Sokak Hayvanlarında Sorumluluk Belediyelerde

Kamuoyunun uzun süredir yakından takip ettiği sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Hazırlanan taslağın Meclis ayağındaki çalışmaları yürüten, konunun paydaşlarını oluşturan başta sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve mağdurlar olmak üzere çok sayıda kesimle bir araya gelen AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti'nin yetkili organlarında değerlendirildikten sonra şeklini alan taslak çalışmayı dün Meclis'te grubu olan siyasi partilere götürdü.

"Yakala-Kısırlaştır-Tut-Sahiplendir" Modeli

Yeni hazırlanan kanun teklifi taslağına ilişkin bilgi veren Yenişehirlioğlu, yasalaşması noktasında muhalefetten destek istedi. AK Parti'nin bugün Meclis Başkanlığı'na sunması beklenen teklif, "Yakala-Kısırlaştır-Sal" metodundan vazgeçilerek, "Yakala-Kısırlaştır-Tut-Sahiplendir" modeli olarak özetleniyor.

Eğitim İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Sema Akgün; Eğitimde Karanlık Devir Eğitim İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Sema Akgün; Eğitimde Karanlık Devir

Saldırgan ve Bulaşıcı Hastalığı Olanlar Uyutulacak

Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışma gündeme geldiğinden bu yana en fazla itiraz 'uyutma' noktasında geldi. Saldırgan, çeteleşmiş, bulaşıcı veya tedavi edilemeyecek hastalığı olan sahipsiz hayvanlar toplanarak bakımevlerine götürülecek. Bakımevi olmayan veya kapasitesi yetersiz olan yerlerde bakımevleri kurulacak. Saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olanlara ötenazi uygulanacak.

Sahiplendirme kampanyaları yürütülecek ve sahiplendirilen hayvanlar kısırlaştırılarak, aşıları yapılarak ve çiplenerek teslim edilecek. Bütün bu adımlar atıldıktan sonra hala popülasyon artışının durdurulamaması nedeniyle kamu güvenliği, toplum sağlığı ve bulaşıcı hastalıkların artma riski gibi durumlar devam ederse, ilgili yerel yönetim sahipsiz hayvanlara ötenazi yapabilecek.

Sorumluluk Belediyelere Veriliyor

Hazırlanan taslak çalışmada ağırlıklı olarak sorumluluk belediyelere veriliyor ve bu belediyelere 2 yıllık süre tanınacak. Yerel yönetimler bu süre içerisinde başıboş sokak hayvanlarını toplama görevini yerine getirmezlerse, yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayıracak ve bu pay başka harcamalar için kullanılmayacak. Evcil hayvanını sokağa atana veya yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek.

Editör: Haber Merkezi