
Raporun bulguları, epidemiyoloji ve iklim bilgilerinin entegre edilmesinin, sıtma ve dang humması gibi iklime duyarlı hastalıkların salgınlarını tahmin etmeyi ve bunlara hazırlıklı olmayı mümkün kıldığını gösteriyor.
Afetlerden kaynaklanan kayıpları sınırlayın
Erken uyarı sistemleri aynı zamanda insanlara felaketleri öngörme ve “ekonomik etkilerini sınırlama” şansı vererek yoksulluğun azaltılmasına da yardımcı olabilir.
WMO liderliğindeki rapor, 1970 ile 2021 yılları arasında hava, iklim ve su aşırılıklarından kaynaklanan yaklaşık 12.000 felaketin rapor edildiğini ve bunların çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 4,3 trilyon dolarlık ekonomik kayba neden olduğunu gösteriyor.
Her kesir önemlidir
WMO, ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik verdikleri sözler ile Paris Anlaşması'nın sıcaklık hedefine ulaşmak için gerçekten ihtiyaç duyulan emisyon kesintileri düzeyi arasındaki farkın azaltılması konusunda şu ana kadar "çok sınırlı ilerleme" sağlanmış olmasından üzüntü duydu .
Küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak için, küresel sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 45 oranında azaltılması, karbondioksit (CO2) emisyonlarının ise 2050 yılına kadar net sıfıra yaklaşması gerekiyor.
Raporun yazarları, gelecekte iklimde meydana gelecek bazı değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu, ancak “bir derecenin ve bir ton CO2'nin her kesrinin, küresel ısınmayı sınırlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için önemli olduğunu” yazdı.
Herkes için erken uyarılar
WMO ayrıca BM'nin " 2027 yılı sonuna kadar hayat kurtaran erken uyarı sistemleri aracılığıyla dünyadaki herkesin tehlikeli hava, su veya iklim olaylarından korunmasını" sağlamayı amaçlayan "Herkes için Erken Uyarılar" girişiminin öneminin altını çizdi.
Şu anda, dünya çapındaki ülkelerin yalnızca yarısı yeterli çoklu tehlike erken uyarı sistemine sahip olduğunu bildiriyor.
Bilimde Birleşmişlik raporu , gelecek hafta BM Genel Kurulunda gerçekleştirilecek Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi ve İklim Hedefi Zirvesi öncesinde yayınlandı.
BM şefi çarşamba günü New York'ta gazetecilere verdiği demeçte , bu toplantıların "2030'a gelindiğinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin nasıl kurtarılacağına ışık tutacağını" ve "iklim kriziyle mücadele çabasını artıracağını" söyledi.